LG Optimus Pad V900 – tabletă cu înregistrare 3D

22.09.2011
LG Optimus Pad V900 – tabletă cu înregistrare 3D

LG Optimus Pad V900 este prima tabletă din lume care suportă captură video în format 3D stereoscopic şi oferă mijloacele necesare pentru vizionarea înregistrărilor obţinute.

LG Optimus Pad V900

Descriere

La prima vedere, Optimus Pad V900 este o tabletă obişnuită cu Android Honeycomb. Avem parte de un ecran wide cu diagonala 8.9 inch şi rezoluţie 1280 x 768 pixeli, bazat pe o matrice TFT de bună calitate dar lipsit de facilităţi 3D. Nici platforma NVIDIA Tegra 2 nu iese cu nimic în evidenţă, având în componenţă un procesor dual-core la 1 GHz şi 1 GB memorie RAM.

Situaţia se schimbă atunci când aruncăm o privire pe spatele carcasei, unde sunt vizibile cele două camere foto cu rezoluţie 5MP, capabile să obţină imagini stereoscopice. Acestea suportă autofocus şi au la dispoziţie un blitz LED. Aruncând o privire asupra specificaţiilor aflăm că putem obţine poze 2D la rezoluţie de 5MP, secvenţe video 2D la rezoluţie FullHD 1080p, iar pentru filmare 3D este suportată rezoluţia HD 720p.

Imagini 3D, pe un ecran 2D?

O întrebare evidentă în acest moment, este cum putem viziona colecţia de poze şi secvenţe video stereoscopice, dacă avem la dispoziţie doar un ecran 2D obişnuit. Ales din raţiuni de reducere a costurilor şi dorinţa de a nu compromite calitatea imaginii la utilizarea de zi cu zi, ecranul fără suport 3D impune anumite improvizaţii pentru vizionarea de conţinut stereoscopic. Mă refer desigur la ochelarii anaglifici incluşi în pachet, uşor de recunoscut după lentilele colorate pe care le conţin.

LG, Optimus Pad V900, tablete

Inventaţi încă din secolul al XIX-lea şi diversificaţi de-a lungul timpului cu mai multe versiuni de culoare, ochelarii de tip anaglific au fost mereu soluţia de compromis pentru vizionarea de imagini stereoscopice, al cărei unic avantaj este costul foarte redus. La capitolul dezavantaje putem enumera reproducerea modestă a nuanţelor de culoare şi tendinţa de dominare a uneia din culorile de bază (de obicei roşu), timpul mare de acomodare şi disconfortul creat pentru ochi de cantitatea disproporţionată de lumină filtrată prin lentile.

Dacă ochelarii incluşi în pachet nu ne sunt pe plac şi avem în preajmă un televizor 3D în toată puterea cuvântului, atunci putem reda secvenţele video aflate în memoria tabletei apelând la ieşirea miniHDMI.

Construcţie şi design

Optimus Pad V900 este asamblat într-o carcasă elegantă şi bine închegată, al cărei design aduce puţin cu gama Optimus de modele smartphone. Finisajele includ aluminiu şlefuit şi suprafeţe cu aspect cauciucat, rezistente la murdărire.

LG Optimus Pad V900

Partea din faţă este dominată de ecranul cu diagonală 8.9 inch şi mai ascunde doar camera frontală cu rezoluţie 2MP, un LED de activitate şi senzorul pentru lumină ambientală. În lateral, deasupra logo-ului LG, găsim butonul Lock, conectorul pentru adaptor AC, unul dintre difuzoarele externe şi ieşirea pentru căşti. În latura opusă găsim alte două grile pentru difuzor extern, iar deasupra avem clapeta pentru volum şi microfonul încorporat. Dedesubt găsim conectorul miniHDMI şi cel mini USB.

Spatele tabletei ascunde un capac detaşabil, sub care se află slot-ul pentru card SIM. Cele două camere foto de 5 MP au un profil uşor ridicat faţă de restul carcasei şi nu sunt prevăzute cu mecanism de protecţie a lentilelor, astfel încât este de preferat să luăm unele măsuri suplimentare pentru protecţia acestora împotriva zgârieturilor accidentale.

LG Optimus Pad V900

Acumulatorul Li-ion de 6400 mAh este ascuns în spatele capacului nedetaşabil şi nu poate fi demontat.

Specificaţii detaliate

Spre deosebire de alte dispozitive cu facilităţi 3D, LG Optimus Pad V900 nu a făcut prea multe compromisuri în privinţa ergonomiei carcasei sau calitatea funcţiilor de bază. Tableta cântăreşte 621 grame şi măsoară nu mai mult de 12.7 mm grosime.

  • Standarde de comunicaţie: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 900/2100 MHz
  • Ecran: TFT capacitiv, 8.9″, 16M culori, WXGA (1280 x 768 pixeli)
  • Chipset: NVIDIA Tegra2 (procesor dual-core la 1GHz cu nucleu ARM Cortex-A9, grafică GeForce ULP)
  • Memorie RAM: 1GB DDR2
  • Stocare: 32 GB memorie internă, neexpandabilă
  • Camera foto: 5 MP (duală), cu autofocus şi blitz LED. Suportă geotagging şi face detection.
  • Formate captură suportate: 1080p@24fps (mod filmare 2D), 720p@30fps (mod filmare 3D)
  • Cameră frontală: 2 MP, cu suport pentru apeluri video
  • Acces internet: 3G (HSDPA 10.2 Mbps şi HSUPA 2 Mbps), Wi-Fi b/g/n (suportă Wi-Fi hotspot)
  • Connectivitate: Bluetooth 2.1 cu A2DP, port microUSB, receptor GPS cu suport A-GPS, jack audio 3.5 mm, port miniHDMI (compatibil HDMI v1.4)
  • Alte dotări: accelerometru, senzori de proximitate, giroscop integrat, busolă digitală
  • Sistem de operare: Android 3.0.1 Honeycomb
  • Tehnologii suportate: Adobe Flash 10.1, interfaţă multitouch
  • Acumulator: Li-Ion 6400 mAh, nedetaşabil
  • Dimensiuni: 243.8 x 150.0 x 12.7 mm
  • Greutate: 621 grame

Accesorii

LG Optimus Pad V900 este livrat împreună cu un cablu miniUSB, cablu miniHDMI şi adaptor pentru port USB de mărime normală, de care vom avea nevoie atunci când dorim să conectăm diverse periferice USB. În afară de nelipsitul adaptor AC, în pachet mai găsim şi ochelari de tip anaglific pentru vizionarea filmuleţelor 3D.

Performanţe şi impresii

Ecranul protejat de un panou din sticlă minerală se remarcă printr-un nivel excelent de contrast, luminozitate bună şi o reproducere convingătoare a nuanţelor de culoare. Deşi avem de-a face doar cu un ecran TFT obişnuit, unghiurile de vizibilitate nu pun probleme iar interfaţa multitouch capacitivă este sensibilă şi precisă.

Difuzoarele stereo poziţionate în ambele laturi ale ecranului oferă o audiţie de bună calitate, dar la un volum deloc impresionant. Deşi au avantajul unui efect stereo imersiv, difuzoarele poziţionate în lateral pot fi acoperite cu uşurinţă dacă ţinem tableta de margini.

LG Optimus Pad V900 LG Optimus Pad V900
LG Optimus Pad V900 LG Optimus Pad V900

Calitatea pozelor este în general satisfăcătoare (pentru o tabletă), iar secvenţele video filmate în 2D arată nesperat de bine, mai ales dacă activăm suportul pentru filmare FullHD. Nu acelaşi lucru poate fi spus despre secvenţele 3D stereoscopice obţinute la rezoluţie 720p, fluenţa înregistrării fiind mai puţin decât optimă. Calitatea filmuleţelor 3D vizionate cu ajutorul ochelarilor anaglifici nu este de natură să impresioneze, iar separarea slabă a nuanţelor de culoare îngreunează perceperea efectului de adâncime în unele imagini.

LG Optimus Pad V900 – 3D video sample

LG Optimus Pad V900 – 1080p video sample

LG Optimus Pad V900 – 720p video sample

Trecând peste facilităţile 3D mai mult sau mai puţin utile, Optimus Pad V900 este una dintre puţinele tablete capabile să filmeze la rezoluţie FullHD, iar camera foto de 5MP este o dotare încă destul de rară.

