STUDIU: 12% dintre minorii din România sunt dependenţi de internet

01.05.2018
STUDIU: 12% dintre minorii din România sunt dependenţi de internet
Aproximativ 12% dintre minori sunt dependeţi de internet, iar o treime dintre părinţi sunt îngrijoraţi în legătură cu timpul petrecut de copii în mediul online, arată un studiu realizat de Kasperky Lab.
 
Potrivit părinţilor 12% dintre minori sunt dependenţi de Internet, iar pe lângă temerea că ar putea să vadă conţinut nepotrivit sau explicit (36%) şi că există posibilitatea să comunice cu persoane necunoscute (32%), teama că cei mici nu se pot distanţa de lumea online devine şi ea rapid una foarte importantă pentru părinţi.
 
„Având în vedere că este jumătate (51%) dintre părinţi simt că ameninţările online pentru copiii lor cresc, timpul petrecut pe Internet este un factor important pentru siguranţa copiilor. Aceste motive de îngrijorare i-au determinat pe 33% dintre părinţi să impună restricţii legate de timpul petrecut în mediul virtual”, arată studiul.
 
Raportul arată însă că, limitarea timpului petrecut în mediul online nu îi fereşte neapărat pe copii de pericole, iar pe parcursul unui an, 44% dintre copii s-au confruntat cu cel puţin o ameninţare online, 12% dintre ei accesând conţinut nepotrivit sau intrând în contact cu programe malware şi viruşi (10%).
 
Foto: Ludovic Toinel/Unsplash
 
„O opţiune alternativă pentru părinţi ar putea să fie aceea să-i sprijine pe copiii lor în alte moduri, prin educaţie. Peste o treime (37%) dintre părinţi vorbesc cu regularitate cu copiii lor pentru a-i învăţa despre pericolele online, iar 31% încearcă să îi supravegheze atunci când sunt online, eventual creând oportunităţi pentru a sublinia orice ameninţare ar putea apărea şi a suplimenta efortul de educare”, menţionează raportul.
 
„Educaţia şi comunicarea joacă un rol decisiv în procesul prin care părinţii se pot asigura că cei mici folosesc Internetul în mod responsabil şi în siguranţă. Dar este important să folosească şi programe care să întărească mijloacele de apărare. Limitarea timpului petrecut online este o parte esenţială din proces, dar nu funcţionează de una singură. Tehnologia poate ajuta la reducerea riscurilor, permiţându-le copiilor să exploreze în siguranţă toate aspectele pozitive ale Internetului şi să îşi dezvolte aptitudinile digitale fără să se îngrijoreze în legătură cu ameninţările cibernetice”, precizează Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab.

Specialiştii menţionează că Kaspersky Safe KIds este creat pentru a ajuta părinţii să îşi protejeze în mod eficient copiii de pericolele din mediul online, iar prin intermediul acestei soluţii pot alege fie să blocheze accesul copiilor la anumite aplicaţii şi site-uri, fie să-i ajute să conştientizeze pericolele, avertizându-i că site-urile sau aplicaţiile pe care sunt pe cale să le acceseze sunt riscante şi s-ar putea să aibă conţinut periculos.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult