Lenovo Ideapad Flex 15, un laptop convertibil bun şi ceva mai accesibil

11.06.2014
Lenovo Ideapad Flex 15, un laptop convertibil bun şi ceva mai accesibil

Lenovo a fost una dintre primele companii care a încercat să valorifice mediul tactil din Windows 8 prin lansarea unor laptopuri convertibile capabile să ofere mai multe moduri de utilizare, conceptul Yoga extinzându-se ulterior şi către alte produse precum tabletele Android. Călcând pe urmele produselor din familia Yoga, Ideapad Flex 15 este un laptop convertibil care nu oferă o versatilitate atât de mare, dar care este oferit în schimb la un preţ ceva mai convenabil.

Construcţie şi design

Inspirat în mod vizibil de conceptul Yoga, Ideapad Flex 15, ca de altfel şi fratele său mai mic cu ecran de 14”, foloseşte însă un design simplificat. Dacă modelele Yoga folosesc o balama cu o deschidere de 360 de grade, ceea ce permite ecranului să rabateze complet şi să transforme laptopul într-o tabletă de mari dimensiuni, gama Flex foloseşte o balama cu o libertate de numai 300 de grade. Din acest motiv, Ideapad Flex 15 oferă doar două moduri de lucru, adică laptop şi stand multimedia.

Lenovo Ideapad Flex 15 - inspirat de linia Yoga

Carcasa este fabricată în cea mai mare parte din material plastic. Capacele superioare şi inferioare sunt fabricate dintr-un material cu granulaţie fină, în timp ce partea centrală este fabricat dintr-un material plastic mai dur cu textură şi colorit diferite. Această parte centrală, împărţită între bază şi ecran, constituie şi elementul de rezistenţă al carcasei.

Lenovo Ideapad Flex 15 - un profil de 22 de milimetri

Lenovo a folosit metal doar pentru restpad şi zona din jurul tastaturii, acestea fiind acoperite cu o foaie subţire din aluminiu şlefuit. Rama ecranului foloseşte şi ea un material diferit, în acest fiind vorba de un plastic lucios, care se armonizează cu panoul protector glossy al ecranului.

Lenovo Ideapad Flex 15 - carcasa este fabricată dintr-un plastic cu o textură fină

Aspectul destul de banal al carcasei nu trebuie însă să înşele, deoarece Ideapad Flex 15 este foarte bine construit. Carcasa este nu are zone care flexează, placa de rezistenţă a tastaturii este suficient de fermă, iar ranforsarea capacului ecranului este şi ea foarte bună.

Lenovo Ideapad Flex 15 - fantele sistemului de răcire şi difuzoarele stereo

Deoarece laptopul poate fi folosit ca stand multimedia, în acest mod de lucru tastatura transformându-se într-un picior de sprijin, acesta are nevoie de o balama mult mai solidă. Aceasta nu doar că este fermă şi susţine foarte bine ecranul indiferent de poziţia în care îl lăsăm, dar menţine foarte strâns şi capacul ecranului, chiar dacă acesta nu dispune de vreun sistem de închidere.

Lenovo Ideapad Flex 15 - cel de-al doilea mod de lucru

Lenovo Ideapad 15 nu oferă vreun mod de blocare a tastaturii atunci când este folosit în modul stand multimedia, tastele fiind ferite de suprafaţa de sprijin de picioruşele cauciucate amplasate pe restpad şi de carcasa superioară a balamalei ecranului. Deoarece tastatura nu mai este accesibilă în acest mod de lucru, Ideapad Flex 15 oferă şi un buton Windows pentru controlul mediului grafic Modern UI.

Deşi nu poate rivaliza cu strălucitoarele Ultrabook-uri pe care le-am văzut în ultimii ani, Ideapad Flex 15 reuşeşte să fie suficient de atractiv din punct de vedere al dimensiunilor. Acesta are o grosime de 22 de centimetri, bună pentru un laptop convertibil de 15” deoarece corespunde chiar şi standardelor mai stricte ale clasei Ultrabook, şi o greutate de 2,3 kilograme. Din acest motiv, Ideapad Flex 15 nu este chiar partenerul ideal pentru deplasări, însă este suficient de uşor pentru a nu atârna ca o piatră de moară în geanta de călătorie.

Lenovo Ideapad Flex 15 - subţire şi suficient de uşor

Dotări şi specificaţii

La fel ca în cazul altor portabile din aceeaşi clasă, dotările nu sunt impresionante, dar sunt suficiente. Laptopul oferă două porturi USB 2.0, un port USB 3.0 şi o ieşire HDMI care, cu ajutorul unui cablu adaptor vândut separat, poate oferi şi o ieşire VGA.

Producătoru a fost însă nejustificat de zgârcit atunci când a ales componentele de reţea. Ideapad Flex 15 oferă un adaptor Ethernet 10/100 şi un adaptor Wi-Fi 802.11 b/g/n, lipsa conectivităţi Gigabit Ethernet şi a suportului pentru standardele 802.11a şi 802.11n în banda de 5 GHz fiind nejustificată pentru un laptop din această clasă în anul de graţie 2014.

Lenovo Ideapad Flex 15 - o balama solidă şi sigură

  • Ecran: 15,6”, 1366 x 768 pixeli, panou tactil capacitiv, strat protector lucios
  • CPU: Intel Core i5-4200U, 1,6 GHz (2,3 GHz Turbo), dual-core, HyperThreading
  • Chipset: Intel Haswell-ULT
  • GPU: Intel HD Graphics 4400
  • GPU dedicat:  nu
  • RAM: 1 x 8 GB DDR3-1600
  • HDD: nu
  • SSD: Samsung MZ7TD128HAFV, 128 GB
  • Unitate optică: nu
  • Reţea: Ethernet 10/100, Wi-Fi Intel 7260 802.11 b/g/n/ 2×2
  • Conectori: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI, SD/MMC, audio jack 3.5 combo, VGA (cu adaptor separat)
  • Altele: Bluetooth 4.0, Webcam 720p, microfoane stereo, WiDi
  • Sistem de operare: Windows 8.1
  • Baterie: 48 Wh
  • Dimensiuni: 382 x 22 x 266 mm
  • Greutate: 2,3 kilograme

Tastatură şi touchpad

Compania Lenovo a fost mereu renumită pentru calitatea tastaturilor folosite pe laptopurile sale, iar Ideapad Flex 15 nu face excepţie. Singura concesie făcută pentru obţinerea un cost de producţie mai mic este eliminarea iluminării de fundal, însă tastatura nu dezamăgeşte la nici un alt capitol.

Adăpostită într-o concavitate căptuşită cu material plastic, tastatura AccuType are un design de tip chiclet cu spaţiere generoasă care elimină apăsările accidentale. Butoanele au o lăţime standard de 15 milimetri şi o cursă fermă şi tăcută de circa 2,5 milimetri.

Lenovo Ideapad Flex 15 - o tastatură de bună calitate

Touchpad-ul are dimensiuni de 10,5 x 7 centimetri. Suprafaţa acestuia are o fricţiune suficient de redusă şi o sensibilitate bună, mecanismul care se ascunde sub acesta folosind un singur buton şi o zonă tactilă sensibilă pentru butonul dreapta. La fel ca în cazul multor altor sisteme de control similare văzute în ultimii doi ani, suportul software pentru gesturi este uneori enervant, însă dezactivarea opţiunilor nedorite din aplicaţia de control de la Synaptics permite îmblânzirea acestui comportament.

Lenovo Ideapad Flex 15 - un touchpad mare şi precis

Ecran şi sistem audio

Lenovo Ideapad Flex 15 oferă un ecran cu o diagonală de 15,6” şi o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, o combinaţie tipică pentru această gamă de preţ. Ecranul foloseşte un panou banal de tip TN, acesta având o reproducţie modestă a culorilor şi unghiuri slabe de vizualizare, în special atunci când este privit de sus sau de jos. Nivelul de negru şi contrastul sunt bune, iar luminozitatea maximă este mai mult decât satisfăcătoare.

Trebuie menţionat însă că, în mod implicit, senzorul de luminozitate este un zgârcit care foloseşte o ajustare extrem de conservatoarea şi oferă o iluminare foarte scăzută, cei care prefera ecranele cu o strălucire bună trebuind să dezactiveze Adaptive Brightness. Cu preţul penalizării perioadei maxime de autonomie, utilizatorii se pot bucura astfel de un ecran care oferă nuanţe aproape curate de alb începând undeva de la un nivel al iluminării de circa 66 de procente.

Ecranul este acoperit cu un panou protector rigid lucios, iar acest lucru afectează vizibilitatea în lumina naturală puternică. Conţinutul afişat este suficient de vizibil în lumina solară directă doar cu luminozitatea reglată la nivelul maxim şi Adaptive Brightness dezactivat, iar reflexiile stratului protector lucios devin invizibile şi nederanjante doar în mediile cu iluminare foarte slabă.

Sistemul audio din Ideapad Flex 15 foloseşte un DAC Realtek şi două difuzoare stereo amplasate în partea inferioară a carcasei. Sunetul nu are nici o urmă de frecvenţe joase şi are o rezonanţă uşor plastifiată, însă are un volum ridicat şi oferă o redare mulţumitoare a mediilor şi înaltelor. Pentru un laptop care nu are nici o pretenţie multimedia, prestaţia este bună şi este suficientă pentru urmărirea unui film sau redarea unor surse cu fidelitate mai slabă, cum ar fi canalele de radio online.

Performanţe, autonomie şi răcire

Procesorul Intel Core i5-4200U este unul deja cunoscut, acesta oferind performanţe foarte bune pentru aplicaţii şi o prestaţie mediocră în cazul jocurilor. Dacă lucrul cu aplicaţiile desktop nu pune nici un fel de problemă, indiferent cât de gurmande ar fi acestea, cei care ar dori să se joace din când în când nu trebuie să se aştepte la o fluenţă bună atât timp cât nu se rezumă la un nivel scăzut de detalii. Cum Ideapad Flex 15 este însă un laptop office, acest aspect nu este nici surprinzător, nici deranjant.

Cu ecranul setat la o luminozitate de 66% de procente şi Adaptive Brightness dezactivat, Lenovo Ideapad Flex 15 a oferit 5 ore şi 55 de minute de redare video (cu DXVA activat) şi circa 4 ore şi jumătate de utilizare într-un regim office moderat, performanţe bune dacă ţinem cont de capacitate bateriei.

Cei care nu sunt deranjaţi de un ecran ceva mai întunecat sau urmăresc să obţină maximum de autonomie pot lasă activată opţiunea de ajustare automată a iluminării şi vor beneficia de un spor semnificativ: aproximativ 6 ore de utilizare office şi 9 ore de redare video. În plus, deşi este un laptop destul de subţire, Ideapad Flex 15 nu a căzut în păcatul integrării extreme şi oferă o baterie detaşabilă.

  • PCMark 8, Home (baseline): 2170
  • PCMark 8, Creative (baseline):  2108
  • PCMark 8, Work (baseline): 2884
  • 3DMark 11: P819
  • 3DMark, Ice Storm: 37839
  • 3DMark, Cloud Gate: 4079
  • 3DMark, Fire Strike: 517
  • Cinebench R11.5, OpenGL: 14,93 fps
  • Cinebench R 11.5, CPU: 2,45 pts
  • HDTune, average: 347 MB/s
  • HDTune, maximum: 441 MB/s
  • HDTune, minimum: 285 MB/s
  • WinRAR 5.0: 3260 KB/s
  • SuperPI 1.5 XE, 1MB: 14.941 sec
  • Autonomie video: 5:55 ore (66%, AB: off)
  • Autonomie office: 4:30 ore (66%, AB: off)

Sistemul de răcire este impresionant de bine conceput, acesta fiind tăcut şi eficient. Într-un regim normal de utilizare, ventilatorul este practic de neauzit, iar acest comportament se păstrează şi într-un regim intens de lucru.

Lenovo Ideapad Flex 15 - sistem de răcire silenţios cu heatpipe-uri

După 30 de minute de stress test în Prime95, în condiţiile în care temperatura ambientală a fost de 28 de grade, temperatura procesorului nu a trecut de 75 de grade, frecvenţa acestuia nu a scăzut sub frecvenţa maximă Turbo Boost de 2,3 GHz, iar zgomotul ventilatorului a fost slab şi uşor de tolerat.

Căldura internă disipată se remarcă doar în zona fantei de evacuare din partea stângă, aceasta propagându-se insesizabil în zonele în care ar putea deranja utilizatorul, adică pe tastatură şi restpad.

Concluzii

Deşi poate nu pare prea impresionant la o primă vedere, Lenovo Ideapad Flex 15 devine un laptop extrem de atrăgător după câteva zile petrecute împreună. Din punct de vedere constructiv, laptopul oferă un design flexibil, care va fi pe placul amatorilor de filme, o construcţie solidă şi o pereche tastatură/touchpad de bună calitate. La acestea calităţi se adaugă platforma hardware suficient de puternică, răcirea excelentă şi autonomia bună, singura deficienţă majoră fiind ecranul de slabă calitate cu unghiuri slabe, culori mediocre şi un strat protector lucios.

Părţi pozitive

construcţie şi design
autonomie
performanţe şi răcire
tastatură şi touchpad

Părţi negative

ecran TN cu unghiuri şi culori slabe
panou protector glossy
lipsă Gigabit Ethernet şi Wi-Fi 5 GHz

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News