Tarifele de roaming vor fi eliminate pentru întreg teritoriul Uniunii Europene

Tarifele de roaming vor fi eliminate pentru întreg teritoriul Uniunii Europene

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind renunţarea la tarifele pentru roaming în toate ţările membre. Astfel, începând cu luna iunie 2017, toţi cei care călătoresc în statele membre UE vor putea iniţia apeluri telefonice, trimite mesaje text şi folosi conexiuni de date la aceleaşi tarife ca în ţara de origine.

Acordul intrat în vigoare după luni de deliberări introduce în Uniunea Europeană şi primul set de reguli net neutrality. Potrivit acestora, companiile de telecomunicaţii din ţările UE nu au voie să blocheze sau să limiteze viteza de acces la conţinut online, aplicaţii şi servicii.

Tarifele mărite în roaming vor fi eliminate pentru întreg teritoriul Uniunii Europene

Iniţial, Parlamentul European a susţinut interzicerea taxelor de roaming chiar de anul viitor, însă propunerea a fost respinsă de ţările membre UE, reprezentanţii acestora solicitând şi obţinând amânarea pentru luna iunie 2017.

Eliminarea taxelor de roaming este văzută ca un progres natural pentru Uniunea Europeană, ţările membre aplicând încă din anul 2007 restrângeri asupra tarifelor pe care operatorii telecom le pot modifica după propriile criterii.

În pregătire pentru noile reguli care vor fi aplicate începând cu anul 2017, operatorii telecom vor trece printr-o etapă intermediară, resimţită de utilizatori prin tăieri de preţuri la tarifele în roaming. Astfel, începând cu luna aprilie 2016 apelurile în roaming mai putea fi taxate în plus doar cu €0.05/minut, respectiv €0.02 pentru fiecare un mesaj SMS şi €0.05/MB trafic de date, la care se adaugă taxele în vigoare pentru ţara respectivă.

Din păcate în ce priveşte modul de aplicare al noului set de reguli net neutrality lucrurile nu sunt la fel de clare. În timp ce acordul care urmează să fie aplicat începând cu luna aprilie 2016 prevede ca tot traficului de date trecut prin reţelele operatorilor telecom din ţările membre UE să fie tratat în mod egal, în realitate lucrurile nu vor sta chiar aşa, operatorii putând rezerva porţiuni din reţea pentru ˝a facilita provizionarea anumitor servicii inovatoare˝ de ˝o calitate mai înaltă˝. Cu toate acestea, oficialii UE neagă acuzaţiile cum că ar promova implementarea unui dublu-standard pentru serviciile de date. Însă judecând după provizioanele generoase pe care operatorii telecom din Statele Unite le rezervă deja pentru anumite servicii, în defavoarea utilizatorilor de rând, putem considera că şi cetăţenii UE s-ar putea lovi de neplăceri similare în viitorul nu prea îndepărtat.

De altfel, au existat discuţii aprinse între reprezentanţii ţărilor UE pe tema provizioanelor menţionate în noul set de reguli  net neutrality, consiliul format de aceştia sugerând ca stabilirea eventualelor restricţii să cadă în sarcina companiilor telecom, în timp ce Parlamentul European a promovat folosirea unui sistem complet deschis. La final, membrii Parlamentului afirmă că acordul semnat este cel mai puternic din lume, însă fără a preciza care sunt paşii de urmat atunci când un operator telecom decide să forţele regulile impuse. În schimb, aceştia au declarat doar că vor obliga statele membre să introducă pedepse ˝eficiente, descurajante şi proporţionale˝ cu încălcările comise.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult