Intel în 2014: un an bun pentru divizia PC, unul încă slab pentru soluţiile mobile Atom

16.01.2015
Intel în 2014: un an bun pentru divizia PC, unul încă slab pentru soluţiile mobile Atom

Industria PC nu trece prin cele mai faste momente din istoria sa, deşi cifrele recente publicate de IDC şi Gartner vorbesc de o scădere mai mai mică decât cea preconizată sau chiar o infimă creştere. Gigantul procesoarelor Intel a reuşit nu doar să treacă cu bine peste 2014, ci chiar s-a bucurat de un an cu rezultate record şi o creştere foarte rapidă a segmentului de cipuri pentru echipamentele conectate inteligente.

Intel a încheiat un trimestru-record care a închis la rândul lui un an fiscal-record, compania obţinând venituri trimestriale de 14,7 miliarde de dolari şi venituri anuale de 55,9 miliarde de dolari şi bucurându-se astfel de o creştere o creştere de 6 procente în ambele cazuri. Evoluţia profiturilor a fost şi mai bună, compania anunţând cifre trimestriale de 3,7 miliarde şi anuale de 11,7 miliarde, ceea ce marchează salturi de 39, respectiv 22 de procente.

În cursul celui de-al patrulea trimestru, divizia PC Client Group a obţinut venituri de 8,87 miliarde de dolari, în creştere cu 3 procente faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013. Numărul unităţilor vândute a crescut cu 6 procente, în scădere cu 1 procente în segmentul desktop dar în creştere cu 11 procente în segmentul laptopurilor, confirmând astfel indirect observaţiile făcute de IDC sau Garner şi revenirea pieţei PC-urilor.

Dacă Intel rămâne un lider performant şi categoric al segmentului PC, atunci când vine vorba de platformele mobile, lucrurile nu mai arată bine. Compania reuşit să vândă 46 de milioane de soluţii SoC din familia Atom, depăşindu-şi astfel pragul auto-impus de 40 de milioane unităţi, însă divizia Mobile Group a fost o gaură neagră în care s-au topit 4,2 miliarde de dolari.

Acesta este însă rezultatul campaniei susţinute de subvenţionare a producătorilor de tabletele şi telefoane care au integrat procesoare Atom, compania afirmând că asumarea acestor pierderi a fost cheia demonstrării viabilităţii platformelor mobile x86. Conform declaraţiilor făcute de managerul Brian Krzanich, Intel nu va mai încerca să depăşească ritmul de creştere a pieţei tabletelor şi se va axa pe eficientizarea vânzărilor, ceea ce ne sugerează că tabletele Android sau Windows cu procesoare Bay Trail care sunt vândute acum la preţuri ridicol de mici nu vor mai figura pentru multă vreme în oferte.

În final, compania s-a declarat mulţumită de performanţa diviziei Internet of Things, care a adus venituri anuale de peste 2 miliarde de dolari şi s-a bucurat de o creştere de circa 10 procente. Trebuie subliniat totuşi că denumirea pretenţioasă Internet of Things ascunde de fapt fosta divizie de echipamente embedded, soluţiile compacte conectate precum Quark fiind de fapt doar nişte adiţii noi la un portofoliu tradiţionale de soluţii pentru industriile auto, bancare sau comunicaţii.

Pentru 2015, Intel estimează un demaraj mai lent şi mai puţin profitabil din cauza trecerii la tehnologiile de litografiere pe 14 nanometri, a cererii scăzute estimate pentru primul trimestru şi a retehnologizării liniilor de producţie, ceea ce a trimis deja în jos cursul acţiunilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News