Studiu Google: cât de răspândite sunt infectările cu adware în rândul utilizatorilor de PC-uri

08.05.2015
Studiu Google: cât de răspândite sunt infectările cu adware în rândul utilizatorilor de PC-uri

Potrivit unui studiu desfăşurat de Google şi UC Berkley, cu scopul de a evalua gradul răspândirii infecţiilor cu adware, aproximativ 5.5% dintre utilizatorii de internet au PC-urile infectate cu aplicaţii care introduc reclame suplimentare în website-urile vizitate, generând venituri importante pentru deţinătorii aplicaţiilor respective.

Deghizate în componente plugin propuse pentru instalare vizitatorilor neatenţi ajunşi pe website-uri dubioase, sau incluse în programul de instalare al unor aplicaţii legitime, aplicaţiile de tip adware pot fi deosebit de sâcâitoare şi foarte dificil de îndepărtat. Adesea, utilizatorii ştiu exact numele programului care a produs infectarea, însă simpla dezinstalarea a acestuia nu înlătură şi problema, operaţiunea eşuând cu un fals mesaj de eroare sau componenta adware este pur şi simplu omisă. În unele cazuri sunt instalate în paralel forme multiple de adware şi chiar componente malware mai periculoase, care vizează furtul de parole sau datele cardului de credit.

 Aproximativ 5.5% dintre utilizatorii serviciilor Google au PC-urile infectate cu adware

Analizând vizitele primite pe website-uri Google între lunile iunie-octombrie 2014, au fost evidenţiate 5,339,913 adrese IP găzduind PC-uri suspecte de a fi infectate cu una sau mai multe forme de adware, strecurând reclame suplimentare în paginile afişate. Raportând la totalul vizitelor primite în intervalul de timp studiat, rezultă că aproximativ 5.5% dintre utilizatorii serviciilor Google au PC-urile infectate cu adware. Probabil, cifra reală este chiar mai mare, deoarece o bună parte dintre programele adware aflate în circulaţie ignoră wbsite-urile mari cum sunt cele deţinute de Google, în încercarea de a evita detecţia.

Deloc surprinzător, studiul a arătat şi că publicitatea negativă la adresa companiilor legitime care aleg să-şi rotunjească veniturile livrând aplicaţii şi chiar PC-uri cu adware preinstalat are efecte de scurtă durată şi doar asupra companiilor respective. În schimb, pentru producători de adware cum este infamul Superfish se găsesc mereu noi oportunităţi de propagare, eludând vigilenţa utilizatorilor. Potrivit analizei, reclamele livrate de adware-ul Superfish au afectat mai mult de 3.7 milioane de afişări. Pe lista scurtă a programelor adware foarte răspândite mai intră şi Jollywallet, Crossrider şi Netcrawl, toate operând ca şi afaceri legitime, generând venituri pentru proprietarii lor.

În încercarea de a restrânge propagarea infectărilor cu adware, Google a pus interdicţie la promovarea mai multor aplicaţii gratuite prin serviciul AdWords (WinZip, VLC şi diverse web browsere), în idea că numai spammerii ar recurge la promovare plătită pentru aplicaţii gratuite şi foarte uşor de găsit cu o simplă interogare Google Search. Chiar dacă pare neimportantă, măsura practic opreşte accesul producătorilor de adware în listele cu rezultate Google Search, una din principalele modalităţi de propagare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult