Preşedintele Microsoft vrea o Convenţie Geneva pentru atacurile informatice

15.02.2017
Preşedintele Microsoft vrea o Convenţie Geneva pentru atacurile informatice

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, cere o Convenţie Geneva pentru războaiele cibernetice. Potrivit lui, utilizatorii civili de internet trebuie să fie protejaţi de un set de reguli internaţionale.

 

Manifestul Microsoft a fost publicat cu ocazia conferinţei de securitate informatică RSA Security din San Francisco. Smith spune că este necesară formarea unui organism internaţional independent care să analizeze atacurile informatice şi să răspundă în mod adecvat la acestea, unj rol similar cu cel pe care îl are International Atomic Energy Agency în domeniul nuclear.

Preşedintele gigantului american consideră că toate aceste măsuri sunt necesare, deoarece de multe ori este folosită în atacuri orchestrate de guverne infrastructura unor companii private, precum Microsoft. Mai mult, unele atacuri, precum cel din 2014 care a ţintit Sony, a afectat milioane de civili.

 

De multe ori primele care răspund la astfel de incidente şi iau măsuri împotriva lor sunt companiile şi nu guvernele afectate de atacuri, potrivit lui Smith.

 

 

Totuşi, o Convenţie Geneva Digitală va fi dificil de realizat din cauza climatului politic internaţional actual. Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate internaţionale. Mai mult, omologul lui rus, Vladimir Putin, este suspectat că a ordonat atacuri informatice împotriva Partidului Democrat pentru a-l ajuta pe Trump să câştige alegerile.

 

Convenţiile de la Geneva reprezintă ansamblul a patru tratate formulate la Geneva, Elveţia, care stabilesc standardele dreptului internaţional în ceea ce priveşte problemele umanitare. Aceste tratate se referă în principal la tratamentul necombatanţilor şi prizonierilor de război.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult