Nokia atrage Apple, Facebook, Baidu şi Amazon în negocieri pentru vânzarea HERE Maps

Nokia atrage Apple, Facebook, Baidu şi Amazon în negocieri pentru vânzarea HERE Maps

Nu este un secret că Nokia doreşte să vândă divizia de hărţi HERE. Deşi nu a fost făcut un anunţ oficial, se pare că deja au existat discuţii între oficialii companiei finlandeze şi reprezentanţi ai celor mai mari companii de tehnologie din lume. Momentan Nokia nu a găsit un cumpărător, însă niciunul dintre numele posibililor clienţi nu reuşesc să surprindă. În urma vânzării HERE, compania ar putea câştiga aproximativ 3 miliarde de euro.

Printre companiile interesate de achiziţia diviziei de hărţi şi geo-localizare se află Apple, Alibaba Group, Amazon şi chiar Facebook. Fiecare dintre acestea ar putea folosi aceste servicii pentru a-şi mări portofoliul de servicii sau pentru a consolida oferta deja disponibilă. Totuşi, alte companii par să fie de asemenea interesate de o astfel de divizie. Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, ar putea să liciteze pentru HERE, alături de Sirius XM Holdings, harman International Industries sau chiar companii producătoare de vehicule precum Bayeriche Motoren Werke, Volkswagen şi Daimler.

Conform Bloomberg, prima rundă de licitaţii s-a încheiat deja, iar companiile interesate cu adevărat de achiziţie sunt deja stabilite. În urma anunţului achiziţiei grupului Alcatel-Lucent, este clar că Nokia se va concentra în viitor pe dezvoltarea de echipamente de telecomunicaţii şi se va îndepărta de servicii software precum HERE. De altfel, divizia de hărţi nu este profitabilă pentru companie. Aceasta a înregistrat anul trecut venituri de 970 de milioane de euro, cu pierderi de 1,24 miliarde.

În condiţiile în care în 2008 Nokia a cumpărat divizia care poartă acum numele HERE cu 8 miliarde de euro, iar anul trecut divizia valora aproximativ 2 miliarde, probabil că suma de 3 miliarde pe care o cere este maximul pe care îl va putea primi din partea posibililor cumpărători. Momentan nicio companie nu comentează pe baza acestor informaţii, însă cu siguranţă vom afla cine va rămâne în posesia HERE odată ce se stabilesc detaliile de achiziţie. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult