Iris şi Iris Pro – procesoarele Intel Haswell fac un salt major de performanţă grafică

02.05.2013
Iris şi Iris Pro - procesoarele Intel Haswell fac un salt major de performanţă grafică

Dacă Intel este regele indiscutabil al procesoarelor x86, atunci când a venit vorba de performanţa nucleelor grafice încorporate în acestea, compania nu s-a achitat chiar atât de bine de sarcini. Progresul făcut a fost vizibil, saltul de la mediocrul HD 3000 din procesoarele Sandy Bridge la HD 4000 din Ivy Bridge fiind consistent, însă rivalul AMD s-a descurcat mai bine. Viitorul Haswell vine să schimbe însă această problemă.

Procesoarele Intel Core din generaţia a treia oferă în acest moment trei configuraţii grafice, modelul HD 4000, mai puţin performantul HD 2500 şi o versiune simplificată a celei din urmă care înlătură anumite opţiuni video. Odată cu Haswell, Intel va oferi nu mai puţin de cinci versiuni de nuclee grafice, cel mai puternic dintre acestea urmând să rivalizeze cu puternica soluţie mobilă NVIDIA GT 650M.

Soluţiile standard HD Graphics şi HD Graphics 4200/4400/4600 vor supravieţui sub denumirile GT1 şi GT2, cele din urmă aducând 20 de unităţi de procesare faţă de cele 16 din HD 4000, ceea ce va aduce un salt de performanţă de 15-20%.

Lucrurile devin interesante odată cu familia GT3, care va include soluţia HD 5000 şi Iris 5100, vârful performanţei urmând să fie atins de Iris Pro 5200 (GT3e). Cel mai mic model, HD 5000, va oferi un salt de performanţă de 50 de procente faţă de actualul HD 4000, acesta urmând să fie implementat în procesoarele mobile care vor avea un consum de 15W, fiind astfel apte pentru implementarea în Ultrabook-urile mici şi subţiri.

Cei care vor fi atraşi de performanţa Iris 5100, care dublează puterea actualului model HD 4000, vor trebui să aleagă însă laptopuri ceva mai mari, cu ecrane de 14” sau superioare, deoarece această soluţie grafică va fi implementată doar pe procesoarele cu un consum de 28W. Acesta este sensibil mai mare decât cel de 17W ai actualelor Ivy Bridge, ceea ce va necesita o răcire mai bună şi o baterie cu capacitate mai mare. Intel nu a intrat în detalii, singura diferenţă dintre Iris 5100 şi HD 5000 părând a fi frecvenţa de tact a nucleului grafic.

Vârful de gamă va fi Iris Pro 5200, care va completa arhitectura Iris 5100 cu o memorie internă eDRAM cu o capacitate de 128 MB care va fi folosit ca frame-buffer. Această soluţie va fi destinată doar procesoarelor quad-core desktop, în funcţie de implementare urmând să ofere şi salturi de performanţe diferite. Astfel, în cazul procesoarelor cu socket, acesta va oferi o performanţă de 2,5 ori mai mare, în timp ce procesoarele BGA, beneficiind de un TDP mai mare, vor oferi chiar o triplare.

Cu soluţiile Iris şi Iris Pro, Intel intră cu adevărat în competiţie cu rivalii AMD şi NVIDIA şi oferă o alternativă viabilă pentru produsele Radeon şi GeForce. Pentru comparaţiile reale de performanţă va trebui să aşteptăm lansarea primelor procesoare şi laptopuri care vor fi bazate pe Haswell.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News