Harry Potter made in Romania

26.06.2007
Harry Potter made in Romania

Într-una dintre clădirile de birouri din Piaţa Unirii din Bucureşti, Harry Potter s-a antrenat zi şi noapte pe monitoarele computerelor pentru a fi pregătit perfect să ne distreze şi pe ecranul telefonului mobil.

Secret desăvârşit. Măsuri de securitate deosebite. Nicio imagine, nici un crâmpei din povestea noului film al seriei Harry Potter nu trebuia să răzbată dincolo de laboratorul în care câţiva români din echipa Electronic Arts (EA) au dezvoltat timp de opt luni jocul video pentru telefoanele mobile.

Filmul „Harry Potter and the Order of the Phoenix“ va avea premiera mondială zilele acestea şi odată cu acest eveniment pe piaţă va fi lansat şi jocul video cu acelaşi nume.

Screen shot-uri din jocul Harry Potter and the Order of the Phoenix Screen shot-uri din jocul Harry Potter and the Order of the Phoenix

„Jocul este sută la sută original şi sută la sută dezvoltat în România“, a declarat pentru go4it! Mihai Pohonţu, general manager al Electronic Arts Mobile.

Echipa de dezvoltatori a avut un maxim de 12 persoane. Mai întâi, oamenii de la EA au citit cartea, au încercat să imagineze scenariul, decorurile, acţiunea. Pe parcurs, studiourile Warner au început să trimită la Bucureşti, criptate, printr-o reţea securizată, şi fragmente din film pentru ca jocul să reflecte cât mai fidel atmosfera de pe peliculă. Apoi a urmat o muncă grea: grafică, animaţie, testare.

Studiourile Electronic Arts România au fost înfiinţate în 2005 de către Mihai Pohonţu, un român pe atunci în vârstă de 26 de ani. Mihai se întorsese în Bucureşti din Statele Unite, unde a studiat o vreme ştiinţele politice. A ajuns specialist în jocuri de nevoie: bursa primită nu-i ajungea decât pentru taxele la universitate, aşa că pentru a supravieţui a fost obligat să-şi caute o slujbă de noapte.

Aşa a lucrat o vreme ca game-tester, apoi a învăţat programare şi mai apoi când Electronic Arts, cel mai mare producător de jocuri din lume, a căutat o locaţie pentru o nouă linie de business, Mihai a propus Bucureştiul.

Electronic Arts România a ajuns la 145 de angajaţi, cifră care va urca la 175 până la sfârşitul anului.

Mihai Pohonţu va părăsi România pentru o vreme şi va lucra într-o funcţie de conducere în cartierul general al EA din San Francisco. Dar va lăsa în urmă o echipă competitivă, gata să ducă mai departe filiala Electronic Arts din Bucureşti.

Mihai Pohontu si Viorel Alex Marinescu

Jocuri pentru telefoanele mobile dezvoltate sau portate (adaptate) la Bucureşti de Electronic Arts:

1. Medal of Honor
2. EA Sports Fifa 07
3. NFS Carbon
4. Tetris
5. Tetris Mania
6. EA Sports NBA Live 07
7. EA Sports Tiger Woods PGA Tour 07
8. The Sims 2
9. The Sims 2 Pets
10. Simcity
11. EA Air Hockey
12. Doom RPG
13. EA Sports Fifa World Cup 2006

Urmărește Go4IT.ro pe Google News