Vodafone dezvăluie că a permis în secret interceptarea apelurilor telefonice purtate de clienţii săi

Vodafone dezvăluie că a permis în secret interceptarea apelurilor telefonice purtate de clienţii săi

Vodafone, companie de telecomunicaţii cu activitate în 29 de ţări, a admis că a colaborat cu agenţii guvernamentale din mai multe ţări, permiţând acestora să infiltreze reţelele sale de telefonie fixă şi mobilă pentru a monitoriza şi intercepta convorbirile clienţilor.

Potrivit publicaţiei The Guardian, Vodafone a dezvăluit că guvernele anumitor ţări au folosit sistemul de reţele fixe şi mobile al companiei pentru a intercepta comunicaţiile între utilizatori şi monitoriza deplasările acestora. Însă deoarece în ţări ca Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, Romania, Africa de Sud şi Turcia dezvăluirea oricăror informaţii privind interceptarea apelurilor telefonice şi mesaje SMS este ilegală, Vodafone nu poate preciza exact care sunt ţările implicate.

Mai mult decât atât, în 6 dintre ţările în care Vodafone desfăşoară activităţi există legi care fie oblică operatorii de telefonie să ofere mijloace pentru accesul direct la comunicaţiile purtate în cadrul reţelei, sau să permită autorităţilor să instaleze echipamente adecvate acestui scop.

Vodafone recunoaşte că a permis interceptarea în secret a apelurilor telefonice purtate de clienţii săi

Potrivit reprezentanţilor companiei, mai sunt şi alţi operatori de comunicaţii constrânşi să permită activităţi de interceptare, însă Vodafone a decis să rupă tăcerea în speranţa de a descuraja folosirea tot mai agresivă a reţelelor de telefonie şi internet pentru spionarea cetăţenilor. Mai multe dezvăluiri urmează să fie făcute într-un raport detaliat, descriind modul în care clienţii Vodafone sunt monitorizaţi de guverne.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult