Veşti bune pentru cumpărătorii de cărţi electronice: acuzaţii încep să cedeze

07.09.2012
Veşti bune pentru cumpărătorii de cărţi electronice: acuzaţii încep să cedeze

Tabăra cumpărătorilor de cărţi în format electronic a repurtat o victorie în războiul cu Apple şi cele cinci edituri majore, acestea fiind acuzate că s-ar fi organizat într-un cartel menit să dicteze preţurile pentru comercializarea acestui tip de conţinut. Hachette Book Group, Simon & Schuster şi HarperCollins au primit aprobarea judecătorească pentru aplanarea conflictului şi ieşirea de sub acuzaţie, înjumătăţind astfel tabăra împricinaţilor.

Povestea a început acum un an şi jumătate, când Amazon a depus o plângere la Departamentul de Justiţie nord-american. Celebrul comerciant de conţinut digital a acuzat editurile Hachette Book Group, Simon & Schuster, HarperCollins, Penguin şi Macmillan că ar fi încercat să-i forţeze mână pentru a menţine ridicate preţurile cărţilor în format electronic, scopul fiind egalarea nivelului la care acestea oferă aceleaşi produse în magazinul iTunes.

Amazon are un model de afaceri care presupune achiziţionarea drepturilor de autor de la edituri, compania stabilindu-şi ulterior liber preţurile în funcţie de profitul dorit şi ofertele sau pachetele cu reducere pe care doreşte să le ofere. Pe de altă parte, Apple permite editurilor să-şi stabilească singure preţurile de vânzare, compania percepând doar un comision din vânzări. Aceste modele diferite de stabilire a preţurilor au dus la apariţia unor diferenţe, uneori majore, între preţurile de pe Amazon.com şi iTunes, fapt care a nemulţumit editurile pentru că riscau migrarea cumpărătorilor către ofertantul mai accesibil şi pierderea de profituri.

Modelul de afaceri Apple nu este ilegal prin natura lui, însă forţarea partenerilor de afaceri este, iar Departamentul de Justiţie din Statele Unite şi Comisia Europeană au anunţat în luna decembrie a anului trecut că au deschis anchete în care vor stabili dacă cele cinci edituri şi Apple se fac vinovate de organizare în cartel şi practici monopoliste. Ancheta nord-americană nu a mers prea bine pentru acuzaţi, Hachette Book Group, Simon & Schuster şi HarperCollins preferând sa arunce prosopul. Apple, Penguin şi Macmillan se menţin însă pe poziţiile iniţiale şi cei trei vor apărea în faţa judecătorilor într-un proces care va începe în iunie 2013.

Conform înţelegerii cu judecătorul, Hachette Book Group, Simon & Schuster şi HarperCollins se angajează să rupă contractul cu Apple într-un interval de 30 de zile, să întrerupă celelalte contracte care împiedică vânzătorii să-şi aleagă singuri preţurile, să nu se mai angajeze în discuţii despre preţuri cu celelalte edituri timp de cinci ani.

În Europa, unde procesul a demarat mai târziu decât în Statele Unite, lucrurile par a se îndrepta în direcţia cea bună cu mai puţine eforturi. Cu excepţia Penguin, care a respins acuzaţiile, Hachette Book Group, Simon & Schuster, HarperCollins, Macmillan şi Apple au cerut deja o înţelegere care ar implica plata unor daune şi eliminarea presiunii asupra Amazon.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News