Noul Wolfenstein, un joc pe care nu trebuie să-l ratezi

Noul Wolfenstein a apărut ca un cadou de la cineva apropiat care a înţeles perfect dorinţele mele - un FPS de tradiţie (e cineva care nu a auzit de Wolfenstein?), o poveste plină de mister (experimentele oculte ale naziştilor), grafică decentă, arme interesante, inamici slabi care insistă să moară dar şi super-soldaţi sau "boşi" aparent indestructibili în faţa cărora trebuie să găseşti soluţii mai complexe pentr a-i înlătura.

Spre deosebire de Return to Castle Wolfenstein, producătorii au adăugat câteva ingrediente menite să sporească gameplay-ul şi să te ţină mai mult în faţa calculatorului.

Wolfenstein

Scenariu diversificat

În noul Wolfenstein, scenariul nu este unul liniar ci ramificat, având în centru oraşul Isenstadt - locul unde personajul principal, agentul secret B.J. Blazkowicz, se poate implica în mai multe misiuni simultan, vizitând diverse grupări care doresc să oprească experimentele oculte ale organizaţiei Schutzstaffel (SS), condusă de Himmler.

Rezolvarea misiunilor se face în ce ordine vrei tu (cu excepţia primelor trei sau patru, când ai puţini oameni de legătură în oraş şi nu ai de ales), iar pentru fiecare succes vei primi recompense în bani.

Wolfenstein

Banii aduc fericirea

Banii sunt foarte importanţi în Wolfenstein, deoarece cu ajutorul lor poţi cumpăra upgrade-uri pentru arme şi pentru artefactul Thule Medallion, asupra căruia voi reveni cu o descriere mai amplă. Banii se găsesc de obicei ascunşi în diverse zone de pe hartă. Numărul de pachete ascunse în fiecare misiune sunt menţionate în meniul "Intel". Tot de acolo poţi reciti ordinele scrise ale comandanţilor nazişti către soldaţi şi vizualiza schemele prototipurilor de arme dezvoltate de SS.

Wolfenstein

Thule Medallion, poarta către o altă lume

Thule Medallion este o amuletă care îţi dă puteri nebănuite. Te protejează împotriva gloanţelor, îţi sporeşte puterea, încetineşte timpul şi, nu în ultimul rând, îţi dezvăluie secrete (porţi, scări, ziduri speciale) fără de care nu ai avea cum să duci la bun sfârşit anumite misiuni. Activarea artefactului deschide un univers paralel bântuit de nişte creaturi bizare ce devin la un moment dat agresive şi te atacă. Partea bună este că te poţi folosi de ele pentru a-ţi doborî inamicii. Urmăreşte când o astfel de creatură se află în vecinătatea unui inamic şi trage în ea. Moartea ciudăţeniei va provoca o descărcare de energie care va electrocuta adversarii.

Wolfenstein

Super-arme

Vei folosi atât arme reale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (MP40, MP43, carabina Kar98), cât şi concepte mai mult fanteziste extrem de bine realizate şi spectaculoase: Particle Cannon, Tesla Gun sau arma supremă - Leichenfaust 44 care iată ce face.

Cum spuneam mai sus, banii se folosesc pentru a-ţi îmbunătăţi arsenalul. Fiecare armă suportă upgrade-uri în urma cărora vor deveni mai precise, mai puternice şi deci mai letale. Spre exemplu, banalul MP40 cu o magazie dublă de muniţie, cu amortizor împotriva reculului şi cu putere de foc sporită devine un instrument eficient în aproape toate situaţiile.

Monştrii

Ei, nu ştiu dacă greşesc că îi pun pe toţi în aceeaşi oală, dar nu cred că era cazul să divid adversarii în oameni şi mutanţi. Într-un anumit sens se poate înţelege că naziştii au fost nişte monştri.

Ca în orice FPS, şi în Wolfenstein te vei confrunta cu cele trei situaţii majore: mulţi şi proşti, puţini dar redutabili şi la grămadă. Nimic nou sub soare până aici, dar uneori se întâmplă ca adversarii puternici să-i protejeze pe cei slabi cu nişte scuturi impenetrabile. La început trebuie să recunosc că mi-a fost greu să trec peste ei, pentru că protectorii aveau şi valenţe ofensive însemnate.

Wolfenstein

Din acest punct de vedere, luptele mi s-au părut mai tensionate decât în alte 3D Shootere. Dar asta nu e tot: anumiţi inamici au particularităţi ascunse şi reuşesc să te surprindă, forţându-te să te gândeşti la soluţii mai complexe pentru a-i înlătura. De cela mai multe ori, activarea amuletei îţi oferă indicii preţioase în situaţiile când nu ştii ce să faci.

Viaţa

Producătorii au renunţat să introducă în joc tradiţionalele "healthpack-uri". Nu-i nimic, Agent Blazkowicz se poate compara fără probleme cu celebrul personaj Wolverine, din X-Men. Eroul nostru se reface rapid după ce este realmente făcut sită de gloanţe şi nu are nevoie de trusă medicală. Când vezi că situaţia se înrăutăţeşte şi mai ales se "înroşeşte", e cazul să te retragi într-un loc ferit (după un zid, butoi, orice) şi să aştepţi câteva secunde să-ţi revii. Apoi reintri în luptă ca nou.

Nu este deloc realist, dar nici cu healthpack-urile nu era şi, în plus, acele bulinuţe cu cruce roşie te distrăgeau de la obiectiv şi stricau gameplay-ul. În loc să mergi înainte şi să termini misiunea, orbecăiai prin tot nivelul după ele pentru a-ţi creşte viaţa de la 25 la 75 ca să faci faţă "boss-ului".

Wolfenstein

Salvare automată, la checkpoint-uri

Unul dintre puţinele aspecte neplăcute ale jocului este modul de salvare din timpul misiunii - nu este posibil decât automat, în locuri prestabilite denumite checkpoint-uri. Devine frustrant când te confrunţi cu un adversar dificil, mai ai un pic până-l omori, dar ţi-o iei la mustaţă şi trebuie să reiei lupta de la zero. Cu un "quicksave" era poate mai puţin cinstit, dar cu siguranţă mai bine pentru jucător.

Wolfenstein

Concluzie

Wolfenstein este un joc bun, chiar dacă nivelul grafic nu se compară cu Crysis spre exemplu. Dar gameplay-ul este excelent. Armele sunt reuşite. Ai parte de tot felul de situaţii surpriză în care trebuie să fii foarte atent la detalii. Una peste alta, Wolfenstein îţi pune rotiţele gândirii în mişcare şi te face să-ţi doreşti să revii cât mai repede la calculator pentru a mai juca o misiune. iD, Raven Software şi ceilalţi dezvoltatori au făcut o treabă bună.

Wolfenstein Wolfenstein
Wolfenstein Wolfenstein
Wolfenstein Wolfenstein

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat