Noul Macbook Pro cu Touch Bar nu poate fi upgradat sau reparat „acasă”

17.11.2016
Noul Macbook Pro cu Touch Bar nu poate fi upgradat sau reparat „acasă”

În ultimii câţiva ani, Apple a început să integreze cât mai multe componente ale computerelor sale portabile din gama Macbook direct pe placa de bază. Acest lucru înseamnă că laptop-urile sunt mai subţiri şi mai uşoare, însă în consecinţă upgrade-urile devin din ce în ce mai dificile sau chiar imposibile, iar procesul de reparaţie a unei componente stricate fără a apela la serviciile scumpe ale unor service-uri este mai complicat. iFixit a desfăcut noul Macbook Pro de 13” cu Touch Bar şi a descoperit că utilizatorii nu au aproape niciun motiv să încerce să îşi repare laptop-ul, acesta fiind practic „turnat”.

Se pare că Apple a integrat absolut toate componentele care puteau fi o opţiune bună de upgrade pe acest model, singura componentă uşor de înlocuit fiind touchpad-ul, care se scoate fără a scoate mai întâi bateria. Stocarea SSD este lipită pe placa de bază, memoria RAM era deja şi pe anumite modele mai vechi integrată, în timp ce bateria este lipită de carcasă şi poate fi deteriorată în cazul încercării unei înlocuiri.

Veştile proaste nu se opresc însă aici pentru fanii reparaţiilor acasă. Noul Touch bar este lipit de carcasă şi poate fi deteriorat în cazul tentativei de schimbare, iar butonul de power cu TouchID integrat este legat prin firmware de un nou cip pentru securitate proprietar. Înlocuirea acestuia va necesita vizita la un service Apple, întrucât este necesară reprogramarea cipului de securitate cu ID-ul unic al noii componente.

Astfel, cei care cumpără noile MacBook-uri cu Touch Bar trebuie să îşi configureze de la început configuraţia cu un SSD de capacitate generoasă şi cu cât mai multă memorie RAM, întrucât aceste upgrade-uri nu mai sunt posibile pe noua generaţie. De asemenea, acumulatorul, display-ul secundar şi butonul power vor trebui schimbate exclusiv în service-uri autorizate Apple, întrucât încercarea de înlocuire pe cont propriu ar putea aduce de la sine daune altor componente. iFixit a acordat scorul de 1/10 noilor laptop-uri, touchpad-ul fiind singura componentă uşor de reparat acasă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult