Asus U50 – un laptop strălucitor, dar cu lacune

11.07.2009
Asus U50 – un laptop strălucitor, dar cu lacune

Dacă nu eşti atent, ai putea să spui că Asus U50 şi UX50 arată exact la fel. Ecranul glare, plasticul lucios, tastatura şi tochpad-ul te vor face să crezi că tot ce diferă între cele două modele este configuraţia internă. O privire atentă te va convinge că UX50 este mai subţire şi are linii laterale mai elegante. Grosimea a dictat şi configuraţia, modelul subţire având cel mai performant chipset mobile de la Intel şi putând fi echipat doar cu procesoare cu consum redus din seriile SU2000, SU3000 şi SU9000. Am putea spune că U50 este un model ce tinde spre segmentul fashion şi dacă-l pui lângă un Lenovo în va eclipsa în ochii multor necunoscători. Se pare că Asus mizează pe factorul glossy pentru a atrage mulţi clienţi care nu au deţinut până acum un laptop.

U50 face parte din gama Superior Mobility de la Asus

Aspect strălucitor, dar cu lacune

Cu excepţia părţii inferioare a carcasei, plasticul folosit este lucios. Implicit, carcasa se umple foarte uşor de amprente. Încheieturile ecranului sunt integrate într-un cilindru elegant, în capetele căruia se găsesc portul Kesington şi cel pentru alimentare. Tatatura este iluminată ca şi la UX50, însă calitatea construcţiei lasă de dorit. Iluminarea este vizibilă şi în jurul tastelor, însă neuniform şi depinde de unghiul din care este privită. Se pot seta trei niveluri de iluminare a tastaturii. Deşi tastele în sine sunt destul de ergonomice, suportul tastaturii se îndoaie la apăsare şi se afundă în carcasă. Problema este relativ frecventă la mai mulţi producători, însă nu dă bine la o serie care se doreşte a fi mai selectă.

Tastatura iluminată lasă de dorit la capitolul construcţie

Una din facilităţile cu care Asus U50 iese în evidenţă este touchpad-ul iluminat. Câte două rânduri orizontale de LED-uri se aprind şi indică zona unde se află degetul. Efectul produs este unul pur estetic, iar LED-urile nu distrag atenţia în vreun fel. Însă cea mai importantă facilitate practică a touchpad-ului nu este iluminarea. ci suportul multitouch. Aplicaţia Elan Smart-Pad care controlează dispozitivul oferă un număr foarte mare de funcţii ce se activează prin folosirea a două sau trei degete. Spre exemplu, scroll-ul vertical sau orizontal se face cu două degete, iar click-ul dreapta este atribuit atingerii cu trei degete. Pentru zoom este folosită aceeaşi mişcare de apropiere sau depărtare a două degete pe care am văzut-o cel mai adesea la produsele Apple. În practică, am fost puţin dezamăgiţi de precizia acestor gesturi recunoscute de touchpad. Probabil că este necesar un timp de acomodare şi anumite niveluri de sensibilitate ar putea fi modificate. Dacă ar fi să caracterizăm cu un singur cuvânt suprafaţa touchpad-ului, acesta ar fi generos.

Asus U50 - touchpad-ul iluminat şi cu suport multitouch

Ecranul de 15.6” al lui Asus U50Vg este iluminat cu LED-uri şi oferă o rezoluţie WXGA (1366×768). Din nefericire, singurele lucruri bune pe care le putem spune despre el sunt că reproduce bine culorile, este foarte luminos şi dispune de un senzor pentru ajustarea automată a luminozităţii. Unghiurile de vizibilitate sunt doar decente, iar filtrul glare va enerva utilizatorii obligaţi să lucreze cu o sursă de lumină în spate. Pentru a obţine un timp de răspuns cât mai mic Asus a folosit metode de compensare electronică, fapt vizibil atunci când este plimbată încet o fereastră pe desktop. Din fericire, în filme monitorul se comportă bine. Despre jocuri vom discuta mai târziu. Ar mai fi de spus că pentru deschiderea laptopului va trebui să folosiţi ambele mâini.

Configuraţie

Motorizarea portabilului de la Asus este asigurată de un procesor Intel Core 2 Duo T6400 la 2 GHz, cu 2 MB de memorie level 2 cache, construit pe procesul de 45 nm şi cu un TDP de 35 W. Chipset-ul Intel PM45 suportă atât DDR2 cât şi DDR3, însă în cazul nostru producătorul a ales prima opţiune, oferind o cantitate de 4 GB. Placa video este dedicată şi vine de la Nvidia. Chipset-ul grafic GeForce G 105M se încadrează în segmentul entry level şi în ciuda celor 512 MB de memorie RAM, jucătorii ocazionali nu ar trebui să-şi facă mari speranţe.

Ecranul lui Asus U50 are aspect 16:9

Specificaţii:

  • Ecran: 15.6”, 1366×768, iluminat cu LED-uri
  • CPU: Intel Core 2 Duo T6400, 2 GHz, 2 MB cache
  • Chipset: Intel PM45
  • RAM: 4 GB DDR2 800 MHz
  • GPU: Nvidia GeForce G 105M
  • HDD: 320 GB, SATA
  • Unitate optică: DVD writer
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n
  • Conectori: 3 x USB, HDMI, VGA, eSATA, LAN, 2 x audio, Express card
  • Baterie: 6 celule, 4400 mAh
  • Dimensiuni: 384 x 267 x 21,6-33,6 mm
  • Greutate: 2,56 kg
  • Altele: cameră web, Bluetooth, mouse optic, boxe Altec Lansing

Sub ecran se află boxele Altec Lansing

Performanţă

PM45 face parte din chipset-urile mobile high end de la Intel şi chiar dacă procesorul este din segmentul mainstream, performanţa sistemului este peste medie. Doar utilizatorii pretenţioşi s-ar putea s-ar putea să simtă nevoia unei puteri de procesare mai mari, însă pentru aplicaţii specializate. Totuşi, Asus U50 nu este adresează mediului profesional, aspectul şi rezoluţia ecranului fiind potrivite pentru aplicaţii multimedia. Placa video, deşi face parte din penultima generaţie de la Nvidia, nu se pretează pentru jocuri. Am reuşit să rulăm la setări grafice minime PES 2009 şi sunt sigur că ar mai fi mers câteva titluri. Când sistemul este încărcat, restpad-ul nu se încălzeşte, însă prin fantele laterale din partea stângă iese aer foarte cald. De asemenea, Asus U50 nu este foarte comod de ţinut pe picioare deoarece baza se încălzeşte semnificativ.

Fantele de ventilaţie laterale

Autonomie

Modelul testat a venit dotat cu o baterie de 6 celule şi o capacitate de 4400 mAh. Producătorul oferă opţional şi o versiune cu 5600 mAh. Testul de autonomie în mediul office a fost realizat pe profilul Power Saver. Placa de reţea wireless a fost pornită şi folosită pentru navigare pe Internet. Cu Winamp-ul pornit şi muzica ascultată cu ajutorul unei perechi de căşti, am putut să navigăm pe net şi să edităm documente timp de 2 ore şi 20 de minute. Redarea unui film la rezoluţie 720p a epuizat bateria în aproape două ore pe acelaşi profil Power Saver. Luminozitatea ecranului a fost ţinută la un nivel mediu, iar iluminarea tastaturii a fost oprită.

Concluzie

Atunci când tragem linie, suntem nevoiţi să recunoaştem că Asus U50Vg este unul din cele mai ieftine laptopuri de pe piaţă cu tastatură iluminată. La un preţ ce variază în jurul a 3.500 de lei, portabilul oferă o configuraţie mai mult decât decentă pentru utilizatorul de rând, cu componente de ultimă generaţie. Rezoluţia ecranului este bună pentru redarea filmelor şi lucrul în mediul office, însă limitează rularea aplicaţiilor profesionale. Dacă apreciaţi efectele estetice oferite de touchpad şi vă puteţi descurca cu problemele menţionate la tastatură şi ecran, atunci Asus U50 ar putea fi o opţiune atrăgătoare.

Trecând peste câteva minusuri, Asus U50 este un portabil atrăgător

Plusuri şi minusuri:

[+] tastatură iluminată
[+] configuraţie performantă
[+] touchpad iluminat şi cu suport multitouch
[] unghiurile de vizibilitate ale ecranului sunt puţin cam înguste
[] construcţia tastaturii lasă de dorit
[] autonomie modestă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News