Sfaturi de e-commerce: cumpărături şi plăţi electronice, online

Sfaturi de e-commerce: cumpărături şi plăţi electronice, online

Comerţul electronic (e-commerce, electronic commerce) reprezintă o modalitate avantajoasă prin care poţi efectua cumpărături şi plăţi, de acasă, de la birou sau chiar de pe drum, folosind cardul bancar, un dispozitiv cu conexiune la Internet (PC, laptop, smartphone, tabletă) şi, în anumite situaţii, un digipass.

Digipass-ul este un dispozitiv de siguranţă, de mărimea unei cărţi de vizită, care permite autentificarea în cont şi confirmarea tranzacţiilor prin generarea unui număr aleator, de fiecare dată când realizezi o operaţiune. În plus, prin utilizarea unui digipass, ai acces la toate informaţiile ce ţin de contul tău (sold, raport tranzacţii, date personale, conturi etc.), fără să te mai deplasezi la bancomat.

Digipass

Taxa de administrare este una modică, de aproximativ 4 lei / lună.

Indiferent de modalitatea prin care alegi să tranzacţionezi (direct prin bancă sau printr-o platformă de plăţi online), economiseşti timp şi bani.

În România şi în statele dezvoltate, comerţul electronic este bine reglementat. Riscul de a fi înşelat folosind cardul pentru achiziţii şi plăţi online este destul de mic, dar nu putem vorbi încă de o siguranţă echivalentă cu cea a unei plăţi cash, cu chitanţă şi semnătură. Există încă un număr îngrijorător de situaţii în care, din neatenţie sau din lipsa unor minime cunoştinţe, poţi deveni victima unui atac de tip phishing.

Pentru a evita o astfel de situaţie neplăcută, ai nevoie de un bagaj minim de cunoştinţe legate de prelucrarea datelor cu caracter personal.

În primul rând, trebuie să ştii că, indiferent de platforma care mediază tranzacţia (direct prin bancă sau prin servicii de tip e-payment) , codul PIN nu trebuie divulgat. Dacă primeşti mail-uri sau nimereşti pe pagini Web care îţi solicită codul PIN, raportează-le ca SPAM sau mail-uri / site-uri cu potenţial periculos (phishing, malware).

În al doilea rând, orice platformă care permite astfel de tranzacţii trebuie să aibă specificată o semnătură de siguranţă. În România, principala companie care asigură securitatea tranzacţiilor este GeCAD , iar platforma poartă denumirea de PayU Services (cunoscută în trecut drept ePayment). Cardurile suportate sunt Visa, Mastercard, Visa Electron şi Maestro, cu serviciul de plăţi online activat.

În al treilea rând, alege să faci cumpărături din surse sigure. Până la urmă, chiar dacă furnizorul nu urmăreşte furtul de date personale, se poate dovedi a fi un magazin neserios care nu îşi onorează bine comenzile. Aici lista poate cuprinde o mulţime de situaţii neplăcute, de la neconcordanţe între comanda efectuată şi factură, întârizieri cu livrarea, produs necorespunzător şi până la neonorarea comenzilor.

Fiecare plată online trebuie însoţită pe e-mail de confirmare. În mod optim, ea vine atât din partea magazinului, cât şi din partea companiei care asigură securitatea tranzacţiei.

Magazinele online din România sunt de ordinul sutelor (poate chiar miilor), însă cele care oferă servicii decente sunt, în cel mai optimist caz, de ordinul zecilor.

Cea mai frecventă situaţie este comanda unui produs care, deşi figurează pe stoc, nu este disponibil pentru livrare. În acest caz, angajaţii de la vânzări încearcă să te convingă să optezi pentru un produs alternativ, care nu beneficiază de reducerea promoţională sau are un preţ mai mare decât cel pentru care ai optat. Destul de întâlnite sunt şi cazurile când, contactaţi telefonic sau pe e-mail, angajaţii magazinul online recunosc lipsa produsului din stoc (deşi acesta figurează pe site ca disponibil), dar se angajează să-l livreze în câteva zile (sau chiar săptămâni).

Magazinele mici au site-uri la fel (sau aproape la fel) de bogate ca şi mai marii din comerţul online autohton. Depozitul însă, este limitat la debaraua din apartament şi, eventual, la un dormitor sacrificat pentru monitoare şi alte produse cu gabarit mare.

În fine, un alt aspect de care merită să ţii cont înainte de a plasa comanda este service-ul. Un magazin important deţine un service propriu, profesional, sau trimite la producător cu o prioritate ridicată, în vreme ce magazinele de apartament au electronişti destul de limitaţi din punct de vedere al cunoştinţelor, dar şi al echipamentelor.

Dacă achiziţionaţi din afară, nu vă complicaţi absolut deloc cu magazine obscure – alegeţi magazine recunoscute la nivel global. Altfel, riscul de a fi păcăliţi este mare, iar în cazul în care o păţiţi este şi mai dificil să vă recuperaţi pagubele financiare.

Legat de modalitatea de plată, ultimul răcnet în materie de plăţi online sunt plăţile cu telefonul mobil. Există aplicaţii mobile ale băncilor prin care, cu ajutorul unui digipass (acelaşi pe care îl folosiţi şi când vă conectaţi la PC sau laptop), vă autentificaţi în cont şi puteţi realiza transferuri de bani, electronic. În acest caz, după utilizarea aplicaţiei este foarte important să o părăsiţi folosind opţiunea “Log out” şi nu să o minimizaţi, pentru că, în cazul în care pierdeţi telefonul, cineva poate verifica contul dumneavoastră şi obţine informaţii confidenţiale (ex: sold, raport tranzacţii ş.a.m.d.). Aplicaţile de acest gen, ce-i drept, au un timp de expirare destul de scurt, timp după care datele introduse sunt solicitate din nou. Nu vă bazaţi însă pe asta.

La final, vă reamintim pe scurt principalele aspecte de care trebuie să ţineţi seama înainte de a cumpăra sau de a efectua o plată online:

  • Nu daţi curs cererilor primite pe e-mail de actualizare a datelor personale  – majoritatea sunt link-uri către pagini de phising / malware (cel mai sigur este să contactaţi direct banca în acest sens);
  • Nu efectuaţi tranzacţii pe pagini sau în cadrul unor aplicaţii care solicită codul PIN al cardului;
  • Verficaţi dacă şi ce companie asigură securitatea tranzacţiei;
  • Cumpăraţi de la surse sigure (în principiu magazinele mari, cu aprecieri pozitive şi cunoscute la nivel naţional / global).

Ce vă trebuie pentru a face cumpărături online: card bancar cu opţiune de plăţi online activată, calculator cu acces la Internet şi, opţional, digipass.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News