ASUS ROG GX700: performanţă „mobilă” fără limite [REVIEW]

18.06.2016
ASUS ROG GX700: performanţă „mobilă” fără limite [REVIEW]
Construcţie, design, prezentare şi specificaţii tehnice

De cele mai multe ori testăm la Go4it produse pe care mulţi dintre cititori le-ar putea cumpăra şi încercăm pe cât posibil să oferim păreri obiective despre acestea, care i-ar ajuta în cazul unei achiziţii. Din când în când însă, ajunge în redacţie şi câte un produs atât de exclusivist, încât probabil că majoritatea nici nu ar fi luat în considerare că l-ar putea cumpăra. Printre acestea se regăseşte şi vârful de gamă al laptop-urilor de gaming de la ASUS, modelul ROG GX700, primul laptop cu răcire pe lichid, care poate lejer să înlocuiască un desktop de gaming. Acest laptop nu numai că este produs într-o ediţie foarte limitată, însă este şi foarte scump, fiind accesibil numai celor cu buzunare foarte adânci.

Construcţie, design, prezentare

Cei care au mai văzut în trecut laptop-uri de gaming din seria ROG (Republic of Gamers) de la ASUS probabil ştiu la ce să se aştepte în termeni de design şi construcţie. GX700 nu reinventează aspectul extern al acestor dispozitive, fiind în continuare realizat din materiale robuste şi păstrând designul inspirat de maşini de curse şi avioane de vânătoare. Modelul de faţă vine cu o construcţie din metal şi plastic, care conferă încă din primele momente siguranţa unui produs premium. Capacul display-ului şi o mare parte din elementele din jurul tastaturii sunt realizate din metal, în timp ce rama display-ului, tastatura şi partea de jos sunt realizate din plastic.

Spre diferenţă de modelele de laptop-uri de gaming high-end cu display de 17” din seria ASUS ROG, GX700 este puţin mai subţire, sistemul său de răcire fiind complet modificat. Deşi include în continuare ventilatoare, acestea sunt alăturate unui sistem de răcire pe lichid, care duc performanţa la un complet alt nivel. Desigur, pentru a activa răcirea pe lichid, laptop-ul trebuie conectat la staţia externă de răcire, o imensitate grea, care vine cu un alimentator separat. Aceasta poartă numele de „Hydro Overclocking System” şi face exact ceea ce sugerează numele. Atunci când laptop-ul este conectat, acesta creşte frecvenţele procesorului şi plăcii video, ţinând în acelaşi timp temperatura sistemului la un nivel scăzut.

Pentru a realiza cât de mari sunt atât laptop-ul, cât şi sistemul de răcire, trebuie precizat că ambele sunt livrate într-o valiză mare, de dimensiunea unui bagaj de cală pentru zboruri. Pachetul cântăreşte undeva pe la 20 de kilograme şi vine cu tot ce ai nevoie pentru a te bucura de o experienţă de gaming de calitate. Sistemul de răcire vine cu un alimentator de 300 W, care este folosit pentru a alimenta şi laptop-ul atunci când este conectat. Cei care doresc să folosească laptop-ul separat, asemeni unui computer portabil normal, vor folosi un alt alimentator, mai mic, de 180 W, inclus de asemenea în valiză. Fiecare GX700 vine la pachet şi cu un mouse, modelul ROG Sica de la ASUS, o variantă mid-range din gama de periferice ale companiei. Având în vedere că vorbim despre un laptop premium, cu un preţ neobişnuit de mare, ne-am fi aşteptat să găsim un mouse mai scump şi mai performant în pachet.

La capitolul ergonomie, atât timp cât laptop-ul este pus pe un birou, acesta va fi foarte confortabil de utilizat. Tastatura este similară cu cea inclusă pe alte modele din gama ROG, fiind destul de mare pentru a nu deranja utilizatorii care fac trecerea de la desktop la laptop. Spaţierea dintre taste este foarte bună, iar butoanele au o cursă medie pentru un laptop, care i-ar putea deranja pe cei obişnuiţi cu tastaturi mecanice. Aceasta este retroiluminată în culoarea roşie şi include câteva butoane în plus faţă de cele obişnuite. Există butonul ROG care porneşte aplicaţia ROG Gaming Center, undeva în jurul tastelor numerice din dreapta, alături de un buton dedicat pentru înregistrări din jocuri care implicit deschide aplicaţia Xsplit, şi alte 5 taste programabile (M1-M5). Trackpad-ul are dimensiuni generoase şi funcţionează ireproşabil, însă fiind un computer care va fi folosit 99% din timp pe birou, acesta va fi înlocuit cu un mouse (care oricum este inclus în pachet).

Specificaţii tehnice

  • CPU: Intel® Core™ i7-6820HK @ 2,7 GHz (OC la 4 GHz)
  • GPU: NVIDIA GTX 980 (8 GB GDDR5)
  • RAM: 64 GB DDR4 2800OC (4 x 16 GB 2400MHz)
  • HDD: SSD 2 x 512 GB RAID0
  • Display: 17,3” IPS FHD (1920×1080) anti-glare (opţiune 4K disponibilă)
  • Reţea: Gigabit
  • Conectori: 3 x USB 3.0, audio-in/out 3.5mm, 1 x RJ45 LAN, HDMI, mini DisplayPort, slot SD, conector power, USB 3.1 Type-C, Thunderbolt 3 Type-C
  • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.0 integrat, tastatură retroiluminată (red)
  • Sunet: Stereo
  • Sistem de operare: Windows 10
  • Dimensiuni laptop: 429 x 309 x 33 ~35 mm
  • Dimensiuni sistem de răcire: 417 x 368 x 114 mm
  • Greutate laptop: 3,9 kg / 4,3 cu încărcător
  • Greutate sistem de răcire: 4,6 kg
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult