Lenovo Yoga 2 Pro – 3200×1800 pixeli pe ecranul unui ultrabook multifuncţional

16.01.2014
Lenovo Yoga 2 Pro - 3200x1800 pixeli pe ecranul unui ultrabook multifuncţional

Într-o perioadă în care tabletele încep să ameninţe supremaţia laptopurilor, Lenovo Yoga 2 Pro vrea să ne convingă că putem să avem toate dispozitivele necesare într-unul singur. Cu trei moduri diferite de utilizare, recunoscute automat de către portabil, acesta se remarcă imediat pe piaţa ultrabook-urilor. Surprizele nu se termină aici, însă. Vă prezentăm în continuare unul dintre primele ultra-portabile ce oferă un ecran cu rezoluţie foarte mare. Vom vedea mai jos cât de utili sunt cei 3200×1800 pixeli pe un sistem ce rulează Windows 8.

Lenovo Yoga 2 Pro - mai mult decât un ultrabook

Construcţie

Poate că n-o să vă vină să credeţi, dar Lenovo Yoga 2 Pro nu este un laptop exclusivist. În ciuda dotărilor şi aspectului, el are un preţ mediu pentru un ultrabook. Am spus aceste lucruri pentru a înţelege de ce nu au fost folosite materiale exotice la construcţia carcasei ultra-portabilului. Acesta este îmbrăcat într-un plastic fin la atingere. Tastatura este înconjurată de un material cu aspect de piele sintetică, destul de aderent. El a fost necesar pentru a oferi stabilitate atunci când portabilul este folosit în modul tabletă sau în modul stand.

Datorită modurilor multiple de utilizare, Lenovo Yoga 2 Pro are butoanele de pornire şi volum amplasate pe una din laturi. Am înţeles logica poziţionării butonului de pornire, dar aş fi vrut ca producătorul să-l facă puţin mai proeminent. Conectorii sunt şi ei dispuşi tot pe laturi şi sunt puţini la număr. Alături de două porturi USB, unul dintre ele fiind de tip 3.0, mai găsim o ieşire video micro HDMI, o mufă audio cu suport pentru headset şi un cititor de carduri SD.

Iniţial am crezut că am de-a face cu trei mufe USB, însă mufa de alimentare a lui Yoga 2 Pro m-a păcălit. Ea are aproape aceleaşi dimensiuni cu mufa USB şi în primele zile de utilizare s-ar putea să te chinui să conectezi un stick în ea. Portabilul are două LED-uri de stare, amplasate pe şi lângă butonul de pornire. Niciunul nu va indica însă accesarea SSD-ului.

Lenovo Yoga 2 Pro - ecranul are o balama foarte solidă

Am fost plăcut impresionat de balamaua ecranului. Ţinând cont de dimensiunile punctelor de prindere, ea este foarte fermă şi precisă. Ecranul stă fix, fără să oscileze în aproape orice poziţie. Sub ecran se găseşte o siglă Windows, sensibilă la atingere atunci când Lenovo Yoga 2 Pro este folosit în modul tabletă. Încărcătorul oferit de producător este compact şi destul de plat, însă puţin mai gros decât portabilul.

Răcirea ultrabook-ului se face printr-un sistem de fante aflate pe latura din spate a bazei. Ele sunt descoperite indiferent de modul în care este folosit ultra-portabilul. În sarcină, ventilatorul îşi face simţită prezenţa, însă nu într-un mod deranjant. Aşa cum era de aşteptat de la un profil atât de subţire, baza se încălzeşte simţitor în jumătatea posterioară. Nu vă recomandăm să-l ţineţi pe picioare atunci când rulaţi aplicaţii mai pretenţioase.

Lenovo Yoga 2 Pro - conectorii şi butoanele

Tastatura

O construcţie atât de solidă şi flexibilă trebuia să vină cu un compromis. Tastatura a fost afectată şi nu mai pot s-o laud, aşa cum am făcut-o în cazul multor portabile semnate Lenovo. În modul tabletă sau în modul stand, tastatura stă cu faţa în jos. Ea este dezactivată, dar era necesar ca butoanele să nu atingă biroul. De asemenea, spaţiul limitat din carcasa subţire i-a obligat pe inginerii Lenovo să apeleze la o tastatură foarte subţire. Butoanele sunt suficient de mari şi bine spaţiate, dar au o cursă scurtă, iar aceasta influenţează negativ ergonomia. În funcţie de îndemânarea fiecăruia, se poate scrie destul de repede cu tastatura, însă nu o recomandăm celor ce editează documente lungi.

Feedback-ul butoanelor nu este bun, însă iluminarea se remarcă

Am apreciat însă iluminarea tastaturii lui Lenovo Yoga 2 Pro. Butoanele au pereţii laterali albi şi LED-urile nu pot fi văzute direct de utilizator. Aşa cum ne-am obişnuit la portabilele producătorului din China, tastele F1-F12 au în mod implicit funcţii de comenzi rapide. Touchpad-ul este suficient de mare şi precis, însă scroll-ul cu două degete este dificil. Click-ul pe întreaga suprafaţă oferă un feedback bun.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 3200×1800, IPS, PenTile
  • CPU: Intel Core i5-4200U, 1,6 GHz, 3 MB cache, 2,6 GHz Turbo, dual core, 22 nm, 15 W TDP
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4600
  • GPU dedicat:
  • RAM: 4 GB
  • HDD: 128 GB SSD, Samsung MZMTD128HAFV
  • Reţea: 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, micro HDMI, 1 x audio (headset)
  • Altele: webcam HD, suport Dolby Digital
  • Sistem de operare: Windows 8.1 64 bit
  • Baterie: 54 Wh
  • Dimensiuni: 330 x 220 x 15,5 mm
  • Greutate: 1,38 kg

Lenovo Yoga 2 Pro - utilizarea în cazul prezentărilor

Ecranul

După construcţia balamalei ecranului, rezoluţia acestuia este cea de-a doua facilitate excepţională oferită de Lenovo Yoga 2 Pro. Cei 3200×1800 pixeli parcă vor să ne aducă experienţa Retina Display pe ecranul unui ultra-portabil. Teoretic, o densitate mare de pixeli ar trebui să facă imaginile mai clare şi detaliile mai fine. În practică, lucrurile nu stau chiar atât de bine şi avem multe lucruri de spus despre ecranul lui Yoga 2 Pro.

Am vederea destul de bună, însă tot consider că 1920×1080 pixeli dispuşi pe un ecran cu diagonala de 13.3” sunt puţini cam mulţi. Pot să lucrez bine cu o astfel de rezoluţie, însă pe un ecran de 15.6”. Ştiam mai dinainte că rezoluţia nativă a lui Lenovo Yoga 2 Pro este imposibil de folosit, însă trebuia s-o testez. Pixelii sunt extrem de mici şi nu poţi să lucrezi cu în desktop. Lucrurile nu stau la fel atunci când intri în aplicaţiile full screen, accesibile din ecranul de Start din Windows 8. Acolo elementele grafice sunt scalabile în cele mai multe cazuri, însă nu putem vorbi despre o experienţă perfectă.

Lenovo Yoga 2 Pro - 3200x1800 pixeli pe 13.3”

Acestea fiind spuse, în destkop ai două alternative. Prima este să reduci rezoluţia ecranului la 1600×900 pixeli, în speranţa că patru pixeli fizici vor reda foarte bine un singur pixel de imagine. Alegerea aceasta pare să fie foarte logică, însă în practică lucrurile nu stau chiar atât de bine. Imaginea nu are suficientă claritate şi stai şi te întrebi de ce s-a deranjat producătorul să aleagă o matrice cu rezoluţie atât de mare când putea să meargă pe una clasică cu 1600×900 pixeli.

A doua opţiune de lucru în desktop este să foloseşti rezoluţia nativă a ecranului, însă ajustând procentual dimensiunea textului în meniul Display din Control Panel. 150% nu oferă o mărire suficientă. Se poate lucra acceptabil însă cu 175% sau 200%. Din păcate, nici aceasta nu este o soluţie perfectă, deoarece anumite elemente de interfaţa din diverse aplicaţii nu recunosc mărirea textului impusă de Windows. Meniurile şi casetele de text vor arăta diferit în multe aplicaţii uzuale.

O pagină web afişată cu rezoluţia nativă (100%)

Ecranul cu rezoluţie mare este perfect pentru un sistem de operare cu grafică scalabilă, însă desktop-ul din Windows 8 nu se încadrează în această categorie. iOS sau Android ar fi putut să profite de pe urma rezoluţiei mari, oferind o experienţă vizuală mai bună. În cazul lui Lenovo Yoga 2 Pro, producătorul putea foarte bine să se rezume la 1600×900 pixeli. O altă problemă a ecranului este aceea că matricea folosită este de tip Pen Tile. Privit de-aproape, se pot observa micile spaţii dintre subpixeli. Dacă ar fi avut o rezoluţie mai mare, ecranul acestui ultra-portabil nu ar fi fost potrivit pentru procesare grafică.

Sunt conştient că Microsoft susţine aplicaţiile native pentru Windows 8, însă în practică, ele nu sunt atât de populare. În mod special în mediul business utilizatorii şi-au format o rutină de lucru în desktop, în care aplicaţiile full screen nu prea îşi găsesc locul. Lenovo Yoga 2 Pro aduce un ecran cu rezoluţie mare, însă prea devreme pentru sistemul de operare Windows.

Din punct de vedere al calităţii imagini, panoul folosit de Lenovo este destul de bun. Cei interesaţi de-o precizie foarte bună a redării culorilor vor trebui să apeleze însă la un colorimetru sau să aleagă un alt portabil.

Lenovo Yoga 2 Pro - modul cort?

Dotări

Yoga 2 Pro este un portabil bazat pe o platformă Intel Haswell, cu procesor Core i5 ULV. Memoria RAM poate ajunge până la 8 GB, iar pentru stocare este folosit un SSD. Numărul de conectori este destul de limitat datorită profilului subţire al portabilului. Utilizatorul ar putea să se gândească la un mouse cu conexiune Bluetooth pentru a nu ţine ocupat un port USB. Mufa USB 2.0 de pe latura dreaptă este activă şi poate fi folosită pentru încărcarea unui gadget portabil. Pentru ieşirea video aveţi nevoie de un adaptor, iar jack-ul audio poate fi folosit şi pentru un headset. Senzorul tactil al ecranului recunoaşte până la 10 degete simultan, iar deasupra afişajului se află o cameră web HD.

Lenovo Yoga 2 Pro - difuzoarele şi fantele pentru răcire

Performanţe

Pentru cei mai mulţi utilizatori, Lenovo Yoga 2 Pro este un ultrabook suficient de performant. Procesorul împreună cu SSD-ul de la Samsung permit obţinerea unor scoruri destul de bune în testele de performanţă. Unitatea de stocare nu se remarcă în sine, având viteze de scriere modeste comparativ cu alte SSD-uri de pe piaţă. Pentru lucrul de zi cu zi, acest ultra-portabil este cât se poate potrivit. Chiar şi sarcinile ceva mai serioase vor fi uşor de suportat. Rezoluţia ecranului nu-l recomandă însă pentru procesarea imaginii sau clipurilor video. Puteţi să încercaţi, însă.

PCMark 7 (Productivity) – 4.802 (2.504)
3DMark11 – P 959
3DMark 2013 Fire Strike – 615
3DMark 2013 Cloud Gate – 4.109
Cinebench R11.5 – 2,47 pts / 19,56 fps

Autonomie

Pentru mulţi, Lenovo Yoga 2 Pro are o autonomie decentă. Bateria de 54 Wh oferă destule ore de lucru, aşa cum vom vedea în continuare, însă se putea şi mai bine. Pentru testul de autonomie multimedia am folosit un film full HD. Am folosit profilul de sistem Cinema Mode, optimizat de producător pentru vizualizarea filmelor. Cu luminozitatea ecranului redusă la 80% şi având placa de reţea wireless oprită, Yoga 2 Pro a redat filmul timp de patru ore şi 40 minute.

Pentru testul de autonomie office am folosit profilul Stable Mode, ce-ar trebui să optimizeze consumul acolo unde este posibil. Am redus luminozitatea ecranului la 65% şi am editat documente, am navigat pe Internet şi ascultat muzică în fundal. Autonomia oferită de ultra-portabilul Yoga 2 Pro a fost de cinci ore şi 40 de minute.

Lenovo Yoga 2 Pro - ultrabook prin definiţie

Alte aspecte

Amplasarea difuzoarelor lui Lenovo Yoga 2 Pro le face să se audă mai bine atunci când ultrabook-ul este folosit în modul stand. Calitatea audio este decentă, iar volum este bun pentru această clasă de portabile.

Preţ şi disponibilitate

Lenovo Yoga 2 Pro se găseşte pe piaţa românească în mai multe configuraţii. Cea descrisă mai sus are un preţ de aproximativ 5.300 lei. Dacă doriţi un upgrade la Intel Core i7-4500U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB, va trebui să cheltuiţi aproximativ 5.800 lei.

Concluzie

Ultrabook-ul prezentat mai sus a reuşit să ne cucerească cu flexibilitatea în ceea ce priveşte modul de lucru. El este înainte de toate un laptop, dar se poate transforma uşor în tabletă sau suport pentru ea atunci când spaţiul este limitat. Carcasa este bine realizată, însă tastatura are de suferit. Nu mai avem aici acele butoane cu feedback excelent cu care ne-a obişnuit producătorul. Performanţele lui Lenovo Yoga 2 Pro sunt la nivelul aşteptărilor, dar autonomia putea fi mai bună.

Lenovo Yoga 2 Pro - uşor de utilizat în aproape orice poziţie

Ceea ce-ar fi trebuit să fie una din atracţiile principale ale ultrabook-ului s-a transformat însă în călcâiul lui Ahile. Ecranul lui Yoga 2 Pro a fost creat special pentru Windows 8, însă nu pentru desktop-ul lui Windows 8. El nu poate fi folosit foarte bine nici la rezoluţia nativă cu mărirea fonturilor, nici la rezoluţia de 1600×900. Dacă înţelegeţi aceste limitări şi le acceptaţi, atunci Lenovo Yoga 2 Pro este cât se poate de atractiv şi are un preţ competitiv.

Părţi pozitive

laptop, tabletă, stand sau cort, în funcţie de nevoi
configuraţie performantă
construcţie de calitate
preţ competitiv

Părţi negative

rezoluţia nu este potrivită pentru lucrul în desktop
ergonomia tastaturii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News