Intel Core M: tablete şi ultra-portabile x86 puternice cu răcire pasivă şi dimensiuni reduse

12.08.2014
Intel Core M: tablete şi ultra-portabile x86 puternice cu răcire pasivă şi dimensiuni reduse

Intel a dezvăluit procesorul Core M din generaţia Broadwell în cadrul COMPUTEX 2014, acesta fiind prezentat în implementarea de referinţă Llama Mountain şi în prima viitoare implementare comercială de la ASUS. După două luni, Intel a lansat într-un final acest nou procesor, dezvăluind cu această ocazie şi mai multe dintre secretele procesorului care promite să ne ofere performanţe de vârf fără a necesita sisteme de răcire active.

Fabricate într-un proces tehnologic pe 14 nanometri, procesoarele Core M fac parte din familia de soluţii Broadwell-Y şi vor fi implementate în tablete sau în laptopuri subţiri şi uşoare. Pentru a intra în posesia noilor produse care vor fructifica avantajele acestui nou procesor, cumpărătorii vor trebui să mai avem răbdare până la finalul acestui an deoarece primele exemplare abia acum au început sa fie livrate către integratori.

O evoluţie a actualului design Haswell, procesoarele din generaţia Broadwell-Y sunt construite într-un proces de fabricaţie superior, care a scăzut de la 22 la 14 nanometri, au dimensiuni cu 25 de procente mai mici, folosesc tensiuni de alimentare mai mici şi au un consum energetic de 3 – 5W. Aceste salturi tehnologice permit implementarea procesoarelor Core M în tabletele sau laptopuri ultraportabile cu o grosime de numai 9 milimetri care folosesc în plus şi sisteme de răcire pasive, reducând astfel barierele care există în acest moment între produsele ARM sau Atom şi cele Intel Core. la fel ca Haswell, care a îmbunătăţit semnificativ autonomia, şi Barodwell-Y promite că va impresiona.

Intel nu s-a mulţumit doar să eficientizeze procesoarele din generaţia Haswell, dar a adus şi o serie de îmbunătăţiri care măresc performanţele interfeţei grafice şi oferă suport nativ pentru ecranele UHD. Dincolo de aceste informaţii, precum şi împachetarea dual-core, detaliile despre Broadwell-Y sunt încă necunoscute şi vor fi dezvăluite pe măsură ce vor apărea primele produse comerciale care le vor încorpora. Spre deosebire de produsele din familia Atom, care sunt destinate tabletelor sau telefoanelor mobile, procesoarele Core M vizează segmentul imediat următor şi sunt destinate tabletelor performante, ultraportabilelor şi sistemelor hibride 2-în-1.

Dincolo de ASUS Transformer T300 Chi, care a fost primul produs comercial prezentat (însă nu şi lansat), zvonurile afirmă că şi viitorul laptop Apple Macbook cu ecran de 12” va folosi aceeaşi platformă hardware şi va beneficia de avantajele răcirii pasive pentru a oferi o carcasă subţire şi uşoară. Primele produse bazate pe Broadwell-Y vor ajunge pe piaţă până la finele anului, oferta urmând să se extinsă semnificativ în primul trimestru al anului viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News