Intel: următorul tău laptop trebuie să aibă ecran touch

03.04.2012
Intel: următorul tău laptop trebuie să aibă ecran touch

Viitorul este al ecranelor touch, iar cine se opune va fi lăsat în urmă – aceasta pare să fie noua politică Intel.

Intel: următorul tău laptop trebuie să aibă ecran touch

După ce a pornit mişcarea Ultrabook, schimbând într-un mod radical felul în care credeam că trebuie să arate un calculator portabil, Intel porneşte o nouă revoluţie, promovând includerea ecranelor cu interfaţă touch în lista dotărilor standard pentru sistemele din categoria Ultrabook.

Anand Kajshmanan, product managerul Intel, a explicat convingerile ferme ale companiei referitoare la folosirea interfeţei touch pentru creşterea productivităţii. In sprijinul acestor convingeri, Intel încurajează de acum toţi partenerii hardware să includă ecrane touch pentru cât mai multe din sistemele Ultrabook nou lansate.

Anunţul vine după ce Intel a prezentat noua gamă Ultrabook cu design Clamshell, bazată pe platforma Ivy Bridge şi procesoare cu eficienţă sporită, create folosind procesul de fabricaţie pe 22 nm.

Decizia companiei de a încuraja folosirea ecranelor touch în combinaţie cu formatul Clamshell este cel puţin neobişnuită, dat fiind istoricul deloc fericit avut de companiile care au pionierat acest concept de design. Un exemplu recent este cel dat de Sony cu tableta S2, primită cu reticenţă de utilizatori şi în cele din urmă retrasă de la vânzare. Nici legendarul Steve Jobs nu a văzut cu ochi buni această combinaţie, concluzionând în urma unor teste interne că ecranele touch verticale sunt prea obositoare şi incomode pentru a avea şanse de succes.

Windows 8 - ecranul de start

Din punct de vedere practic, între tastatura fizică, touchpad şi ecranul touch vertical al unui laptop, cel din urmă pare o alegere improbabilă pentru interacţiunea cu aplicaţiile. Windows 8 ar putea totuşi să contrazică aceste convingeri, dacă nu prin calitatea excepţională a noii interfeţe Metro, atunci măcar prin stângăcia şi lipsa de flexibilitate demonstrată de aceasta în lipsa unui ecran touch.

Este greu de spus în acest moment dacă între Microsoft şi Intel există o înţelegere ascunsă, prin care una din părţi vine cu o problemă de care nici un utilizator de sisteme PC nu mai auzise până atunci (nevoia de ecrane touch), iar cealaltă parte vine cu soluţia salvatoare, sub formă de hardware nou care să reaprindă dorinţa de upgrade printre utilizatorii încă rămaşi cu buzunarele pline.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult