Top 10 jocuri PC celebre, acum gratuite

Top 10 jocuri PC celebre, acum gratuite

Jocurile PC de la începutul anilor ’90 nu pot fi uitate. Deşi aveau o grafică modestă, prea puţini urmăreau acest aspect, percepţia generală fiind cu totul alta. Pe atunci, în lipsa accelerării 3D sau a efectelor vizuale avansate, acordam o mai mare atenţie scenariului şi gameplay-ului – totul era să ne distrăm. Nici nu exista înverşunarea de acum, dată de competiţiile ce implică bani şi/sau renume. Nici întreceri între cele mai tari calculatoare, câte puncte scot în ultimul 3DMark şi la câte FPS-uri rulează Crysis.

Aşa simple cum se prezentau, pun pariu că jocurile de atunci ar avea un succes garantat chiar şi în ziua de astăzi – tinerii le-ar aprecia la fel de mult cum am făcut-o şi noi acum 15 sau chiar 20 de ani. Ar fi necesară doar rescrierea programelor pentru a rula la rezoluţiile actuale şi adaptarea lor la noile sisteme de operare.

Noi am alcătuit un top al jocurilor vechi, abandonate, dar care la vremea lor au făcut furori. Acum pot fi descărcate gratuit de către oricine doreşte să retrăiască sau să vadă cum se prezenta gaming-ul în perioada anilor ’90.

Locul 10 – The Incredible Machine (TIM) (1993)

The Incredible MachineUn joc simplu la prima vedere, dar care îţi pune mintea la lucru într-un mod constructiv şi îţi dezvoltă creativitatea şi capacitatea de improvizaţie. Când l-am jucat prima dată, gândul mi-a zburat la desenele cu Tom & Jerry, mai precis la episoadele în care motanul se chinuia să realizeze tot felul de mecanisme care, puse într-un angrenaj, să ducă în cele din urmă la tăierea firului ce susţinea fatala nicovală. Evident, totul se încheia prin confirmarea proverbului „cine sapă groapa altuia, cade singur în ea”. În TIM nu cade nimeni în groapă, trebuie doar să potriveşti tot felul de obiecte pentru a le pune pe celelalte în mişcare.

Download The Incredible Machine

Locul 9 – Dizzy (1991)

DizzyAventurile oului Dizzy în căutarea partenerei răpite (Daisy) m-au ţinut zile bune în faţa monitorului. Păcat că astăzi puţini producători mai fac jocuri 2D de tip action-adventure. Iar cele care există nu sunt deloc promovate. Sunt convins că un astfel de joc, cu un scenariu solid şi inteligent conceput, se va vinde foarte bine, mai ales că nu necesită resurse foarte mari şi, prin urmare, va costa puţin.

Download Dizzy

Locul 8 – Dyna Blaster (1992)

Dyna BlasterCine nu a jucat Dyna nu ştie ce a pierdut. Este unul dintre cele mai antrenante jocuri în doi. Pe vremea aceea nu eram legaţi în reţea ci ambii participanţi controlau personajele de pe aceeaşi tastatură. În Dyna Blaster, scopul era să îţi nimiceşti adversarul plasând bombe în calea sa. Acţiunea se desfăşura pe o planşă 2D stil Pac Man, dar presărată cu obstacole.

Download Dyna Blaster

Locul 7 – Civilization (1991)

CivilizationEste unul dintre primele jocuri de strategie turn-based, remarcabil prin libertatea pe care o are jucătorul în a-şi impune propriile viziuni pentru rezolvarea scenariilor. Poate că primul titlu din serie nu vă spune prea multe şi nici nu a fost extraordinar de reuşit, însă începând cu Civilization II (1996), Civilization III (2001) şi până anul acesta, când a fost anunţat Civilization V, nucleul fanilor s-a mărit din ce în ce mai mult.

Download Civilization

Locul 6 – Transport Tycoon (1994)

Transport TycoonUn simulator de transport pe care Berceanu sau orice alt ministru din România ar fi trebuit să-l joace în tinereţe. Sigur, nu contestăm abilităţile miniştrilor pentru că, nu-i aşa, România duce lipsă de fonduri, iar în Transport Tycoon ai resursele necesare pentru a dezvolta infrastructura. La început puţine, dar dacă eşti un bun manager vei obţine din ce în ce mai mult. Plus că acolo nu se fac contracte păguboase şi nici nu poţi să furi. Aşadar, Transport Tycoon este o utopie ce nu poate fi aplicată. E normal, e doar un joc.

Download Transport Tycoon

Locul 5 – Dune II (1992)

Dune IIChiar dacă nu urmează întocmai firul epic al romanului Dune, jocul Dune II merită menţionat pentru că este părintele jocurilor de strategie în timp real. Meritul revine programatorilor de la Westwood Studios, cei care mai târziu au ieşit la rampă cu binecunoscutele serii Command & Conquer: Red Alert şi Tiberian.

În Dune II, trebuie să cucereşti teritoriul planetei Arrakis eliminând rasele concurente. Ai de ales între nobilii Atreides, şireţii Ordos şi maleficii Harkonnen. Resursa care asigura dezvoltarea bazei şi a trupelor este spice-ul, iar inamicul indestructibil ce trăieşte sub nisipul roşu este vierme gigantic. Acesta nu ţine partea nimănui, nu poate fi „dresat” şi înghite atât oameni, cât şi vehicule militare şi combine pentru recoltarea resurselor. Exceptând grafica învechită, Dune II oferă chiar şi astăzi o experienţă de gameplay plăcută.

Download Dune II

Locul 4 – Lemmings (1991)

LemmingsLemmings face parte din super-clasa jocurilor nemuritoare. O idee pe cât de simplă, pe atât de atractivă: pe o planşă 2D nu foarte întinsă, o armată de omuleţi fragili trebuie dusă la destinaţie în timp util, săpând în pământ, evitând obstacolele sau căderea de la înălţime mare. Pentru a reuşi, trebuie să le atribui meseria potrivită. Ai de ales dintre o sumedenie de abilităţi: paraşutist, miner, constructor, alpinist, kamikaze etc.

Recomand Lemmings tututor persoanelor cu vârste între 6 şi 100 de ani. Pentru mine a fost, este şi va rămâne un joc extraordinar de distractiv şi în acelaşi timp relaxant.

Download Lemmings

Locul 3 – Mortal Kombat (1992)

Mortal KombatLiu Kang, Raiden, Johnny Cage, Sonya, Kano, Sub-Zero, Scorpion şi Reptile. Pe treptele cele mai înalte ale piramidei, Shang Tsung, Goro şi Shao Kahn. O luptă unu la unu extem de antrenantă, al cărei sfârşit nu înseamnă doar simpla înfrângere a adversarului, ci moartea acestuia într-un mod cât se poate de violent – fatalitatea.

Succesul de care s-a bucurat primul Mortal Kombat a dus la apariţia a trei continuări ce au ţinut ani buni capul de afiş pe PC-uri şi chiar a unor filme şi un serial TV cu acelaşi nume. Acestea nu au rupt gura târgului, din cauza prestaţiei slabe actoriceşti în cadrul unui scenariu la fel de slab.

Download Mortal Kombat

Locul 2 – Worms (1994)

WormsDacă Lemmings este un joc nemuritor, atunci pentru Worms cu siguranţă trebuie inventată o treaptă superioară. Fie că este vorba de primul Worms sau de cele ce au urmat (exceptând Worms 3D), încrâncenarea şi amuzamentul pe care aceste jocuri pc au reuşit să ni le ofere sunt inegalabile. Unde mai pui că pot fi jucate în multiplayer la acelaşi calculator sau în reţea. Timp să fie!

Cât despre ce trebuie făcut, nimic mai simplu. Controlează-ţi echipa de viermi, alege arma potrivită şi ucide cât mai mulţi adversari dintr-o lovitură. Jocul se derulează pe mutări, într-un timp stabilit de comun acord de către participanţi. Atracţia extraordinară este dată de contrastul dintre aspectul paşnic al viermilor, al câmpului de luptă sau chiar al armamentului şi efectele devastatoare ale acestora din urmă.

Download Worms

Locul 1 – Quake (1996)

QuakeQuake nu mai are nevoie de nicio prezentare, la fel şi iD Software (producătorii) care în ultimii ani au intrat într-un con de umbră. Asta nu le umbreşte însă cu nimic realizările excepţionale din anii ’90 şi chiar de după 2000: Wolfenstein 3D (primul joc de tip FPS), Doom (I, II, III) şi restul titlurilor din seria Quake.

Legat de Quake, trebuie să spunem că este primul FPS cu adevărat 3D (nu doar spaţiul era tridimensional, ci şi monştrii). Deşi a apărut în 1996, când Windows ’95 înlocuise pe multe sisteme MS-DOS-ul, Quake a fost conceput să ruleze nativ sub DOS. Ulterior, au apărut şi versiuni pentru Windows.

Ne aducem aminte că, în aceeaşi perioadă, apăruse un alt FPS de succes – Duke Nukem 3D. Destinul producătorilor (3D Realms) nu a fost însă încununat de lauri precum cel al iD Software – 3D Realms au ţinut sus şi tare vreme de peste un deceniu că va urma un nou titlu (Duke Nukem Forever), dar în cele din urmă au abandonat proiectul.

Download Quake

Locul 1 – Warcraft (1994)

WarcraftŞi Warcraft merită în egală măsură primul loc pe podium, alături de Quake. Jocul produs de Blizzard este RTS-ul care a stat la baza apariţiei genului MMORPG, aflat acum la putere prin prisma numărului de adepţi şi al banilor pe care îi generează.

Download Warcraft

Locul 1 – Need for Speed (1995)

Need for SpeedPentru genul auto, am ales Need for Speed drept joc reprezentativ. Evoluţia lui este însă de contestat, ţinând cont că apogeul a fost atins în 2000 (cu NFS Porsche), iar apoi a urmat o „tabloidizare” a seriei. Următoarele titluri au suferit serios la capitolul realism, în afară de grafica avansată şi atmosfera de carnaval, jocurile situându-se la un nivel de gameplay inferior lui NFS 2 sau 3.

Download Need for Speed

Cam aşa arată, în viziunea mea, topul jocurilor vechi. Sunt sigur că şi altele ar merita incluse în listă, unele pe care poate le-am ratat. Iată şi alte titluri pe care le-am apreciat mult la vremea respectivă. Unele au avut parte de continuări, altele s-au pierdut în negura timpului: Prince of Persia, Heroes of Might and Magic, Settlers, Supaplex, Test Drive, Body Blows, One Must Fall, Stunts, Lotus, Lamborghini, Keen, Golden Axe, Comander Keen, Heretic, Dave etc. etc.

Menţiune: observaţi că în top am inclus doar jocuri care rulează sub MS-DOS. Dacă aş fi inclus şi jocuri de Windows, s-ar fi pierdut echitatea. Nu poţi compara Diablo cu Dizzy sau Quake 2 cu primul Quake. Dacă aveţi sugestii, vă rog să vă referiţi la jocuri de MS-DOS.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News