LG Optimus Pad V900

Colecţia de fişiere media o putem stoca în memoria internă de 32 GB, ce oferă o capacitate de stocare generoasă. Din păcate orice tentativă de extindere a capacităţii de stocare va fi sortită eşecului, deoarece Optimus Pad V900 nu dispune de slot pentru card de memorie.

Accesul la internet prin conexiune Wi-Fi nu a pus probleme, stabilitatea semnalului fiind comparabilă unui sistem laptop obişnuit. Stabilitatea conexiunii 3G la internet nu a fost însă la nivelul aşteptărilor, aceasta având întreruperi frecvente şi fluctuaţii mari ale vitezelor de transfer. Pentru comparaţie am folosit un stick USB 3G, conectat unui sistem laptop şi utilizat în aceleaşi încăperi ca şi tableta, obţinând rezultate net superioare.

Software

Sistemul de operare livrat este Android 3.0.1 Honeycomb.

În afara pachetului standard de aplicaţii Android avem la dispoziţie suita Polaris Office, respectiv aplicaţiile 3DCamcorder şi 3DPlayer, pentru înregistrarea şi redarea filmuleţelor stereoscopice. Din păcate aplicaţiile livrate nu ne permit şi să obţinem poze stereoscopice, astfel că va trebui să ne mulţumim cu cele 2D obişnuite.

Viteza sistemului de operare nu pune probleme, iar performanţele resimţite sunt comparabile altor tablete cu Android Honeycomb de configuraţie similară.

Paginile web sunt încărcate destul de repede iar componentele Flash nu pun probleme acestei tablete. Putem viziona în condiţii bune filmuleţe YouTube până la rezoluţia 720p, însă tableta poate reda fluent chiar şi filmuleţele cu rezoluţie 1080p, obţinute folosind funcţia de filmare.

Autonomie

Acumulatorul Li-Ion cu o capacitate de 6400 mAh promite până la 9 ore şi 20 minute de convorbiri, sau 273 ore în aşteptare.

LG Optimus Pad V900

Lăsând specificaţiile oficiale deoparte, Optimus Pad V900 a reuşit să reziste puţin peste 7 ore în condiţiile unui regim de utilizare continuu, tableta fiind folosită pentru navigare web, vizionare de filmuleţe pe YouTube şi câteva secvenţe filmate în 2D. Accesul la internet a fost asigurat prin conexiune Wi-Fi.

Folosită doar ocazional pentru verificare e-mail şi browsing rapid al website-urilor de ştiri, tableta a reuşit să ofere o autonomie de peste 3 zile.

Concluzie

LG Optimus Pad V900 este o tabletă creată pentru multimedia, echipată cu un ecran wide pe care putem urmări filme HD şi difuzoare stereo pentru o experienţă audio de calitate. Cireaşa de pe tort este fără îndoială camera streoscopică de 5MP, capabilă să filmeze în 2D folosind rezoluţie 1080p, sau 3D cu rezoluţie 720p.

LG Optimus Pad V900

Calitatea construcţiei este exemplară, la fel şi aspectul estetic, însă greutatea de 621 grame este puţin cam mare pentru o tabletă cu ecran de 8.9 inch. Autonomia este puţin sub media altor tablete cu Android Honeycomb, dar fără a da motive de îngrijorare.

Din păcate în impementarea actuală, prezenţa facilităţilor 3D nu poate justifica suma de aproximativ 3000 Lei, cerută pentru tableta LG Optimus Pad V900.

[+] tabletă rapidă cu Android 3.0.1 şi Nvidia Tegra 2
[+] ecran de bună calitate
[+] cameră foto de 5MP şi cameră frontală de 2MP
[+] captură video la rezoluţie 1080p, sau 720p în mod 3D
[+] suport 3G
[+] modul GPS
[+] 32 GB memorie internă
[-] memorie neexpandabilă
[-] autonomie sub media altor tablete
[-] experienţă nesatisfăcătoare la vizionarea de filme 3D
[-] nu putem obţine poze 3D
[-] stabilitatea conexiunii 3G este problematică în interiorul clădirilor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News