Acer Predator Helios 300 – un echilibru rar întâlnit între performanţă şi preţ [REVIEW]

19.07.2017
Acer Predator Helios 300 - un echilibru rar întâlnit între performanţă şi preţ [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Acer a adus în 2017 pe piaţă multe modele de laptop-uri capabile să ruleze jocuri video, însă doar cele înscrise în seria Predator sunt realizate şi promovate special pentru astfel de activităţi. Spre diferenţă de alte companii, Acer pare să folosească multe dintre elementele de design de pe laptop-urile sale „normale” chiar şi pe cele „de gaming”, iar acest lucru a dus la lansarea unor modele din această categorie foarte ieftine pentru hardware-ul oferit. Predator Helios 300 pare să fie un nou laptop cu preţ atrăgător pentru gameri, performanţa fiind pe primul loc.

Design, construcţie şi ergonomie

La începutul anului testam VX15 de la Acer, un laptop de gaming de buget, care nu a fost integrat în seria Predator, însă şi Nitro V17, care era mai degrabă orientat către profesionişti. Helios 300 pare să împrumute câteva elemente de design şi ceva hardware de la fiecare, fiind poziţionat la  baza seriei Predator. La exterior, noul laptop de la Acer beneficiază de o construcţie destul de standardizată deja. Avem de a face cu un capac realizat din aluminiu, cu partea de sus acoperită cu plastic pentru a permite semnalului antenelor WiFi să păstrundă. Logo-ul Predator stă în centrul capacului, în timp ce Acer a integrat accente roşii din plastic de-o parte şi de alta a acestuia. Aceste elemente nu sunt iluminate cu LED-uri.

Tastatura şi trackpad-ul sunt încadrate pe o suprafaţă metalică. Acest element de design a fost întâlnit la toate laptop-urile Acer testate anul acesta şi pare să fie una dintre semnăturile companiei. Metalul asigură o construcţie robustă, şi este plăcut atingerii, însă întâlnim din nou o problemă pe care am sesizat-o şi în cazul lui Aspire 7: marginea şlefuită de jur împrejur poate fi incomodă la sesiuni de lucru (sau gaming) extinse. Marginile sunt puţin prea ascuţite, rezultând un disconfort la nivelul încheieturilor după doar câteva ore. Am prefera dacă Acer ar renunţa la acest element, care pe cât de plăcut este din punct de vedere vizual, pe atât de neplăcut este în utilizarea de zi cu zi.

Tastatura şi trackpad-ul sunt standard pentru modelele Acer, însă nu pentru seria Predator. Laptop-urile Predator au fost livrate în trecut cu taste mai rigide şi cu o cursă mai mare, noul Helios 300 fiind echipat doar cu o tastatură normală, cu acelaşi format pe care l-am văzut în trecut şi pe modele „non-gaming”. Singura diferenţă notabilă faţă de acestea sunt tastele WASD cu litere şi chenare roşii şi retroiluminarea cu LED-uri tot de culoare roşie pe toată tastatura. Trackpad-ul este de tip „modern” cu click pe întreaga suprafaţă şi fără alte butoane fizice, de dimensiuni generoase. Pentru utilizare „non-gaming”, trackpad-ul poate să suplinească cu uşurinţă lipsa unui mouse.

Restul carcasei, adică rama din jurul ecranului şi partea de jos, este realizată din plastic nu foarte „premium”, un alt element pe care l-am mai întâlnit pe laptop-urile Acer care nu sunt pentru gaming. Acesta nu este obligatoriu un punct negativ, însă dovedeşte încă odată că Helios 300 are destul de multe lucruri în comun cu laptop-urile pentru birou ale companiei şi destul de puţine în comun cu seria Predator de până acum. Toate port-urile de conectivitat sunt amplastate pe laterale, pe stânga fiind poziţionate mufa Ethernet, un USB Type-C, un HDMI, un USB Type-A şi un card reader, în timp ce partea din dreapta găzduieşte doar două USB-uri normale care par a fi 2.0 şi un jack audio combo, alături de mufa de încărcare.

Un mare plus pentru Predator Helios 300 este faptul că Acer a ales să ofere utilizatorilor posibilitatea de a face mici upgrade-uri fără să desfacă întregul laptop. Există două compartimente protejate de câte un şurub pe capacul de jos, unde pot fi schimbate sau adăugate unităţi de stocare (doar pe format SATA) şi memoria RAM. Pentru upgrade-ul SSD-ului pe format M.2 este însă necesară dezasamblarea completă.

Cum spuneam şi la început, Helios 300 pare să fie un hibrid între VX15 (de la care moşteneşte accentele roşii, inclusiv cele din plastic de pe spate, din jurul fantelor de evacuare) şi V17 Nitro, fiind echipat cu hardware-ul celui din urmă. Combinaţia nu este deloc rea, având în vedere că preţul hardware-ului

Specificaţii tehnice

  • Nume: Acer Predator Helios 300 (G3-571)
  • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, anti-glare
  • CPU: Intel Core i7-7700HQ (4-core, 2.80-3.80 GHz, 6MB cache)
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060, 6 GB GDDR5
  • RAM: 32 GB (2 x 16GB) – DDR4
  • SSD: Intel  512 GB NVMe M.2
  • HDD: Toshiba 1TB HDD @ 5400rpm
  • Sunet: stereo, Dolby Audio
  • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack (combo)
  • Alte dotări: tastatura cu iluminare (roşu)
  • Acumulator:  4 celule (3220 mAh)
  • Greutate: 3 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)

Părţi pozitive

Configuraţie performantă
Preţ de pornire scăzut
Display de calitate
Sistem de răcire performant şi silenţios

Părţi negative

Design neinspirat
Marginile metalice pot cauza disconfort
Puţine port-uri de conectivitate moderne
Cam greu pentru dimensiunile sale

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult