Asus Transformer Trio TX201 – Windows 8 şi Android într-un portabil excepţional

Asus Transformer Trio TX201 - Windows 8 şi Android într-un portabil excepţional

Sunt momente în cariera unui jurnalist IT când se întâlneşte cu un gadget special. Un ceva ce nu poţi să-l încadrezi într-un singur tipar fără să-i faci un mare deserviciu. Testarea lui Asus Transformer Trio TX201 a fost un astfel de moment. Inginerii taiwanezi au dat parcă toate cutumele la o parte şi au creat un ansamblu bun la toate. I se spune Trio pentru că ar trebui să ofere trei dispozitive într-unul singur şi o face într-un mod cât se poate de elegant. Transformer Trio poate fi laptop, desktop sau tabletă cu Android, în funcţie de preferinţele şi nevoile utilizatorului. Pentru cineva care s-a confruntat cu astfel de nevoi, preţul nu mai contează. Vom vedea în continuare de ce Asus Transformer Trio se apropie foarte mult de conceptul de portabil suprem.

La prima vedere, acesta este un laptop de 11.6”

O scurtă istorie

Până acum, pe piaţă au apărut dispozitive asemănătoare din punct de vedere al construcţiei. Am văzut tablete cu Android dotate cu un dock cu tastatură şi touchpad. El adăpostea o baterie adiţională şi uneori chiar şi un HDD pentru stocare extinsă. Dacă vorbim despre dispozitive cu Windows 8, avem tablete cu SSD în carcasă şi HDD şi baterie în dock-ul detaşabil cu tastatură. Trecând la dispozitive mai puţin portabile, avem chiar şi un all-in-one, Asus Transformer AiO, căruia poţi să-i detaşezi ecranul şi să te muţi cu el în altă cameră. Ei bine, noul Transformer Trio pare să preia această idee şi s-o implementeze într-un format portabil.

Pe scurt, partea superioară a gadgetului de faţă este o tabletă de 11.6” cu chipset Intel Atom, baterie şi afişaj full HD. Baza sau dock-ul este o jumătate de ultrabook de ultimă generaţie, cu procesor Intel Core i7, HDD şi baterie. Avem astfel două dispozitive diferite ce pot fi conectate şi pot interacţiona în mai multe moduri.

Profilul lui Asus Transformer Trio TL201

Construcţie

Pentru Asus Transformer Trio, producătorul a folosit aluminiu pentru carcasă. Produsul este unul premium şi acest lucru este uşor vizibil. Vom vorbi pentru început despre tabletă. Ea are dimensiuni semnificativ mai mari decât cele cu care eram obişuiţi la o tabletă cu Android de 10”. În primul rând, ecranul are o diagonală de 11.6”, iar rama este foarte groasă. E posibil ca inginerii de la Asus să fi fost nevoiţi să crească dimensiunile dispozitivului pentru a putea acomoda câte o baterie decentă în fiecare jumătate.

Tableta sau ecranul lui Asus Transformer Trio TX201 are marginile mai subţiri pe trei laturi faţă de zona centrală. Baza este însă mai groasă, pentru a acomoda conectorii şi sistemul de prindere. Acesta din urmă este unul din cele mai bune pe care le-am văzut până acum la Asus. Fixarea se face uşor, cu ghidajul dat de zonele magnetice. Detaşarea este mai simplă ca niciodată. Trebuie apăsat un singur buton aflat pe sistemul de prindere al bazei şi tableta se detaşează foarte uşor.

Asus Transformer Trio - sistemul de prindere

Atunci când ecranul este ataşat, latopul se sprijină în partea din spate pe două picioruşe de cauciuc foarte subţiri, aflate pe sistemul de prindere. Aceasta nu este neapărat o problemă, deoarece Transformer Trio este bine fixat pe birou de două picioare mari de cauciuc în partea din faţă. Amplasarea camerei foto de pe spate este destul de bizară. Nu te-ai aştepta s-o vezi undeva în partea de jos, însă această alegere este logică dacă te gândeşti puţin. Am spus că tableta se îngustează până la aproximativ 3 mm către margini pe trei laturi. Poziţionarea camerei sau a unui conector în acea zonă ar fi fost practic imposibilă.

Baza ultra-portabilului Trio nu pare să iasă în evidenţă în vreun fel. Avem o tastatură neagră chiclet, cu un touchpad wide sub ea. Restpad-ul este puţin mai îngust ca de obicei, însă trebuie să ţinem cont că deasupra tastaturii trebuie acomodat un sistem de prindere mai puţin comun. Conectorii sunt amplasaţi pe laturi, iar boxele au două fante pe faţa inferioară, aproape de laturi.

Tastatura şi touchpad-ul

Asus Transformer Trio este un instrument orientat spre productivitate şi tastatura demonstrează acest lucru. Ea are butoane măricele, cu o cursă bună şi un feedback decent. Nu am fost însă mulţumit cu poziţionarea unor taste. Butonul de pornire nu prea are ce căuta în blocul de taste şi în mod special nu ar trebui poziţionat în locul tastei Delete. Tastele rapide pentru ajustarea volumului sunt amplasate prea departe de butonul Fn şi te obligă să foloseşte două mâină, în condiţiile în care pe tastele F3 şi F4 nu găsim comenzi rapide. Tastele direcţionale sunt mai mici, însă pot fi utilizate fără probleme.

Asus Transformer Trio - conectorii tabletei

Touchpad-ul lui Transformer Trio este precis şi se apasă pe toată suprafaţa. Aşa cum vom vedea în continuare, el poate fi folosit atât în Windows, cât şi în sistemul de operare Android. Butoanele nu sunt diferenţiate la baza touchpad-ului, însă există două zone delimitate de bandă imprimată.

Ecranul

Nu avem nimic de reproşat producătorului aici. De fapt, avem doar motive de laudă. Ecranul lui Transformer Trio TX201 este perfect. Are o luminozitate bună, culorile sunt excelente, iar vizibilitatea în lumină naturală este peste medie. Pentru tableta cu Android, ecranul este perfect. Este drept că tableta este una dintre cele mai mari de pe piaţă, însă navigarea pe Internet şi vizionarea unor filme sunt o plăcere. Pentru ultrabook-ul cu Windows 8, ecranul cu rezoluţie full HD este puţin cam mic. Textul trebuie puţin mărit pentru a lucra în condiţii bune.

Specificaţii laptop

  • Ecran: 11.6”, 1920×1080, IPS
  • CPU: Intel Core i7-4500U, 1,8 GHz, dual core, 3 GHz Turbo, 4 MB cache, 22 nm, 15 W TDP
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4400, 200-1.100 MHz
  • GPU dedicat:
  • RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1600 MHz
  • HDD: 500 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, Hitachi
  • Unitate optică:
  • Reţea: 802.11a/b/g/n/ac
  • Conectori: 2 x USB 3.0, micro HDMI, mini DP, 1 x headset
  • Altele: cameră web 720p
  • Sistem de operare: Windows 8 Pro 64 bit
  • Baterie: 4.430 mAh, 33 Wh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 305 x 194 x 23,1 mm (13,4 mm baza)
  • Greutate: 1.7 kg (1 kg baza)

Asus Transformer Trio - camera foto cu senzor de 5 MP

Specificaţii tabletă

  • Ecran: 11.6”, 1920×1080, IPS
  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • Chipset: Intel Atom Z2560
  • CPU: 1,6 GHz, dual core, 1 MB cache
  • RAM: 2 GB DDR2
  • Memorie internă: 16 GB, 11,3 GB disponibili
  • Card: microSD
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • Cameră foto: 5 MP, autofocus, filmare 1080p
  • Cameră frontală: 720p
  • Conectori: microUSB, headset, USB 2.0 (pe dock)
  • Baterie: 19 Wh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 305 x 194 x 9,7 mm
  • Greutate: 700 g

Dotări şi performanţe – tableta

Tableta vine cu unul din ultimele procesoare Intel Atom, create special pentru dispozitive mobile. El ar trebui să ofere performanţe decente. Memoria internă este suficientă pentru utilizatorul obişnuit, iar la nevoie ea poate fi extinsă cu un card microSD ori chiar cu memoria bazei. Bateria nu este printre cele mai generoase, iar autonomia nu ne aşteptăm să fie extraordinară.

Transformer Trio - interfaţa tabletei

Asus Transformer Trio se laudă cu o matrice tactilă superioară pentru ecran. E nu trebuie confundată cu suportul pentru stilus. Camera foto principală şi cea frontală sunt disponibile în aplicaţia binecunoscută, însă lucrurile se schimbă atunci când tableta este conectată la bază şi este rulat sistemul de operare de la Microsoft. Iniţial am crezut că tableta se poate încărca doar cu ajutorul dock-ului. Uitasem însă de cablul microUSB din pachet. El poate fi folosit, însă dacă ecranul este pornit şi rulezi o aplicaţie, ai nevoie de un încărcător ce oferă 2 A. Altfel, bateria va continua să se descarce. Mai jos găsiţi o listă cu câteva teste de performanţă rulate de Transformer Trio.

3DMark 2013 Extreme – 3.452
3DMark 2013 Unlimited – 5.814
GFXBench 2.7 T-Rex HD offscreen – 7,4 fps
AnTuTu – 16.788
Vellamo – 1.635

Din punct de vedere al performanţelor, tableta este comparabilă cu mai vechile smartphone-uri Samsung Galaxy S3 şi Nexus 4. Aplicaţiile simple rulează fără probleme, însă jocurile ceva mai pretenţioase sunt puţin cam lente. Spre exemplu, Asphalt 7 avea un framerate puţin cam scăzut pentru o rulare optimă.

Dotări şi performanţe – dock

Asus Transformer Trio este un dispozitiv gândit pentru productivitate. În bază nu se află un procesor Intel Pentium sau Atom. Producătorul a pus acolo un procesor Core i7 ULV de ultimă generaţie. Împreună cu cei 4 GB RAM, el ar trebui să ofere performanţe suficiente pentru majoritatea aplicaţiilor. Din păcate, un alt element de pe lista de specificaţii reduce puţin din performanţele maxime ce pot fi obţinute. Mediul de stocare este un HDD obişnuit, cu capacitate 500 GB, 750 GB sau 1 TB. Cred că preţul ar fi crescut semnificativ dacă Asus punea un SSD acolo.

PCMark 7 – 3.141 (Productivity – 1.126)
3DMark11 – E 1.940 / P 999

Utilizarea bateriilor şi autonomia

Cine se aştepta ca Asus Transformer Trio să fie un campion la capitolul autonomie s-ar putea să fie puţin dezamăgit. Luate individual, tableta şi baza au o autonomie specificată de 5 ore. Dacă tableta foloseşte integral bateria din bază pentru a rula sistemul de operare Android, autonomia poate să ajungă la 13 ore, conform producătorului. Aici trebuie să ne oprim puţin şi să discutăm despre cele trei moduri în care pot fi folosite bateriile portabilului. Ele pot fi stabilite în ASUS Console, aplicaţia de personalizare a producătorului.

Asus Transformer Trio - husa inclusă în pachet

În modul implicit, bateria tabletei are prioritate la încărcare şi cea a bazei este descărcată prima atunci când ecranul este conectat. Mai precis, bateria din tabletă este prima care se încarcă complet la conectarea încărcătorului, iar descărcarea începe cu bateria din dock, în aşa fel încât în tabletă să rămână o sarcină cu cel puţin 20% mai mare decât în dock. Evident, dock-ul nu este descărcat complet atunci când tableta este conectată. Utilizatorul trebuie să mai aibă acces şi la sistemul de operare Windows dacă doreşte.

Dacă utilizatorul alege modul manual de prioritizare a încărcării bateriilor, el va putea decide care dintre ele să fie încărcată complet prima. De asemenea, acest mod permite conservarea bateriei dintr-o anumită jumătate a lui Transformer Trio.

Folosită individual, tableta a oferit o autonomie multimedia de 4 ore şi 40 minute. În acest timp am redat un film 720p cu un player cu suport pentru decodare hardware, luminozitatea ecranului fiind redusă la 75%. În testul de autonomie web, un test destul de intensiv, bateria s-a descărcat în 3 ore şi 15 minute, luminozitatea ecranului fiind redusă tot la 75%.

În condiţiile în care baza nu poate folosi bateria tabletei, autonomia în modul laptop este dependentă exclusiv de bateria de sub tastatură. În testul de autonomie multimedia, care a constat din redarea unui film cu rezoluţie full HD, acumulatorul s-a descărcat în 4 ore şi 10 minute. Am folosit profilul de sistem Power4Gear Power Saving şi am avut luminozitatea ecranului redusă la 75%. Am activat placa de reţea wireless pentru testul de autonomie office şi am redus luminozitatea ecranului la 65%. Autonomia oferită de baza lui Asus Transformer Trio a fost de 4 ore şi 5 minute. În acest timp am editat documente, am navigat pe Internet şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti.

Asus Transformer Trio - picioare ample din cauciuc

Alte aspecte

La construirea unui portabil precum Transformer Trio TX201, inginerii de la Asus au avut mult de lucru. Una din cerinţele cele mai importante a fost posibilitatea de-a trece de la un sistem de operare la altul în mod instantaneu, prin apăsarea unui singur buton. Acesta se află pe rândul superior de taste, în partea dreaptă şi are inscripţionat un logo Android şi unul Windows. Trecerea se face de fiecare dată fără vreo întârziere. Atât tableta, cât şi baza au butoane de pornire ce funcţionează independent şi datorită lor pot apărea unele momente de confuzie. De foarte multe ori mi s-a întâmplat să folosesc tableta cu Android conectată la bază, iar aceasta să stea pornită în paralel.

Acesta nu este neapărat un lucru rău, deoarece astfel se pot transfera date între memoriile interne ale celor două dispozitive. În Windows, memoria tabletei apare în Explorer precum cea a unui stick USB. Conectarea la HDD este puţin mai dificilă pe tabletă, deoarece se face prin reţeaua wireless. În cazul în care nu vă aflaţi în apropierea unei reţele WiFi cunoscute, atunci baza va crea un hotspot, iar tableta se va conecta la el. În felul acesta este posibil să oferiţi conexiune la Internet tabletei dacă vă aflaţi la un hotel unde aveţi acces doar prin cablu. Transformer Trio vine în pachet cu un adaptor Ethernet cu mufă USB.

Asus Transformer Trio - fanta sistemului de răcire

Managementul conectorilor

Acesta este aspect important pentru portabilul de faţă. Nu toţi conectorii bazei sunt activi atunci când tableta este conectată şi rulezi sistemul de operare Android. Spre exemplu, baza dispune de două porturi USB 3.0, accesibile în Windows. Dacă rulezi Android, vei avea acces doar la portul de pe latura stângă, iar acela va funcţiona în modul USB 2.0. Deşi tastatura şi touchpad-ul funcţionează perfect în Android, sistemul de operare de la Google nu a recunoscut un mouse conectat prin acel port. Am reuşit să conectez însă un stick USB şi un HDD extern.

Ieşirile video ale bazei sunt funcţionale doar atunci când rulezi Windows. Am apreciat faptul că în pachet este oferit un adaptor pentru mufa VGA. Aş fi apreciat şi mai mult dacă găseam unul şi pentru ieşirea video micro HDMI. Standardul HDMI este cel mai popular la ora actuală şi utilizatorul nu ar trebui să mai alerge după un astfel de adaptor, ţinând cont de preţul lui Transformer Trio. Atunci când tableta este conectată şi foloseşti baza, mufa microUSB a tabletei şi jack-ul audio sunt dezactivate.

Singurul conector USB comun pentru Android şi Windows 8

Şi dacă tot vorbim despre conectori, să menţionăm şi lipsa unui cititor de carduri. Este posibil ca producătorul să nu fi avut suficient spaţiu în carcasa bazei pentru un slot SD. Slot-ul microSD al tabletei poate fi accesat din Windows, dar nu direct, ci la fel cum este accesată şi memoria internă. Jack-ul audio al bazei şi mufa de alimentare sunt amplasate simetric pe carcasă. De aceea, ele sunt uşor de confundat şi nu o singură dată am vrut să încarc baza prin mufa audio.

Sistemul audio

Atât tableta, cât şi baza lui Asus Transformer Trio sunt dotate cu câte o pereche de difuzoare. În mod ciudat, difuzoarele tabletei par să se audă mai bine şi chiar mai tare decât cele ale laptopului. Ambele dispozitive se laudă şi cu o ieşire audio de calitate şi nu am avut ce să le reproşăm.

Camera foto

Aşa cum spuneam, camera foto principală a tabletei este disponibilă doar în sistemul de operare Android. Camera web de deasupra ecranului poate fi folosită şi în Windows. Cu un senzor de 5 MP, camera principală oferă performanţe acceptabile. Pozele sunt destul de zgomotoase chiar şi în lumină naturală bună, iar detaliile se pierd uşor. La interior, zgomotul devine mai puternic, iar la ISO 800, valoarea maximă folosită de cameră, calitatea imaginii este destul de scăzută. În mod surprinzător, pozele realizate în condiţii bune cu funcţia HDR arată cel mai bine.

Auto, ISO 100 HDR, ISO 100
Auto, ISO 100 Auto, ISO 337

Filmare 1080p – 47 MB

Preţ şi disponibilitate

Mă aşteptam ca preţul lui Transformer Trio TX201 să depăşească lejer pragul de 5.000 lei. Din fericire, lucrurile nu stau aşa. Portabilul va costa 4.800 lei cu configuraţia de mai sus, atunci când va ajunge în magazinele noastre în luna decembrie. O versiune cu procesor Intel Core i5-4200U va costa 4.450 lei.

Concluzie

Asus Transformer Trio este un produs cu adevărat unic pe piaţă. Avem deja diverse combinaţii de tablete cu Android sau Windows 8 şi o bază cu anumite dotări, însă acest gadget le surclasează pe toate. Într-un fel sau altul, inginerii din Taiwan au reuşit să ofere o trecere instantanee de la Android la Windows 8 şi înapoi, folosind un singur buton. O impresie foarte plăcută a lăsat-o şi noul sistem de prindere, extrem de uşor de utilizat în comparaţie cu cele pe care le-am mai testat până acum.

Desigur, Transformer Trio TX201 nu este portabilul perfect pentru orice utilizator. El se adresează celor care vor să lucreze în două medii diferite cu acelaşi dispozitiv. În plus, există o mulţime de scenarii în care o tabletă cu Android şi un PC cu Windows pot fi folosite simultan. Cel mic se poate delecta cu jocuri, în timp ce părintele îşi vede mai departe de treabă, folosind un monitor extern. După mai multe zile de utilizare, facilităţile oferite de Asus Transformer Trio au devenit comune. Sunt conştient însă că inginerii au lucrat mult pentru a integra cât mai bine cele două sisteme. În spatele acelui buton cu care faci trecerea de la Android la Windows 8 se află multe ore de muncă. Ceea ce nouă ni se pare simplu şi normal, pentru producător a fost o adevărată provocare.

Asus Transformer Trio - tabletă, laptop sau desktop PC

Dacă sunt corect, ar trebui să spun că mai există unele aspecte pe care Asus ar trebui să le îmbunătăţească la Transformer Trio. Managementul bateriei ar trebui să fie mai uşor de înţeles de către utilizator şi am vrea să vedem ceva mai mulţi conectori. Nu în ultimul rând, HDD-ul din bază ar trebui înlocuit măcar cu un HDD hibrid, dacă nu cu un SSD. În ciuda acestor lucruri, când te gândeşti în câte feluri poţi folosi cele două jumătăţi ale lui Transformer Trio, te întrebi de ce nu au apărut mai devreme astfel de dispozitive.

Părţi pozitive

construcţie metalică, excelentă
ecran IPS superb
Windows 8 şi Android, îmbinate aproape perfect
tastatură foarte bună
sistem de prindere ferm şi uşor de utilizat
greutate redusă pentru un sistem 3-în-1
posibilitatea de încărcare individuală a tabletei şi bazei

Părţi negative

opţiuni limitate de conectivitate
HDD lent în bază
ai nevoie de manual pentru a înţelege managementul bateriei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News