Asus EEE PC, laptopul de 300 de euro

13.11.2007
Asus EEE PC, laptopul de 300 de euro
Sistem de operare, aplicaţii

Versiunea care a poposit în premieră pentru România în redacţia go4it.ro, Asus EEE PC 701 4g, are preinstalat, ca sistem de operare, o versiune customizată de Linux. Mai exact Xandros. Ţin să specific acest lucru, pentru că am auzit destule opinii conform cărora Linuxul ar avea rolul de a speria utilizatorii obişnuiţi cu Windows. În primul rând, interfaţa este cât se poate de simplă şi ergonomică, doar se doreşte a fi un laptop pentru copii. Pictogramele sunt asemănătoare cu cele din Windows şi nu lipseşte nici meniul autorun pentru lansarea rapidă a fişierelor şi programelor de pe stick-urile USB.

Asus Eee

În al doilea rând, utilizatorii de Windows vor fi bucuroşi să afle că sistemul va răspunde la comenzile obişnuite de Windows, gen ALT+F4, ALT+Tab etc. În al treilea rând, Asus EEE PC este compatibil Windows XP, deci dacă vrei neapărat Windows poţi să-l instalezi. Nu am riscat să instalez un Windows XP pe el deşi eram curios că văd cum se mişcă, însă fiind totuşi singurul din România la acest moment, am renunţat.

Asus Eee

Punctul central al sistemului de operare este meniul principal. Acesta dispune de o organizare pe tab-uri, unde aplicaţiile sunt grupate în funcţie de domeniul de utilizare. Alături de programele clasice, meniul principal include şi shortcut-uri către diverse servicii Web. Meniul principal al sistemului de operare este organizat astfel:

Internet: Web mail (shortcut-uri către Gmail, Hotmail, Yahoo! Mail şi AOL Mail), Web (Firefox), iGoogle, Messenger (Pdgin), Skype, Network, eBook, Google Docs, World Clock, Wikipedia, Internet Radio, Wireless Networks (configurarea reţelelor wireless).

Work: Accesories (Calculator, PIM asemănător Microsoft Outlook, Screen Capture), Documnents, Spreedshets, Prezentations (acestea trei deshid OpenOffice), PDF Reader, Mail (Thunderbird), File Manager, Dictionary (Longman Dictionary, engleză-chineză, engleză-engleză), Notes.

Learn: Science (tabelul periodic, planetarium), Language, Math, Paint, Web Learn.

Play: Games, Media Player, Music Manager, Photo Manager, Video Manager, Webcam, Sound Recorder.

Settings: Antivirus, Volume, Instant Shut Down, Printers, Sistem Info, Date and Time, Personalization, Add Remove Software, Touchpad, Disk Utility, Diagnstic Tools, Desktop Mode, Voice Command.

Favorites: aici utilizatorul poate adăuga programele preferate.

Asus Eee Asus Eee
Asus Eee Asus Eee

Încă o dată, interfaţa aplicaţiilor aduce foarte mult cu cea a programelor de Windows. Atât din simplitatea meniului principal, cât şi din modul de organizare a tab-urilor (Learn, Play etc.), reiese faptul că producătorul l-a gândit ca pe un laptop pentru copii.

Pentru un procesor Intel Celeron M la 900 MHz şi 512 MB RAM DDRII la 667 MHz performanţa sistemului este suprinzător de bună. Timpii de pornire a programelor sunt şi ei foarte buni, iar pornirea sistemului, din momentul apăsării pe buton până la încărcarea completă a sistemului de operare, durează aproximativ 30 de secunde. Şi la capitolul multi-tasking se descurcă bine. Nu am resimţit o pierdere a performanţei nici în momentul în care am avut deschise multiple programe precum OpenOffice, Firefox, Antivirus şi player-ul video cu un film în format MPEG 4.

Având doar 4 GB spaţiu de stocare (va fi disponibilă şi o versiune cu 8 GB), dintre care mai bine de 2 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare cu aplicaţiile preinstalate şi neavând unitate optică, vizionarea filmelor pe Asus EEE PC rămâne în sarcina stick-urilor USB. În funcţie de viteza de citire a stick-urilor, rularea filmelor codate în format MPEG-4 poate fi o experienţă plăcută sau însoţită de scurte întreruperi ale redării.

Asus Eee

Navigarea pe Internet este responsabilitatea lui Firefox. Pentru conectarea la Internet prin cablu a fost necesară configurarea reţelei. Nici din acest punct de vedere, utilizatorii de Windows nu vor întâmpina dificultăţi. Am găsit procesul de configurare a reţelei la fel de simplu şi de rapid ca în Windows.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News