Numărul guvernelor care îşi manipulează cetăţenii pe internet a crescut alarmant

14.11.2017
Numărul guvernelor care îşi manipulează cetăţenii pe internet a crescut alarmant
Tot mai multe guverne urmează exemplul Rusiei şi al Chinei şi folosesc unelte pentru a manipula reţelele de socializare online şi publicaţiile sau pentru a-i contracara pe dizidenţi, potrivit unui nou studiu realizat în 60 de ţări.
 
Cercetarea a arătat că în 30 de state guvernele folosesc o formă sau alta de manipulare pentru a distrorsiona informaţia disponibilă pe internet, faţă de 23 de ţări anul trecut. Printre uneltele folosite se numără boţi (conturi automatizate), oameni plătiţi să comenteze şi să genereze conţinut, site-uri cu ştiri false şi de propgandă, potrivit raportului „Freedom of the Net” publicat de organizaţia Freedom House. 

Conform studiului, manipularea online a jucat un rol important în alegerile desfăşurate în 18 ţări, printre care şi SUA. De multe ori aceste practici sunt greu de detectat şi mai greu de combătut decât alte tipuri de cenzură, potrivit lui Michael Abramowitz, preşedintele Freedom House. 

Astfel, anul 2017 a fost al şaptelea consecutiv în care libertatea internetului a consemnat un declin la nivel global. 
 
 
Pe primul loc în topul ţărilor care folosesc astfel de tactici se situează China. Din cercetare aflăm şi că un „soldat al tastaturii” din Filipine este plătit cu 10 dolari pe zi pentru a da impresia pe internet că populaţia este de acord cu multe măsuri controversate ale guvernului, precum războiul violent împotriva drogurilor. De asemenea, Turcia foloseşte aproximativ 6.000 de persoane pentru a-i contracara pe dizidenţii regimului pe reţelele de socializare online. 
 
Totodată, în Rusia site-urile care au mai mult de 3.000 de vizitatori pe trebuie să se înregistreze într-o bază de date a guvernului, iar motoarele de căutare şi agregatoarele de ştiri nu au voie să afişeze rezultate de la publicaţii care nu fac parte din baza de date respectivă. 
 
 
Nici guvernul SUA nu este străin de astfel de practici, deşi situaţia nu este nici pe departe la fel de gravă ca în alte state. Mulţi jurnalişti care s-au opus regimului Trump au fost hărţuiţi pe internet în 2017. 
 
România nu a fost inclusă în cercetarea realizată de Freedom House. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult