Allview AllDro 2, tabletă ieftină dar cu ce preţ?

Allview AllDro 2, tabletă ieftină dar cu ce preţ?

Am primit la teste una dintre cele mai ieftine tablete de pe piaţa din România – Allview AllDro 2. Costă 750 de lei şi este decentă din punct de vedere al specificaţiilor tehnice. Cum se comportă însă în practică? Intră oare în categoria selectă a produselor ieftine şi bune? Veţi afla în cele ce urmează.

Design

AllDro 2 ne întâmpină cu un ecran de 8 inch şi 800 x 600 pixeli (format 4:3, majoritatea tabletelor au un aspect de 16:9), încadrat de o ramă de plastic cu un finisaj de calitate. Senzaţia la atingere este plăcută, de plastic cauciucat.

Ecranul are o suprafaţă mată şi poate fi citit cu uşurinţă în orice condiţii de iluminare. Corpul tabletei, cu ale sale dimensiuni de 206 x 139 x 15,79 mm şi 530 de grame greutate, este un pic robust, dar în niciun caz nu intră în categoria produselor cu design „industrial”, supra-dimensionat.

Allview AllDro 2

Ca idee (şi subliniez ca idee, nu ca o comparaţie), noua Galaxy Tab 7.7, are un corp de 7,9 mm şi cântăreşte 335 de grame.

În cazul tabletei Allview, calitatea constructivă este discutabilă. Putem să le reproşăm producătorilor de pe continentul asiatic că materialul plastic flexează prea uşor sub presiune şi că este fragil. Cum spuneam însă, la atingere este plăcut.

Amplasarea conectorilor nu ridică sprâncene, fiind una inspirată. Toate interfeţele (alimentare, miniUSB, audio 3,5 mm, HDMI), butonul de reset şi slotul microSD sunt poziţionate în marginea inferioară. Pe lateral-dreapta avem tastele de volum şi butonul de Power / Stand-by, în vreme ce pe spatele dispozitivului sunt poziţionate difuzoarele stereo.

Sub ecran se află butonul fizic de revenire pe desktop-ul principal, flancat de patru taste sensibile la atingere: lansare browser şi meniu contextual (în stânga), „back” şi „search” de cealaltă parte.

În fine, deasupra display-ului, observăm camera de 2 MP (foto) / VGA (video). Este recomandată pentru chat video şi auto-portrete.

Allview AllDro 2

Display

Ne-am oprit un pic asupra display-ului deoarece sunt câteva lucruri care merită precizate:

1. Ecranul este de tip rezistiv şi nu suportă gesturi multi-touch. În practică, după ce în ultimii doi ani am avut pe mână doar dispozitive cu ecran capacitiv, am avut mari dificultăţi în a ne reacomoda cu tehnologia rezistivă. Trebuie să apeşti destul de tare pe el ca să răspundă la comenzi, iar când stai pe Internet nu poţi redimensiona pagina gestual ci doar prin intermediul tastelor virtuale de control – o modalitate mult mai lentă şi deloc plăcută. În jocuri e dificil spre imposibil să te descurci, din moment ce majoritatea sunt gândite pentru ecrane capacitive şi gesturi multitouch.

2. Calitatea imaginii afişate este destul de slabă. Chiar şi setat la maximum şi în condiţii ideale de vizualizare (iluminare, distanţă, unghi), albul afişat are o tentă uşoară de gri-albăstrui.

Dotări

Allview AllDro 2 are dotări acceptabile pentru categoria entry-level din care face parte:

  • CPU Cortex A8, 1 GHz, single core;
  • Ecran rezistiv de 8 inch, 800 x 600 pixeli;
  • 4 GB memorie internă, slot microSD;
  • Cameră frontală de 2 MP;
  • Wi-Fi 802.11g;
  • USB 2.0, HDMI;
  • Accelerometru;
  • OS Android 2.2;
  • Baterie Li-Ion 2400 mAh.

Allview AllDro 2

Tableta rulează clipuri video într-o sumedenie de formate (AVI (H.264, DivX, XviD), RM/RMVB, MKV, FLV, MPEG 1,2,4, 3GP, VMW, MP4, DAT, VOB)) şi la rezoluţii maxime Full HD. În cazul conţinutului High Definition, fluenţa redării depinde de bitrate (recomandăm fişiere de maximum 6000 de kbps pentru o experienţă satisfăcătoare).

Aplicaţii

Tableta e destul de sărăcăcioasă la acest capitol căci nu suportă nativ Android Market-ul. Utilizatorii au totuşi la dispoziţie câteva programe de bază, preinstalate pe AllDro 2: player multimedia, YouTube, alarm clock, calculator, calendar, e-mail şi calibrare ecran, plus acces la magazine alternative precum AppsLib sau chiar magazinul Allview de aplicaţii Android – Allview Store.

Lipsa receptorului GPS face inutilă descărcarea Google Maps sau a altor soluţii software de navigaţie.

Probleme de stabilitate

S-a întâmplat ca tableta să se oprească inexplicabil, să se restarteze sau să se comporte anormal (spre exemplu, în loc să repornească după un Factory Reset, a rămas „moartă” şi a trebuit repornită de la buton). Una peste alta, a arătat destule hibe încât să o considerăm problematică.

Autonomie

Autonomia s-a situat în parametri normali, între şase ore şi până la două zile, în funcţie de gradul de solicitare. Şase ore a ţinut cu netul pornit (prin Wi-Fi, căci conectivitatea 3G lipseşte) şi cu luminozitatea setată undeva la 75%.

Allview AllDro 2

Plusuri şi minusuri

[+] OS Android 2.2;
[+] Interfaţă HDMI;
[+] Preţ accesibil;

[-] Ecran rezistiv modest;
[-] Probleme de stabilitate;
[-] Nu are Android Market;
[-] Construcţie îndoielnică.

Concluzie: Allview AllDro 2 este o tabletă care lasă de dorit, deşi unii ar putea spune că nu-i poţi cere mai mult la acest preţ. Noi spunem însă că măcar problemele de stabilitate trebuiau eliminate din start. De asemenea, un ecran capacitiv multitouch era musai să fie implementat. Nu de alta, dar mai toate jocurile pentru Android sunt gândite pentru control multitouch. Aşadar, AllDro 2 nu reuşeşte să ne convingă. Poate următoarea versiune o va face.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News