Top site-uri pentru postarea fotografiilor

04.12.2008
Top site-uri pentru postarea fotografiilor

Se apropie sărbătorile. Ce înseamnă asta, dincolo de cârnaţi, cozonac şi cadouri? Înseamnă fotografii digitale. Foarte multe fotografii digitale pe care o să vrei să le arăţi şi prietenilor sau rudelor tale aflate la distanţă. Şi ce metodă mai simplă, eventual gratuită, există pentru acest lucru, decât postarea pe Internet, pe site-uri specializate în acest sens.

În limbaj tehnic, publicarea fotografiilor pe Internet cu scopul de a le permite altor useri să le vadă se numeşte photo sharing. În afară de acest aspect, gratuit sau contra cost, site-urile de photo sharing pot juca şi rolul de soluţie alternativă de stocare a imaginilor. Acest articol îţi va prezenta pe scurt câteva dintre cele mai importante site-uri de photo sharing, fără a întocmi neapărat o ierarhie, plus o lungă listă de alternative.

Flickr

www.flickr.com

Încep cu Flickr pentru că este cel mai popular site de photo sharing şi totodată preferatul meu. Flickr este calic cu utilizatorii neplătitori. Pentru aceştia pune la dispoziţie 20 MB trafic lunar şi afişează doar cele mai recente 200 de fotografii. În schimb, celor care plătesc 25 de dolari pe an le oferă trafic şi stocare nelimitate plus o mulţime de alte funcţii şi instrumente.

aboneaza-te la newsletter-ul si RSS-ul go4it.ro

Site-ul în sine este un exemplu de cum trebuie să arate şi să funcţioneze orice aplicaţie online ce are legătură cu fotografia. Dincolo de propriile tale fotografii, Flickr are funcţii speciale prin care poţi descoperi fotografii speciale. Facilităţile de organizare şi prelucrare a imaginilor sunt foarte bine puse la punct. Niciunul din site-urile mari de photo sharing nu se poate compara cu Flickr din acest punct de vedere.

Flickr

Picasa Web Albums

http://picasaweb.google.com

Picasa este alternativa Google la Flickr. Este mai bun pentru cei care nu vor să plătească nimic. Aceştia vor primi 1 GB spaţiu de stocare şi trafic nelimitat. Evident, pentru mai mult spaţiu se plăteşte.

Nici ca design, nici ca funcţii Picasa nu se ridică la nivelul lui Flickr. Însă Picasa este mult mai tânăr ca Flickr, iar Google lucrează intens la îmbunătăţirea acestuia aşa că lucrurile se pot schimba pe viitor. Nu-mi place la Picasa faptul că de pe site nu poţi să faci upload multiplu. Pentru a publica mai multe fotografii odată, trebuie să foloseşti programul cu acelaşi nume.

Photobucket

http://www.photobucket.com

Are foarte mulţi utilizatori şi, la fel ca Picasa, oferă 1 GB gratuit. Dacă optezi pentru un cont plătit, pe lângă spaţiu nelimitat, vei beneficia şi de acces prin FTP.

Partea mai puţin plăcută la Photobucket este designul site-ului. În special reclamele mari şi intruzive devin foarte stresante. Acestea nu sunt afişate şi pentru cei care au cont plătit.

Photobucket

SmugMug

http://www.smugmug.com

Un site lăudat de foarte mulţi dar pe care personal nu-l apreciez la fel este SmugMug. Acesta, din păcate, nu oferă decât conturi plătite. Politica lor este de a obţine profit doar prin taxarea utilizatorilor, fără să afişeze nicio reclamă. Politică greşită în opinia mea.

Site-ul arată foarte bine şi oferă trei tipuri de conturi: Standard (40 de dolari pe an), Power (60 de dolari pe an) şi Pro (150 de dolari pe an). Diferenţa de bani se concretizează într-un număr direct proporţional de facilităţi cu suma plătită.

Webshots

http://www.webshots.com

Este unul dintre cele mai vechi site-uri de profil. Webshots te lasă să postezi, fără să plăteşti, 1000 de fotografii plus 100 pentru fiecare lună de vechime pe care o acumulezi. Dacă eşti dispus să dai 30 de dolari pe an, limitarea creşte la 5000 de fotografii plus 500 pe fiecare lună. Deci tot nu-ţi oferă spaţiu şi trafic nelimitat.

Webshots

Alte site-uri de photo sharing

Fotki
Shutterfly
PBase
Zorpia
ClickFriends
BubbleShare
Zooomr
BurstCast
DPhoto
SnapFish
Kodak Gallery
23HQ
PictureTrail
Fotki
DropShots
FfotoThing
AlbumTown
IwebPhoto
Pix8
MonkeyView
ByteGallery
Aminus3
ArtLimited
My Photo Album
Photoworks
Photrade
PicMe
Pix
Pixamo
RedBubble
Tabblo
Zoto

Evident că nu am testat fiecare site în parte şi nu pot spune care dintre cele din listă sunt bune şi care nu. Fiecare utilizator poate alege site-ul care îi place cel mai mult şi care îi oferă cele mai multe avantaje.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News