User de DC++ filat, judecat şi amendat. Ai putea fi următorul

29.07.2009
User de DC++ filat, judecat şi amendat. Ai putea fi următorul

Foloseşti DC++ sau alt tip de program de file-sharing? Pui în share muzică şi programe piratate? Sunt convins că începând de astăzi şi cel puţin pentru un timp vei cam evita să stai pe hub-uri şi să faci schimb de informaţii cu restul utilizatorilor. Autorităţile tocmai au dat prima sancţiune unui individ pe calculatorul căruia au găsit aproximativ 66 GB de piese muzicale (româneşti şi internaţionale) ce se aflau sub aripa protectoare a UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România). Amenda a fost stabilită la 2950 de Euro (10.933 RON).

Să nu crezi că oficialii AIMR (Asociaţia Industriei Muzicale din România) au stat să conceapă vreo metodă elaborată de detectare a materialelor ilegale. După spusele lor, au intrat pe un hub românesc bine populat (xboss) şi au ales un user la întâmplare. Nu s-a ţinut cont de numărul de fişiere piratate, puteau fi mai multe sau mai puţine. Desigur, cine-i crede? Interesul lor era să aplice o amendă cât mai mare, iar pentru aceasta au ales un utilizator care avea o grămadă de muzică “otrăvită” în share.

Cei 66 de GB au fost împărţiţi în 295 de produse originale (să spunem CD-uri), iar cuantumul pentru fiecare produs s-a stabilit la 10 Euro. În total 2950 de Euro, bani pe care acuzatul i-a achitat deja.

Această primă amendă va influenţa serios atitudinea utilizatorilor de DC care se vor gândi de două ori înainte să pună în share conţinut piratat sau protejat de legea dreptului de autor. Cel mai grav pentru potenţialii candidaţi la proces este că nu au cum să se eschiveze în faţa autorităţilor.

Este dacă vrei ca la Loto 6/49, doar că aici probabilitatea să ieşi din urnă este mult mai ridicată decât aceea de a ghici cele şase numere. În plus, acţiunile nu sunt programate săptămânal ci mai mult ca sigur au loc zilnic. Cu toate acestea, nici autorităţilor nu le va fi uşor.

În primul rând, pentru fiecare utilizator trebuie să se ducă un proces, iar acest proces durează nu glumă. Cazul prezentat a durat aproape doi ani de zile, plângerea fiind înregistrată în data de 17.12.2007. Apoi, utilizatorii de DC sunt de ordinul sutelor de mii. Şi chiar dacă acum unii dintre ei se vor reprofila pe torenţi sau chiar se vor lăsa de acest sport, vor rămâne în continuare destui dispuşi să rişte. Nu mai spun că mulţi nu au auzit de acest caz şi pentru ei viaţa pe Internet se va derula ca şi până în prezent.

În plus, soluţia aleasă de AIRR este una rudimentară şi cu efect pe termen scurt. Să ne aducem aminte de “Acţiunea Gramofonul” (2006), ilegală conform mai multor legi şi directive ale UE. Atunci rolurile principale au aparţinut poliţiştilor şi procurorilor care au făcut percheziţii forţate în casele oamenilor, de unde au confiscat zeci de hard disk-uri, iar cei care deţineau materiale piratate s-au ales cu dosare penale. Mare vâlvă a fost atunci, dar cât a durat? O lună, poate două. Iar apoi lucrurile au revenit la “normal”.

Cu toate acestea autorităţile pun pe masă statisticile de la BSA (Business Software Alliance) şi ne arată că rata pirateriei este în continuă scădere: în 2008 procentul era de 66%, în 2003 de 74%. Deci românii se învaţă încet încet, nu? NU. Amenzile şi acţiunile în forţă a la SWAT executate cât se poate de jalnic nu au făcut decât să sfideze nişte drepturi ale cetăţenilor. Cei 8% în minus se datorează mai ales firmelor şi companiilor care au început să comercializeze calculatoare cu software legal preinstalat.

Aşadar, nu amenzile sunt o soluţie. Din punctul meu de vedere, într-o ţară de nivelul României, pirateria nu poate fi combătută aşa. Cel mai corect ar fi ca utilizatorii să plătească o taxă suplimentară inclusă în serviciile de Internet, iar ei să decidă cum vor să folosească informaţia.

Persoanele care preferă software-ul legal şi au respect pentru artişti nu se vor schimba în urma unei astfel de decizii. Cei care preferă să descarce de pe DC sau torente vor lua în continuare sau vor găsi alte căi de a obţine conţinut piratat, mai ieftin sau gratis.

Să vedem cât va mai dura şi povestea cu “Primul caz de piraterie amendat” şi mai ales când şi cine va fi următorul utilizator sancţionat. Poate până la sfârşitul anului vom face un top 10 al “ghinioniştilor”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News