YouTube a asociat identitatea unor branduri celebre cu clipuri video frecventate de pedofili

27.11.2017
YouTube a asociat identitatea unor branduri celebre cu clipuri video frecventate de pedofili

Faptul că un serviciu public de video sharing, cum este YouTube, poate fi deturnat pentru distribuirea de clipuri cu conţinut nepotrivit nu este neapărat o surpriză, dat fiind volumul uriaş de conţinut care nu poate fi inspectat imediat după publicare. Însă atunci când numele unui brand cunoscut ajunge să fie asociat cu pornografie infantilă şi alte forme de abuzuri, conotaţia acestor „coincidenţe” nu poate fi ignorată.

BT, Adidas, Deutsche Bank, eBay, Amazon, Mars, Diageo şi Talktalk sunt doar câteva dintre brandurile ale căror reclame au apărut în deschiderea unor clipuri YouTube cu milioane de afişări, în care sunt prezentaţi copii (în principal fete minore) îmbrăcaţi sumar şi desfăşurând diverse activităţi aparent banale. Toate clipurile cu pricina sunt însă etichetate pentru căutare folosind cuvinte cheie şi expresii bine cunoscute de pedofili, iar comentariile lăsate de vizitatori nu lasă prea mult loc de interpretări cu privire la scopul pentru care au fost distribuite. În multe cazuri, branduri ca Mars, Smirnoff (deţinut de gigantul Diageo) şi lanţul retail Lidl, au declarat că nu vor mai colabora cu Google până cât vor fi luate „măsuri de siguranţă potrivite”.

Până la găsirea unei soluţii, administratorii YouTube au dezactivat clipurile video raportate de utilizatori şi au oprit afişarea de reclame pentru alte clipuri, declarând pentru Reuters că un remediu este pregătit în regim de urgenţă. Însă pentru multe companii este deja prea târziu, lentoarea cu care YouTube a acţionat pentru a împiedica asocierea unor branduri celebre cu  conţinut pentru pedofili, clipuri care promovează extremismul şi acte de violenţă, aducând prejudicii de imagine greu de cuantificat.

Momentan, nu este clar dacă incidentele apărute vor fi urmate de acţiuni în tribunal pentru obţinerea unor despăgubiri materiale din partea Google. Însă devine tot mai clar faptul că ajutorul filtrelor automate de securitate şi rapoartele primite din partea utilizatorilor „de încredere” sau reprezentanţi ai autorităţilor nu este de ajuns pentru a stopa distribuirea unui număr ridicat de clipuri care încalcă regulile YouTube de postare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult