ASUS N750, un laptop multimedia puternic cu ecran de 17″

13.06.2013
ASUS N750, un laptop multimedia puternic cu ecran de 17

Seria N de laptopuri de la ASUS este deja una tradiţională, aceasta cuprinzând laptopuri multimedia puternice cu ecrane între 14 şi 17 inchi. După schimbarea importantă de design de anul trecut, ASUS a anunţat actualizarea seriei N cu noi procesoare grafice de la NVIDIA şi, după cum era de aşteptat, cu cea de-a patra generaţie de procesoare Intel Core, renunţând însă la lansarea unui model de 14”. Cel mai mare model al gamei este acum N750J, un laptop multimedia cu ecran de 17”, platformă hardware puternică, stocare generoasă şi deja cunoscutul sistem audio ICEpower.

Construcţie

La o primă vedere, carcasa noului N750 este izbitor de similară cu cea a modelului anterior N76, remarcându-se aceleaşi elemente majore de design. Jumătatea superioară a carcasei este fabricată dintr-un singur bloc de aluminiu şlefuit, acesta folosind acelaşi model cu perforaţii concentrice.  Având ca origini butoanele Power şi Instant Key, aceste cercuri devin din ce în ce mai fine pe măsură ce se îndepărtează de origini, fiind un element de design discret şi interesant. Spre deosebire de modelul N76, noul N750 foloseşte un element suplimentat de design, marginile carcasei fiind tăiate la un unghi de 45 de grade şi având un finisaj lucios.

De aici înainte, încep să iasă la suprafaţa schimbările survenite de la generaţia anterioară. Cea mai vizibilă este noua culoarea a tastaturii, vopsită acum în argintiu pentru a se asorta cu aluminiul din jurul ei, şi apariţia unui capac inferior integral care este fabricat acum din aluminiu eloxat, nu din plastic. Pe acest capac este amplasată duza de admisie a sistemului de răcire şi fanta masivă în spatele căreia se ascund cele patru difuzoare ale sistemului audio.  Cei care vor dori să schimbe componentele interne vor trebui să se lupte cu cele 14 şuruburi Philips care fixează capacul, acesta nefiind însă sigilat, ci doar descurajator de înlăturat.

Capacul ecranului foloseşte un sistem cu o singură balama de mari dimensiuni, această schimbare aducând după ea şi mutarea fantei de evacuare din partea stângă, aşa cum am văzut la N76, în spatele carcasei, aceasta având acum şi dimensiuni mult mai mari. Ca şi carcasa, şi capacul ecranului este fabricat dintr-o singură bucată de aluminiu, plasticul fiind folosit doar pentru rama frontală a ecranului. Evident, de pe capac nu putea lipsi sigla iluminată ASUS, un alt element de design devenit tradiţional.

Mare şi greu, ASUS N750J nu este un laptop cu care am dori să ne deplasăm prea des, însă acesta nu este rostul unui astfel de sistem portabil. Ceea ce obţinem în schimbul acestor parametri fizici impozanţi este o carcasă rigidă cu finisaje foarte bune, N750 fiind un produs atrăgător menit să se facă remarcat fără să fie strident. Singura problemă estetică ar fi amprentele, pentru care finisajul fin are o adevărată afinitate.

Dotări şi specificaţii

Dincolo de componentele hardware din interior, de care ne vom ocupa puţin mai târziu, N750 se remarcă prin dotările bune. Pe partea stângă a ramei carcasei se găsesc două porturi USB 3.0, dintre care unul cu alimentare permanentă, o ieşire HDMI 1.4, o ieşire Mini Display Port, un port Gigabit Ethernet mascat parţial de o clapetă şi un card reader SD/MM. Pe partea opusă se găsesc alte două porturi USB 3.0, acestea fiind însă amplasate prea în faţă şi putând incomoda în anumite situaţii, ieşirea jack de 3,5mm pentru căşti care poate fi utilizată şi ca ieşire digitală S/PDIF, intrarea audio pentru microfon şi conectorul jack de 2.5mm pentru subwoofer-ul opţional separat.

  • Ecran: 17.3″, 1920×1080 pixeli, LED, geam mat
  • CPU: Intel Core i7-4700HQ, 2,4 GHz, 3,4 GHz Turbo
  • Chipset: Haswell/ID8C49
  • GPU: NVIDIA GT 750M, 4GB DDR3-1600
  • RAM: 2 x 8 GB DDR3, 2 sloturi
  • Stocare: 1 TB, 5400 rpm, 24 GB SSD cache
  • Unitate optică: DVD-RW
  • Reţea: Gigabit Ethernet, 802.11 a/b/g/n 2×2
  • Conectori: 4 x USB 3.0, HDMI, Mini DisplayPort
  • Sunet: Bang & Olufsen ICEpower 2.1, microfoane stereo
  • Altele: ieşire audio 3,5 mm, S/PDIF, intrare microfon, Bluetooth 4.0, card reader, webcam
  • Sistem de operare: Free DOS
  • Acumulator: 6 celule, 6260 mAh
  • Dimensiuni:  415 x 275 x 29,9 mm
  • Greutate: 3,3 kg

Tastatură şi touchpad

ASUS N750 oferă o tastatură chiclet completă cu taste de 19mm, doar blocul numeric şi tastele direcţionale fiind, din păcate, mai înguste: 13 mm. Vopsite acum într-o culoare menită să le asorteze cu aluminiul din jur, tastele opun o rezistenţă sesizabilă la apăsarea iniţială, aceasta fiind urmată de o cursă scurtă  de circa 1,5 mm care are un răspuns elastic moale. Fără să exceleze, tastatura oferită de N750 este bună, acesta oferind taste despărţite de un spaţiu larg, un răspuns plăcut, o iluminare de fundal, care evidenţiază atât caracterele tipărite cât şi conturul tastei, şi o suprafaţă de sprijin rigidă.

Touchpad-ul este unul mediu ca mărime, având dimensiuni de 105 x 73 milimetri. Acesta foloseşte designul clasic cu un singur comutator şi delimitarea software a celor două butoane, aplicaţia pentru control fiind una particularizată de ASUS. Oferind suport multitouch, acesta este setat în mod implicit pentru un număr destul de mare de acţiuni, cum ar fi activarea Charm, Meniu Bar şi a managerului de aplicaţii din Modern UI, dar şi pentru clasicele acţiuni cu unul, două sau trei degete.

Activarea tuturor acestor moduri de lucru duce la un comportament destul de agasant atunci când parcurgem grăbiţi în toate direcţiile suprafaţa touchpad-ului dar, după dezactivarea opţiunilor nedorite, acesta nu va deranja decât prin sensibilitatea cam mare la apăsare, oferind în schimb o suprafaţa cu o fricţiune redusă şi precizie bună.

Ecran şi sistem audio

Chiar dacă nu face saltul în liga avangardistă a portabilelor cu ecrane QHD sau WQXGA care au început să-şi facă apariţia în ultimele luni, N750 se menţine la pragul superior al modelelor „obişnuite”, oferind un ecran Full HD cu o diagonală de 17,3”. Foarte bine rigidizat în capacul său din aluminiu, ecranul este acoperit cu o suprafaţă mată de protecţie care oferă şi un tratament oleofobic bun.

Alegerea panoului nu este însă prea grozavă, mai ales că vorbim de un laptop multimedia care ar trebui să redea filme şi imagini în condiţii perfecte. Panoul TN are o luminozitate foarte bună, un nivel de negru m bun şi un contrast ridicat, însă culorile nu au o acurateţe prea grozavă, gamut-ul acestora este exagerat artificial iar unghiurile de vizualizare sunt slabe, o deviaţie de 30 de grade de la poziţia perpendiculară ideală a ochilor generând inversiuni de culoare şi fluctuaţii deranjante ale nivelului gamma.

Un avantaj al serie N de la ASUS, sistemul audio a trecut printr-o serie de schimbări. Sistemul cu patru difuzoare din partea inferioară a carcasei, care este dublat de subwoofer-ul opţional extern, oferă un sunet foarte puternic şi cu un nivel mulţumitor al detaliilor, cel puţin până la un nivel de circa 75 de procente, de unde distorsiunile încep să devină sesizabile şi deranjante. Sunetul se remarcă prin mediile puternice şi redarea mulţumitoare a frecvenţelor joase, conectarea subwoofer-ului extern amplificând puterea acestora din urmă, dar sunetul acestuia fiind cam difuz din cauza carcasei banale din plastic.

Modelele anterioare ale seriei N au folosit difuzoare frontale cu o cameră de rezonanţă mare, însă prin mutarea acestora în partea inferioară a carcasei, avantajul spaţiului a fost pierdut. În consecinţă, sunetul suferă din cauza reverberaţiilor carcasei, iar suprafaţa apropiată a mesei amplifică sesizabil distorsiunile. Chiar şi în aceste condiţii, ASUS N750 este încă unul dintre laptopurile care oferă o prestaţie multimedia bună, dar acesta nu reuşeşte să atingă nivelul modelelor anterioare din seria N sau al rivalilor precum HP Envy 14 Spectre.

Performanţe, răcire şi autonomie

ASUS N750 depăşeşte puterea unui simplu laptop multimedia, acesta combinând o platformă de procesare high-end, adică un procesor quad-core Intel Core i7-4700HQ, cu un procesor grafic mid-range NVIDIA GT 750M, suficient pentru rularea în condiţii rezonabile a jocurilor.

Comparat cu un membru similar al generaţiei anterioare Ivy Bridge, noul procesor din familia Haswell nu se face remarcat printr-un salt notabil al performanţelor. În funcţie de test, acesta va arăta uneori salturi uşoare, în timp ce în altele se va situa cam la acelaşi nivel.

  • PCMark Vantage 64 bit – 10401 (Memories – 7050, Gaming – 9592, HDD – 18153)
  • PCMark 7 Basic – 5085
  • 3DMark 11 – P2699
  • 3D Mark – Ice Storm: 72185, Cloud Gate: 9298, Fire Strike: 1488
  • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) – 52,59 fps / 6,28 pts
  • HD Tune – Average: 82,3 MB/s, Burst: 293 MB/s, Timp de acces: 18,5 ms
  • WinRAR 4.2 – 7489 KB/s
  • SuperPI 1.5 XE – 10,79 secunde
  • Pornire Windows:15 secunde
  • Revenire din Sleep: 3 secunde

După cum se observă din rezultatele testelor, interfaţa grafică GT 750M face din N750 un sistem suficient de puternic pentru rularea  jocurilor mai noi în rezoluţii HD cu detalii medii, în cazul celor mai vechi putând urca la rezoluţia nativă a ecranului.

  • Crysis 2: 36,7 fps/18,3 fps (HD/Full HD, DX 11, medium details)
  • Crysis 3: 34,7 fps / 18,5 fps (HD/Full HD, DX 11, medium details)
  • Dirt 3: 32,9 fps/32,8 fps (HD/Full HD, high details)
  • CoD: Modern Warfare 3: 42,5 fps (Full HD, high details)

Dacă procesorul Haswell nu a adus un salt remarcabil de performanţă, autonomia este o cu totul altă poveste. În condiţiile utilizării unei luminozităţi de 50 de procente, bateria a reuşit să ofere o autonomie de 4 ore şi 10 minute în cazul redării video 1080p şi 3 ore şi 35 de minute în cazul utilizării în regim office, ambele rezultate fiind foarte bune pentru un sistem atât de puternic.

Răcirea este şi ea un aspect pozitiv al acestui laptop. Rulând aproape în permanenţă deoarece configuraţia este una suficient de puternică pentru a degaja multă căldură, cele două ventilatoare sunt arareori deranjante deoarece au o tonalitate joasă, uşor de ignorat, iar zgomotul este provocat mai degrabă de aerul care trece prin fantele grilei.

Temperaturile carcasei sunt foarte bune, aceasta încingându-se sesizabil, dar nu şi deranjabil, în partea stângă a tastaturii şi lângă rama ecranului doar în momentele rulării Furmark şi Prime95. Aş fi vrut să pot specifica şi nişte temperaturi maxime, însă aplicaţiile de monitorizare nu sunt încă actualizate iar indicaţiile lor au fost departe de realitate.

Concluzii

Pentru cei care caută un laptop puternic cu ecran de 17” pentru lucru, multimedia şi jocuri ocazionale, ASUS N750 este o opţiune atractivă deoarece combină o platformă hardware bună cu o carcasă elegantă fabricată din aluminiu, o baterie care oferă o autonomie ridicată, un sistem de răcire eficient şi un sistem audio puternic. Ţinând cont de preţul de 5000 de lei al acestui sistem, este regretabil că ASUS nu a ales un ecran cu un panou superior şi că prestaţia sistemului audio nu se ridică la nivelul generaţiilor anterioare din seria N.

Părţi pozitive

Carcasă din aluminiu rigidă şi bine finisată
Dotări hardware bune
Autonomie
Performanţe bune
Sistem audio puternic

Părţi negative

Ecran cu culori şi unghiuri neimpresionante
Distorsiuni şi reverberaţii audio la volum mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News