S-a lansat Ovi Store, magazinul online cu aplicaţii pentru telefoane Nokia

27.05.2009
S-a lansat Ovi Store, magazinul online cu aplicaţii pentru telefoane Nokia

Apple are magazin virtual de unde posesorul de iPhone să-şi descarce aplicaţii pentru mult iubita bijuterie. Pentru smartphone-uri dotate cu sistem de operare Google Android iarăşi există butic online de progrămele. Ei bine, nu cumva era cazul ca şi Nokia – cel mai mare producător din lume – să-şi mulţumească fanii cu ceva similar?

E rezolvată! Ieri, Nokia a lansat Ovi Storestore.ovi.com sau store.ovi.mobi, optimizat pentru acces de pe mobil – , magazin online de unde fanii pot descărca aplicaţii şi conţinut multimedia pentru câteva zeci de tipuri de telefoane din portofoliul finlandezilor. În principiu, pentru cele pe platformă Symbian. Potrivit Reuters, numărul celor care ar putea beneficia în prezent de pe urma acestui magazin este estimat la 50 de milioane.

Site-ul este aerisit şi elegant. Ca să te bucuri de pe urma lui îţi faci cont şi slavă domnului asta nu durează mai mult de 10 secunde (ai de dat incredibil de puţine detalii). Poţi începe mai apoi să cauţi una-alta şi să te rogi să se potrivească cu mobilul tău Nokia. Ca să nu pierzi vremea este de preferat să accesezi Ovi Store direct de pe telefonul conectat la internet. Astfel vei instala instant aplicaţii sau conţinut pe handset-ul tău. Sau: navighezi confortabil în faţa marelui monitor al PC-ului, cauţi ceea ce te interesează şi trimiţi link-ul de download al progrămelului dorit prin SMS pe numărul mobilului tău ori al unui prieten (vezi în dreapta pe pagina web a aplicaţiei selectate butonul "Send to mobile"). Am încercat, funcţionează şi bănuiesc că nu-i cu taxă inversă SMS-ul trimis de Ovi Store :-). Mesajul mi-a sosit de la numărul 1234 şi sună aşa: "adrianpop (numele meu de utilizator) has shared WorldMate2009 (denumirea soft-ului selectat) with you. http://store.ovi.mobi/….. (link-ul de download)".

Ovi Store

Lansarea a fost marcată de un eveniment neplăcut pentru care Nokia a fost nevoită să-şi ceară scuze. Se pare că afluxul de vizitatori pe Store.ovi.com a "înnebunit", respectiv a blocat temporar serverele. Practic, marţi mai mulţi vizitatori s-au confruntat cu încărcarea foarte greoaie ori deloc a paginii web.  Finlandezii s-au mişcat însă cu talent şi au adăugat deja câteva servere la cele existente pentru remedierea situaţiei.

În cazul aplicaţiilor pe bani (repet, sunt şi unele gratuite), posesorii de Nokia de oriunde din lume le pot cumpăra pe baza cardului de credit. Deocamdată doar în Australia, Germania, Irlanda, Italia, Rusia, Singapore, Spania, şi Marea Britanie, aplicaţiile/content-ul non-gratuit poate fi achitat fără bătăi de cap prin intermediul facturii telefonice.

Dacă tot eşti fan Nokia şi intri pe Ovi Store, te invit să arunci o privire şi pe Ovi.com, site-ul "mamă". Printre altele te lasă să încarci şi să faci sharing de poze, funcţionează aşadar ca spaţiu de stocare online.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News