YouTube renunţă la Flash, adoptă HTML5

28.01.2015
YouTube renunţă la Flash, adoptă HTML5

YouTube renunţă la player-ul video Flash în favoarea celui realizat folosind HTML5 pentru toţi utilizatorii. De câţiva ani buni, Google i-a lăsat pe cei să aleagă dacă vor să primească materialele video într-un player HTML, însă abia acum aceasta devine opţiunea implicită. Atât timp cât navighezi pe internet pe un browser modern, YouTube nu va mai afişa clipuri folosind metoda veche. Utilizatorii însă vor vedea puţine diferenţe, întrucât interfaţa şi funcţionalitatea celor două player-e sunt identice.

Decizia de a afişa clipurile exclusiv în mod HTML5 a fost influenţată de mai mulţi factori, spune Richard Leider, unul din ingineri care lucrează activ la tehnologia din spatele YouTube. Cel mai important motiv pentru schimbare este popularitatea dispozitivelor care se pot acum conecta la internet. Întrucât PC-ul este singura platformă pe care Flash încă există, adoptarea unui player universal pentru toate sistemele de operare şi toate browserele, indiferent de mărimea ecranului,  era următorul pas logic.

De asemenea, dezvoltarea standardului HTML5 din ultimii ani, care a primit suport pentru tehnologia Adaptive Bitrate şi pentru codecul VP9, au definitivat decizia. Adaptive Bitrate setează calitatea clipului redat în funcţie de viteza conexiunii de internet a utilizatorului, eliberând astfel volumul de trafic, iar VP9 este un codec mult mai eficient, care oferă rezultate comparabile cu H264, la un bitrate mai mic. Nu numai că noul player oferă funcţionalitate şi calitate identică sau mai bună decât cel Flash, dar face tot serviciul mult mai eficient din punct de vedere al resurselor consumate. De acum, toţi cei care folosesc Google Chrome, Safari 8, Internet Explorer 11 şi variantele beta de Firefox, vor primi clipurile de pe YouTube exclusiv în player-ul HTML5.

Tehnologia Flash începe astfel să dispară de pe internet. Adobe a pornit procesul de eliminare a legăturilor cu alte componente ale suitei sale de software cu mai mulţi ani în urmă. În 2011, compania a ales să renunţe la suportul Flash pentru telefoane mobile, iar în 2012 a anunţat că recomandă utilizarea ei doar pentru jocuri şi servicii „premium” de redare video online. Acum că cel mai popular serviciu de streaming video din lume renunţă la Flash, probabil că în câţiva ani vom mai vedea tehnologia doar în advertising şi pe site-uri cu jocuri de browser.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult