Google vrea să elimine tasta space de pe laptop-uri

29.04.2015
Google vrea să elimine tasta space de pe laptop-uri

Laptop-urile s-au schimbat foarte puţin în termeni de design de-a lungul timpului. Cele mai mari progrese sunt acum în domeniul miniaturizării, computerele portabile fiind mult mai subţiri de la an la an. Cu toate acestea, designul clamshell vine cu limitări, care nu pot fi depăşite foarte uşor fără a compromite experienţa de utilizare. Tastaturile sub anumite dimensiuni devin inconfortabile, display-urile la fel, iar trackpad-urile au început să ocupe din ce în ce mai mult spaţiu. Soluţia Google pentru laptop-uri mai mici? Eliminarea tastei Space.

De curând, compania a primit un brevet pentru un design de laptop care renunţă la tasta Space pentru a prelungi trackpad-ul pe verticală. Partea de sus a suprafeţei tactile devine astfel înlocuitor pentru butonul lipsă, iar astfel dimensiunile laptopului pot fi reduse. Partea care serveşte drept tastă a trackpad-ului este delimitată printr-o linie sau printr-o fantă pe care o poţi simţi atunci când nu te uiţi direct la tastatură.

Suprafaţa tactilă include senzori care detectează atunci când utilizatorul scrie şi activează atingerea acelei zone ca bară de spaţiu, în timp ce atunci când este folosită pentru mutarea cursorului pe ecran atingerea în acea zonă serveşte drept buton pentru click. Cu toate acestea, decizia pare cel puţin ciudată. Deşi ar oferi posibilitatea de a construi laptop-uri compacte, diferenţa de dimensiune între unul cu bară de spaţiu şi unul fără este neglijabilă. Deşi este greu să intuim cum va fi experienţa de utilizare folosind un buton tactil alături de o tastatură fizică pentru scris, aceasta ar trebui să fie similară cu experienţa de scris de pe tablete.

Google a comentat pe baza acestui brevet spunând că deşi deţine multe astfel de drepturi asupra unor design-uri mai mult sau mai puţin practice, doar unele dintre ele sunt aduse pe piaţă sub formă de produse finite. Mai curios este faptul că acest brevet a fost refuzat de autorităţi de două ori în ultimii câţiva ani, ceea ce sugerează că Google chiar doreşte să creeze un astfel de computer portabil. Având în vedere că singura linie de computere portabile pe care Google o comercializează este în acest moment Chromebook Pixel, este posibil ca următorul său laptop din această familie să vină fără tasta Space.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult