Sony VAIO S – portabilitate business la un preţ accesibil

20.12.2010
Sony VAIO S – portabilitate business la un preţ accesibil

Sony VAIO S se prezintă drept o alternativă mai accesibilă pentru seria VAIO Z, vârful de gamă al companiei pentru gama de ultra-portabile destinate mediului business.

Adresat utilizatorilor care au nevoie de portabilitate maximă, dar fără a sacrifica performanţa, seria VAIO S are la bază o platformă Intel, într-o configuraţie aleasă pentru un nivel optim de performanţă, la un nivel de preţ mai accesibil publicului larg.

Prezentare

Reprezentantul familiei Sony VAIO S, modelul VPCS13L9E, este un laptop cu ecran de 13.3 inch care afişează o rezoluţie de 1366×768 pixeli. Laptopul este înzestrat cu un procesor Intel Core i3-370M, un model dual-core cu tehnologie HyperThreading ce rulează la frecvenţa de 2.4GHz.

Carcasa realizată dintr-o combinaţie de plastic şi magneziu a permis obţinerea unei greutăţi finale nu mai mare 2 Kg, fără a compromite rezistenţa şi durabilitatea produsului finit. Design-ul ales este unul sobru, potrivit pentru mediul business, dar bazat pe materiale de bună calitate, ce prezintă un finisaj rezistent la zgârieturi, amprente şi murdărire.

Ecranul cu finisaj Glare este iluminat prin tehnologie LED, oferind un profil îngust dar şi rezistenţă, graţie panoului din magneziu ce acoperă partea din spate. Acesta oferă o reproducere excelentă a culorilor, contrast şi un nivel de negru peste medie. Unghiurile de vizibilitate nu pun probleme pe orizontală, însă pe verticală impun o ajustare precisă a poziţiei ecranului pentru codiţii optime de vizibilitate. Timpul de răspuns al ecranului cu matrice TN este suficient de bun pentru a nu pune probleme la vizionarea de filme, iar nivelul de luminozitate oferit de backlight-ul cu tehnologie LED este suficient de ridicat pentru aproape orice situaţie. Finisajul glare poate fi o sursă de frustrare în unele situaţii, având tendinţa de a reflecta obiectele bine iluminate din apropriere.



Tastatura chicklet
este una de dimensiuni normale, cu taste bine diferenţiate, confecţionate dintr-un material ce previne alunecarea degetelor şi nu reţine urme de transpiraţie. Tastele nu sunt foarte zgomotoase şi au o cursă de apăsare destul de scurtă. Rezistenţa relativ mare opusă la apăsare şi absorbţia modestă a şocurilor rezultate în urma tastării ar putea genera uneori disconfort în condiţiile unei utilizări prelungite.

Touchpad-ul aşezat uşor spre stânga este de dimensiuni generoase şi prevăzut cu două butoane destul de bine diferenţiate, pentru click stânga/dreapta. Apăsarea butoanelor implică totuşi un pic mai mult efort decât ar fi necesar. Touchpad-ul oferă o sensibilitate excelentă, însă mişcările realizate cu ajutorul degetelor sunt interpretate cu o întârziere uşor perceptibilă, ce dă senzaţia unui control imprecis al cursorului şi face dificilă navigarea rapidă a meniurilor.

Difuzoarele stereo poziţionate deasupra tastaturii sunt bine ascunse vederii, sub o sită din plastic discret construită. Performanţele audio sunt rezonabile, cu o reproducere destul de convingătoare a spectrului audio şi un volum sonor suficient de ridicat pentru a nu fi acoperit de sunetele ambiante din încăpere.

Conectorii audio
pentru căşti şi microfon sunt poziţionaţi frontal, alături de butonul Eject pentru unitatea optică, care permite citirea şi inscripţionarea mediilor CD/DVD. Mai avem la dispoziţie trei conectori USB 2.0 pentru periferice, şi câte o ieşire HDMI şi VGA pentru conectarea unui monitor extern sau televizor.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3″, 1366×768, glare, iluminat cu LED-uri
  • Procesor: Intel Core i3-370M, 2.40GHz, 3MB L2 Cache, dual-core + HyperThreading, TDP 35W
  • Chipset: Intel HM55
  • RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1066MHz (CL 7-7-7-20 1T)
  • GPU integrat: Intel Arrandale, (12 SP, memorie shared, DirectX10/SM4.0)
  • GPU separat: fără
  • HDD: 500GB, Toshiba MK5065GSX, 5400RPM, 8MB Buffer, SATA II
  • Unitate optică: Optiarc DVD RW AD-7930H
  • Altele: Card Reader compatibil Memory Stick Duo/Pro/HG şi SD/SDHC, cameră web
  • Reţea: Gigabit LAN, 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • Conectori: 3 x USB 2.0, HDMI, VGA, 2 x audio
  • Baterie: 6 celule 54 Wh
  • Dimensiuni: 324 x 235 x 28.9 mm
  • Greutate: 1.77Kg

Performanţe

Cum era de aşteptat, Sony VAIO S nu face compromisuri la capitolul performanţă, oferind un total de 4GB memorie RAM DDR3 şi procesor Core i3 la 2.4GHz,un model dual-core cu tehnologie HyperThreading, al cărui consum TDP de 35W este suficient de redus pentru a nu compromite autonomia bateriei Li-Ion cu 6 celule.

Mai puţin folositoare pentru mediul business, interfaţa grafică dedicată a fost abandonată în favoarea celei pusă la dispoziţie de procesorul Core i3-N370, câştigând astfel la capitolul autonomie. Nucleul grafic Intel Arrandale este compatibil cu specificaţiile DirectX10/SM4.0 şi dispune de 12 procesoare de shader, suficiente pentru un minim de capabilităţi 3D. Acesta mai oferă suport pentru decodarea hardware a celor mai comune formate video, inclusiv la rezoluţie Full HD, prelungind autonomia bateriei la vizionarea de filme şi eliberând procesorul de sarcina decodării video. Memoria video este partajată din memoria RAM, rezultând un total de 3,68GB disponibili sistemului de operare.

Sistemul de operare ales este Windows 7 Professional în versiune pe 64 biţi, sub care Sony VAIO S a obţinut următoarele punctaje:

  • PCMark Vantage 64 bit – 5240 puncte
  • PCMark Vantage 64 bit Productivity – 5072 puncte
  • 3DMark Vantage Entry – 3558 puncte
  • 3DMark Vantage Entry GPU – 3067 puncte
  • 3DMark Vantage Entry CPU – 6840 puncte

După cum o arată şi rezultatele obţinute în teste, VAIO S beneficiază din plin de pe urma procesorului dual-core la 2.4GHz, prevăzut cu tehnologie HyperThreading, ce asigură un total de patru nuclee virtuale de procesare.

Interfaţa grafică integrată este însă departe de a impresiona prin performanţele 3D oferite, dar permite o funcţionare fluentă a interfeţei Aero din Windows 7 şi se achită cu brio de sarcinile 2D obişnuite, cum ar fi navigare Web sau editarea de imagini. În privinţa filmelor, interfaţa Intel HD Graphics a redat fluent secvenţa video de test, un fişier la rezoluţie 720p şi comprimat în format H.264, cu un nivel general de încărcare a procesorului nu mai mare de 14%. Nici în cazul filmelor la rezoluţie 1080p situaţia nu a fost mai rea, obţinând un nivel de încărcare a procesorului mai mic de 18%.

Sistemul de răcire al procesorului este dimensionat pentru a îndepărta rapid căldura generată de procesorul cu TDP de 35W, chipset, harddisk şi componentele secundare de pe placa de bază. Ventilatorul este practic inaudibil la un regim de utilizare normal şi trece cu uşurinţă neobservat la niveluri moderate de încărcare a procesorului. Temperatura maximă atinsă cu procesorul în sarcină este de 70°C, în timp ce pentru funcţionarea în regim idle temperatura a coborât sub pragul de 45°C.

Harddisk-ul Toshiba MK5065GSX, cu o capacitate de 500GB şi viteză de rotaţie a platanelor de 5400RPM, este bine răcit în carcasa proiectată de Sony, funcţionând la o temperatură de mai mică de 40°C în majoritatea situaţiilor.

Autonomie

Bateria Li-Ion cu şase celule este bine fixată şi se integrează perfect în profilul carcasei, producătorul având grijă să evite situaţia în care o baterie prea voluminoasă ar putea adăuga un bagaj nedorit în partea din spate a laptop-ului.

Având în vedere configuraţia destul de favorabilă aleasă, autonomia acestui model este bună, dar fără a impresiona în mod deosebit.

Folosit la vizionarea de filme, cu profil de economisire a energiei setat pe modul Energy Saver, luminozitate a ecranului ajustată la 50%, modul WiFi şi Bluetooth oprite, Sony VAIO S a rezistat 3 ore şi 12 minute. Testul a fost efectuat rulând un film la rezoluţie 720p, redat în Windows Media Player cu un nivel de încărcare a procesorului ce a oscilat în jurul valorii de 25%.

În regim de utilizare Office, cu wireless-ul pornit şi acelaşi profil Power Saver de economisire a energiei, timpul de lucru a fost de 3 ore şi 40 de minute.

Aş fi sperat la rezultate mai bune de la bateria Li-Ion de 5000mAh, însă aceasta a fost dimensionată astfel încât să respecte profilul destul de restrictiv al unui laptop cu ecran de 13.3 inch, menţinând totodată greutatea finală la un nivel confortabil.

Concluzie

Chiar dacă nu este la fel de extrem ca modelul VAIO Z, Sony VAIO S a lăsat o impresie bună, atât în privinţa nivelului de performanţă oferit, dar şi a calităţii construcţiei.

Deşi este un model busines, VAIO S se descură surprinzător de bine şi pe partea de multimedia şi filme, fiind ajutat de un ecran de bună calitate şi un set de difuzoare cu performanţe rezonabile.
Amatorii de jocuri pc vor trebui să se mulţumească doar cu cele mai simple dintre ele, interfaţa grafică integrată fiind inadecvată pentru majoritatea jocurilor actuale.

Materialele folosite sunt de bună calitate, armonizate pentru un design suplu, elegant şi rezistent la o utilizare îndelungată. Chiar şi cu riscul obţinerii unui produs mai puţin sclipitor, producătorul a optat pentru evitarea suprafeţelor lăcuite sau excesiv de lucioase, înlocuite de finisaje mai aspre, dar foarte rezistente la uzură şi murdărire.

Sony VAIO S poate fi achiziţionat în configuraţia testată la un preţ cuprins între 4250 şi 4500 lei.

Plusuri şi minusuri:

[+] design suplu şi greutate redusă
[+] carcasă din materiale de bună calitate
[+] ecran şi difuzoare integrate cu performanţe rezonabile
[+] performanţe bune în aplicaţii office
[-] performanţe 3D modeste pentru interfaţa grafică integrată
[-] preţul încă ridicat pentru configuraţia oferită

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News