Sony VAIO F – stil şi performanţă într-un pachet de 16.4”

Este un fapt binecunoscut că laptopurile Sony VAIO nu sunt celemai ieftine de pe piaţă. Cei care-şi permit să investească într-unastfel de dispozitiv primesc nu doar un sistem puternic, ci şifiabilitateşi stil. În continuare vă vom prezenta modelul Sony VAIO F,un portabil de 16.4" care vrea să înlocuiască desktop-ul de acasăori de la birou şi chiar să plece împreună cu dumneavoastră încălătorii. Greutatea şi grosimea nu sunt la nivelul unuiultra-portabil, dar nici performanţele nu pot fi comparate.

Sony VAIO F - laptop de 16.4" cu ecran full HD care elimină desktop-ul

Construcţie

Din punct de vedere al construcţiei, mulţi consideră portabileleVAIO ca fiind imediat în spatele celor de la Apple. Plasticde calitate, îmbinări excelente, balamale robuste; acestea suntdoar câteva din cuvintele cu care poate fi caracterizată carcasalui Sony VAIO F. Pentru test am primit un sample alversiunii de top şi acesta vine cu un restpad din plastic cu aspectde piele naturală. Versiunile mai ieftine primesc un restpad maisimplu, dar la fel de comod şi plăcut la atingere.

Touchpad-ul multi-touch, înconjurat de restpad

Tastatura chiclet este una din cele mai bune de pe piaţă, însătot am observat o uşoară flexare a ei în mijloc la apăsare fermă.Touchpad-ul este generos şi are o rezoluţie bună, însă am dus lipsaunui buton de pe tastatură cu care să-l dezactivăm. Driver-ele cucare este livrat permit elimarea click-ului accidental din colţurişi dezactivarea sa. Suportul multi-touch nu putea sălipsească, însă nu este foarte util. Comenzile par să fie procesateun timp până sunt transmise aplicaţiei. Conectorii segăsesc pe laturile lui Sony VAIO F. Excepţie fac cititoarele decarduri Memory Stick şi SD, amplasate frontal.

Ecranul cu gamut extins

Sony s-a gândit la cei care procesează imagini saulucrează în domeniul proiectării când a oferit ecranul full HD cugamut extins pe VAIO F. De menţionat faptul că modelultestat de noi a fost dotat cu un filtru anti-glare sau mat pentruecran. Versiunea mai ieftină are un filtru lucios, însă panoul paresă fie identic. Deasupra tastaturii se găseşte un senzor deluminozitate pentru setarea automată a luminozităţii ecranului.Deşi nu este specificat de producător, iluminarea ecranului pare săfie realizată cu LED-uri. Calitatea imaginii este bună, iarunghiurile de vizibilitate sunt peste medie.

Fantele pentru ventilaţie şi o parte din conectori

Specificaţii

 • Ecran: 16.4", 1920x1080, gamut extins
 • Procesor: Intel Core i7-720QM, 1,6 GHz, 6 MBSmart Cache, 2,8 GHz TurboMode
 • Chipset: Intel PM55 Express
 • Grafică: Nvidia GeForce GT 330M, 1 GBVRAM
 • RAM: 8 GB DDR3, 1333 MHz
 • HDD: 500 GB, 5400 RPM, 8 MB buffer,Seagate
 • Unitate optică: Blu-ray Writer
 • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 +EDR
 • Conectori: 2 x USB 2,0, eSATA/USB 2.0, HDMI,VGA, Express Card, Firewire, 2 x audio, card reader (MS, SD)
 • Baterie: Li-ion, 6 celule, 5.000 mAh, 54Wh
 • Dimensiuni: 387 x 263 x 31-41 mm
 • Greutate: 3,2 kg

Deasupra tastaturii, central, se află amplasat senzorul de luminozitate

Performanţe la nivel înalt

Sony VAIO F este dotat cu unul dintre cele mai puterniceprocesoare mobile de la Intel, mai precis Core i7-720QM cu patrunuclee. Funcţia sa Turbo Mode permite supratactarea unui singurnucleu la 2,8 GHz de la 1,6 GHz atunci când o anumită aplicaţie ocere. Mai jos veţi găsi o listă cu câteva benchmark-uri clasice ceau fost rulate pe VAIO F.

 • 3DMark Vantage - 2.735 puncte
 • 3DMark Vantage CPU - 10.081 puncte
 • 3DMark Vantage GPU - 2.200 puncte
 • PCMark Vantage - 5.326 puncte
 • PCMark Vantage Productivity - 4.772 puncte
 • 3DMark06 - 6.410 puncte
 • SuperPI 1M - 16 s

Butonul de pornire - un design clasic Sony VAIO

Jocuri, dar nu full HD

Acest laptop Sony VAIO nu este dotat cu aceeaşi placă video caşi Asus G73, monstrul creat special pentru pasionaţii de jocuri.Nvidia GeForce GT 330M permite însă rularea titluriloractuale cu framerate decent la rezoluţii mai mici. Ne-amoprit la 1360x768 şi am testat trei jocuri cu această rezoluţie.Timpul de răspuns al ecranului a fost de-ajuns de bun chiar şipentru titlurile cu acţiune intensă. Mai jos găsiţi setărilegrafice şi numărul mediu de cadre pe secundă înregistrat. În timpuljocului tastatura şi restpad-ul se încălzesc, însă nu de-ajuns demult pentru a deveni deranjante. Ventilatorul este puţin gălăgiosla turaţii mari. Ca şi la alte portabile, nu este indicat să ţineţinimic în dreptul fantei de aerisire de pe latura stângă.

Autonomie

Nu am avut aşteptări prea mari la acest capitol, ţinând cont deperformanţa sistemului şi de mediul de lucru pe care-l vizează.Pentru testul de autonomie office am navigat peInternet, folosind placa de reţea wireless, am editat documente şiam ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Pe profilul PowerSaver, cu luminozitatea ecranului fixată la 50%, am putut lucratimp de o oră şi 45 de minute. Pentrutestul multimedia am rulat un film cu rezoluţie1080p în format MKV folosind profilul Balanced şi avândluminozitatea ecranului la 65%. Autonomia a fost de o orăşi 20 de minute.

Sony VAIO F cu unitate optică Blu-ray Writer

De asemenea, am rulat şi un disc Blu-ray cutrailer-e şi diverse clipuri HD folosind acelaşi profil, dar setândluminozitatea ecranului la maxim. Bateria s-a consumatîntr-o oră şi 10 minute. În ambele cazuri amfolosit o pereche de căşti pentru redarea sunetului, iar placa dereţea wireless a fost oprită. Pentru că Sony VAIO F poate săruleze jocuri, am decis să testăm autonomia şi înacest fel. Cu luminozitatea ecranului la jumătate şi folosindprofilul High Performance portabilul s-a oprit după 55 deminute.

Consideraţii finale

Sony VAIO F poate înlocui fără probleme cu un desktop actualperformant. Procesorul nu se ia la întrecere cu modelele Core i7 de top pentru unităţi centrale, însă nici nu consumăatât de mult şi nu este la fel de pretenţios la capitolul răcire.Rezoluţia ecranului s-ar putea să-i dea puţin peste cap pe uniiutilizatori care poartă ochelari. Pixelii sunt mici şirezoluţia full HD pe o diagonală de 16.4" necesită o perioadă deacomodare. Ecranul lui VAIO F este probabil unul din celemai potrivite din segmentul mobil pentru grafică şi procesareaimaginii. Doar Lenovo mai poate oferi ceva asemănător cu filtruextern mat, însă designul carcasei este total diferit la seriaThinkPad.

Sony VAIO F şi încărcătorul destul de voluminos

Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră au observat că acestportabil este dotat cu o unitate optică ce poate inscripţionadiscuri Blu-ray. Preţul creşte semnificativ din cauza ei.Difuzoarele integrate au fost mai mult decât mulţumitoare, având ocalitate peste medie şi un volum maxim destul de puternic pentru ocameră de zi. În plus, sunetul nu se aude distorsionat la volummaxim. Pentru pretenţioşi, Sony oferă şi ieşire audio digitalăoptică. Încărcătorul din pachet este destul de mare, aşa cum sepoate observa şi în imagine, sporind greutatea la transport cuaproape un kilogram. Am fost puţin dezamăgiţi de timpulnecesar pentru încărcarea bateriei. O încărcare completă serealizează în mai bine de trei ore, indiferent de modelul şicapacitatea bateriei.

Cu configuraţia de mai sus, Sony VAIO F (VPC-F11Z1E)costă 6.700 de lei şi poate fi achiziţionat de laEmag.ro. Cu câteva sute de lei mai puţin puteţi cumpăraversiunea VPC-F11S1E care are cititor de discuri Blu-Ray şi 6 GBRAM. Cel mai accesibil Sony VAIO F este modelul VPC-F11M1E. Pentrudoar 4.300 de lei primiţi un ecran full HD cu filtru lucios,unitate optică Blu-ray Combo şi 4 GB DDR3 la 1066 MHz. De asemenea,bateria acestui ultim model are o capacitatate puţin mai mică decâtcea testată de noi.

Sony VAIO F îmbină performanţa cu stilul şi o construcţie de calitate

Plusuri şi minusuri:

[+]sistem performant
[+]placă video cu performanţe peste medie
[+]ecran full HD cu gamut extins şi filtru mat
[+]inscriptor de discuri Blu-ray
[+]construcţie de calitate
[+]difuzoare cu volum puternic
[-]autonomie limitată

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat