Producătorii primelor tablete cu Windows 8 sunt…

21.03.2012
Producătorii primelor tablete cu Windows 8 sunt…

Nokia va rata startul dat de lansarea Windows 8 în luna octombrie, aducând prima tabletă bazată pe noul sistem de operare Microsoft abia o lună mai târziu, în noiembrie.

Windows 8

Zvonul preluat de Digitimes provine de la un contact anonim, cu legături printre furnizorii de componente pentru noile tablete. Tot acesta a dezvăluit şi lista producătorilor aleşi de Microsoft pentru lansarea din octombrie.

Acer, Asus, Dell, HP şi Lenovo sunt primele companii aşteptate cu tablete pentru Windows 8, disponibile încă din ziua lansării noului sistem de operare. Un al doilea val de tablete ARM va sosi la puţin timp după evenimentul de lansare, Acer, Asus şi Lenovo revenind la începutul anului 2013 cu noi modele. Tot la începutul anului viitor, Samsung, Sony şi Toshiba se vor alătura cu modele proprii de tablete cu Windows 8

Este clar astfel că Microsoft doreşte o ofertă cât mai variată tablete pentru noul ecosistem Windows 8 şi nu intenţionează să aplice un tratament preferenţial producătorilor hardware, oferind acces la noul club Windows 8 pentru majoritatea companiilor importante. Dacă este confirmată oficial, noua piaţă de tablete Windows 8 ar putea cunoaşte o creştere rapidă, suportul oferit de producătorii hardware urmând un model similar pieţei de PC-uri tradiţionale, în care Microsoft nu decide lista companiilor tolerate.

Din păcate noua strategie nu poate face prea multe în direcţia închiderii prăpastiei existente între tabletele cu arhitectură ARM şi cele X86, capabile să ruleze versiunea desktop a sistemului Windows 8. Motivul este că tabletele ARM, singurele care pot concura cu adevărat în piaţa tabletelor cu sistem Android şi iOS, nu vor avea acces la aplicaţii oferite de terţi în afara magazinului Windows Store, iar suportul pentru interfaţa desktop clasică va fi unul extrem de limitat.

Pe de altă parte, tabletele cu procesoare Intel X86 sunt mai scumpe şi au autonomie redusă, dar nu au atâtea restricţii în privinţa aplicaţiilor suportate şi pot fi construite de practic orice producător hardware interesat. Este posibil astfel să avem totuşi parte şi de tablete ieftine cu Windows 8 x86, oferite de producători mai puţin renumiţi, care mizează mai degrabă pe dorinţa utilizatorilor de a folosi fără restricţii aplicaţii desktop PC .

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult