O metodă simplă prin care îţi pui pozele, filmele şi documentele pe net

30.09.2008
O metodă simplă prin care îţi pui pozele, filmele şi documentele pe net

Salvarea pe Internet a diverselor tipuri de fişiere nu mai este de mult o noutate. Cei care îşi petrec mare parte din tip pe Internet, îşi pun pozele pe site-uri precum Flickr ori Picasa şi filmele pe YouTube pentru a fi văzute şi de alţii. Este deja o obişnuinţă pentru mulţi ca unul din primele lucruri pe care le fac după ce vin din vacanţă să fie punerea pe net a fotografiilor realizate cu aparatul foto digital.

Unii preferă Flickr şi plătesc pentru un cont Pro în care să-şi pună fotografiile. Alţii optează pentru Picasa, al celor de la Google sau au gusturi mai exotice şi folosesc site-uri precum Smugmug ori Webshots. Problema este că fiecare site are propriile lui reguli şi limitări de upload. De exemplu, la Picasa, în cadrul site-ului nu poţi face upload decât la 5 poze odată, după ce o selectezi pe fiecare în parte. Dacă vrei să salvezi odată toate cele câteva sute poze pe care le-ai făcut în vacanţă trebuie să descarci programul cu acelaşi nume, Picasa. Flickr, pe de altă parte, are propriul lui utilitar de upload. Şi aşa mai departe.

Un program pentru (aproape) toate

Cei care folosesc Firefox au la îndemână un add-on care se numeşte Firefox Universal Uploader şi poate fi instalat de aici. Acesta facilitează upload-ul fişierelor pe mai multe site-uri, printre care Flickr, Picasa, Box.net, YouTube, Facebook, Webshots şi Google Docs.

Firefox Universal Uploader

Firefox Universal Uploader După ce l-ai instalat, vei avea intrarea FireUploader în meniul Tools şi un buton în bara de status. Dacă foloseşti intrarea din meniu, vei avea acces la o interfaţă asemănătoare unui client FTP. În partea stângă va fi afişat conţinutul local, iar în dreapta fişierele de pe server-ul site-ului accesat.

Pentru a configura un cont trebuie mai întâi să alegi site-ul dorit din listă, iar apoi să treci numele şi parola în fereastra Manage Accounts. Addon-ul permite configurarea mai multor conturi pentru fiecare site, iar ceea ce este şi mai important, te lasă să copiezi un număr nelimitat de fişiere odată.

Ca alternativă, poţi să apeşi butonul cu litera F ca simbol din status bar pentru a avea acces la o interfaţă mai simplă. Prin aceasta poţi copia fişierele printr-un simplu drag&drop dintr-o fereastră de Windows Explorer.

Firefox Universal Uploader

Rudimentar

Aşa cum recunoaşte şi autorul pe pagina oficială a extensiei, Firefox Universal Uploader este deocamdată o aplicaţie rudimentară. Acest aspect este evident atât la nivelul interfeţei, unde apar unele probleme de afişare a elementelor grafice, cât şi în ceea ce priveşte funcţionalitatea (diverse bug-uri).

Vestea bună este că cel care a realizat această extensie promite să rezolve problemele existente şi să introducă facilităţi specifice fiecărui site în parte. Pe viitor vor fi suportate şi alte site-uri populare. Printre acestea se va afla probabil şi Photobucket, unul dintre cele mai populare site-uri de Photosharing.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News