MacBook Pro, desemnat cel mai bun laptop cu Windows!

26.04.2013
MacBook Pro, desemnat cel mai bun laptop cu Windows!

O companie numită Soluto, ce are ca obiect de activitate repararea şi întreţinerea sistemelor de calcul, s-a folosit de statisticile privind defectele semnalate şi răspândirea acestora între diverse modele de laptopuri pentru a determina care este cea mai bună alegere de făcut la achiziţionarea unui laptop cu sistem de operare Windows.

MacBook Pro, desemnat cel mai bun laptop cu Windows!

Pentru maximă acurateţe, Soluto s-a folosit de statisticile întocmite pentru o colecţie de 150000 laptopuri aflate în întreţinere. Potrivit informaţiilor, de-a lungul celor 3 luni de monitorizare sistemele au avut 224144 crash-uri în aplicaţii şi 84251 blocaje de tip Blue Screen, din care a rezultat repornirea sistemului de operare.

Analizând modul în care aceste erori au fost distribuite între modele de laptopuri provenite de la diverşi producători, studiul a ajuns la o concluzie surprinzătoare. Cel mai bun laptop cu Windows este un model creat pentru cu totul alt sistem de operare şi livrat fără ca producătorul să asigure suport explicit pentru platforma Windows.

Modelul în cauză este MacBook Pro cu ecran de 13 inch, din recolta Apple pentru anul 2012. Poziţionat pe primul loc în clasament, acesta a avut cele mai puţine crash-uri şi reporniri dintre toate modelele testate, cu o medie de 1.05 crash-uri pe săptămână. Poziţiile următoare sunt ocupate de modelele Acer Aspire E1-151 şi Dell XPS 13, cu un scor de 1.12 şi 1.28 crash-uri săptămânale.

În top 10, cele mai bune laptopuri cu Windows, a mai intrat şi varianta MacBook Pro cu ecran Retina Display de 15 inch, plasată pe locul 6 cu o medie de 2.51 crash-uri săptămânale. Restul poziţiilor sunt ocupate de produse Dell, Acer şi Lenovo, al cărui model Thinkpad X1 Carbon s-a clasat pe locul 10 obţinând scorul 3.2.

Specialiştii companiei admit totuşi că laptopurile Apple au un avantaj decisiv în faţa competitorilor. Livrate de Apple cu un sistem de operare proprietar, laptopurile MacBook Pro au parte numai de instalări Windows realizate „pe curat”, ce nu includ aplicaţii extra şi modificări aduse de producătorul dispozitivului.

Altfel spus, tot ce trebuie să facem dacă avem deja un laptop care a fost achiziţionat cu o versiune Windows preinstalată este să reinstalăm sistemul de operare „pe curat”. Presupunând că laptopul nu are şi alte probleme de natură hardware, simpla instalare a unei versiuni Windows ce nu include aplicaţii sau modificări aduse din afara Microsoft va reduce considerabil numărul de erori şi blocaje apărute în folosirea de zi cu zi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult