Sony VAIO SE – cel mai uşor laptop de 15”

31.10.2011
Sony VAIO SE - cel mai uşor laptop de 15”

Ne aşteptam de la Sony să lanseze un astfel de dispozitiv. După o listă lungă de portabile ultra-uşoare şi foarte performante, producătorul japonez ne propune un laptop de 15″ din gama business pe care să nu-l simţi în geantă. De fapt, el are greutatea ultra-portabilelor de acum câţiva ani. Sony VAIO SE poate părea familiar deoarece este fratele mai mare al lui VAIO SB, testat de noi în această vară.

Sony VAIO SE - un superb laptop pentru mediul business

Design elegant

Sony VAIO SE este o versiune mai mare al lui VAIO SB. Liniile simple, dar elegante se regăsesc în cazul modelului de faţă. Avem o tastatură chiclet aşezată pe un suport uşor lăsat în carcasă. Pentru că modelul de 15″ permite asta, ea a fost extinsă cu pad-ul numeric. Touchpad-ul are dimensiuni potrivite şi integrează un cititor de amprente între butoane.

Ecranul lui Sony VAIO SE are un profil foarte îngust şi este fixat cu o balama alungită. Atunci când ecranul este deschis, ea este ascunsă, un element estetic greu de trecut cu vederea. De asemenea, ea maschează fanta de aerisire, o soluţie aleasă de producător pentru a păstra aspectul unitar al designului. Despre ea vom vorbi mai târziu.

Sony VAIO SE - o carcasă foarte uşoară şi rezistentă

Inginerii de la Sony au delimitat foarte bine cele două laturi ale portabilului. În stânga avem doar conectorul pentru căşti şi unitatea optică, ce se deschide cu un buton de deasupra tastaturii. Pe latura dreaptă găsim toţi conectorii, printre care se numără unul USB 3.0 şi unul HDMI. În faţă găsim doar un comutator pentru placa de reţea wireless.

Sony VAIO SE arată foarte bine. Cu un profil de doar 24,5 mm, el este unul din cele mai suple portabile de 15″ de pe piaţă. Acesta nu este însă punctul său forte. Carcasa din aliaj de magneziu face laptopul foarte uşor. Greutatea sa scade astfel sub 2 kg, o performanţă demnă de notat.

Sony VAIO SE - design simplu şi atractiv

Specificaţii

  • Ecran: 15,5″, 1920×1080, iluminat cu LED, filtru mat
  • CPU: Intel Core i5-2430M, 2,4 GHz, 3 MB cache, 3 GHz Turbo, dual core, HT, TDP 35 W
  • Chipset: Intel HM67 Express
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 650-1.200 MHz
  • GPU dedicat: AMD Radeon HD 6570M, 1GB VRAM
  • RAM: 4 GB (pe placa de baza), 1 slot liber, 8 GB max.
  • HDD: 500 GB, 5.400 RPM, 16 MB buffer
  • Unitate optică: DVD SuperMulti
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0+HS
  • Conectori: HDMI, VGA, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x audio
  • Altele: card reader SD şi MS, webcam 720p, tastatură iluminată
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit
  • Baterie: 6 celule, 4.400 mAh, 49 Wh
  • Dimensiuni: 380 x 256 x 24,5 mm
  • Greutate: 1,96 kg

Sony VAIO SE - conectorii sunt comasaţi pe o singură latură

Dotări

Cei care au citit cu atenţie lista de mai sus au observat o „greşeală” la diagonala ecranului lui Sony VAIO SE. Toate portabilele testate în ultimii ani o aveau de 15.6″. VAIO SE are diagonala de 15.5″. Pe ea este dispusă o rezoluţie full HD. Matricea ecranului este de calitate, aşa cum ne-a obişnuit Sony, cu unghiuri de vizibilitate largi şi o reproducere bună a culorilor. În plus, filtrul exterior este mat.

Tastatura lui Sony VAIO SE este iluminată. LED-urile se aprind cu mai multe intensităţi în funcţie de lumina. Senzorul de luminozitate de la baza ecranului controlează şi iluminarea ecranului atunci când laptopul funcţionează pe baterie. Din păcate, iluminarea tastaturii nu este vizibilă doar prin profilul literei de pe tastă, ci şi în jurul ei.

Butonul Eject, difuzorul şi comutatorul pentru placa video

Dotat cu plăci video dedicate de la AMD, VAIO SE vine cu un sistem automat de schimbare a plăcii active. Peste el se poate trece atunci când utilizatorul acţionează comutatorul de deasupra tastaturii. Sunt disponibile modurile Stamina şi Speed, în care placa video dedicată este inactivă şi respectiv activă.

La fel ca la VAIO SB, difuzoarele lui Sony VAIO SE sunt mici şi dezamăgitoare din punct de vedere al calităţii. Este un mod al inginerilor de-a spune că au avut alt priorităţi, de care s-au achitat bine ce-i drept.

O decizie controversată

Sony VAIO SE are un capac detaşabil pe faţa inferioară, fixat cu mai multe şuruburi. Am fost curioşi să vedem ce ascunde şi vă prezentăm mai jos o imagine. Bateria Li-polimer poate fi schimbată de utilizator, la fel şi HDD-ul. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre memoria RAM. Laptopul este livrat cu 4 GB DDR3 ce nu pot fi detaşaţi. Mai există un slot disponibil, însă el nu acceptă decât maxim 4 GB. În final 8 GB RAM vor fi suficienţi chiar şi peste câţiva ani, în condiţiile în care HDD-ul rămâne cea mai lentă componentă din carcasă.

Sony VAIO SE - componentele ce pot fi schimbate

Performanţe

Laptopul testat de noi este un sample, cu o configuraţie uşor diferită de cea disponibilă la noi pe piaţă. Componenta diferită este chiar placa video dedicată. În cazul nostru este vorba de AMD Radeon HD 6470M. În magazine, VAIO SE va fi disponibil cu AMD Radeon HD 6630M, o placă video ce obţine performanţe duble în 3DMark Vantage Performance la testele pentru GPU şi cu 60% mai bune în 3DMark 11 Performance.

Testele de mai jos nu reflectă performanţele modelului VAIO SE de pe piaţă. O altă problemă este aceea că placa video dedicată nu s-a activat pentru toate testele, deşi comutatorul a fost ţinut pe poziţia Speed. O configuraţie similară cu cea a lui Sony VAIO SE disponibil la noi pe piaţă o puteţi găsi la testul lui Lenovo ThinkPad E420s.

Sony VAIO SE - un profil de 24,5 mm

PCMark Vantage 64 bit – 5.616 (Productivity – 5.410)
PCMark 7 Basic – 1.790
3DMark Vantage Entry – 9.918 (GPU 10.2011 / CPU 9.131)
3DMark Vantage Performance – 2.003 (GPU 1.589 / CPU 9.153)
3DMark Vantage High – 1.128 (CPU 977 / CPU 9.185)
3DMark11 – E983 / P594 / X172
Cinebench R11.5 OpenGL – 17,19 fps
Cinebench R11.5 CPU – 2,68 pts

Sony VAIO SE - fantele sistemului de răcire

Sistemul de răcire

Sony VAIO SE este un laptop foarte subţire şi sistemul de răcire are o sarcină dificilă. Aerul este preluat de fantele subţiri de sub laptop şi evacuat printr-o zonă aflată în dreptul balamalei ecranului. De aici apar cel puţin două probleme. Sistemul de răcire devine uneori zgomotos şi o parte din aerul cald este suflat în sus, spre baza ecranului. După mai bine de o oră de utilizare a laptopului, restpad-ul se încălzeşte în jumătatea dreaptă. Acolo se află harddisk-ul.

Autonomie

Sony VAIO SE vine cu o baterie Li-polimer cu şase celule. Autonomia oferită este doar acceptabilă. În modul office, am folosit laptopul timp de trei ore. Testul a constat din navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless, editarea documentelor office şi redarea muzicii folosind o pereche de căşti. Am folosit profilul de sistem Power Saver, cu luminozitatea ecranului la 50%. Pentru testul multimdia am folosit un film 1080p, iar autonomia a fost de două ore. Profilul de sistem folosit a fost Balanced, iar luminozitatea ecranului a fost la 80%.

Sony VAIO SE - touchpad-ul are dimensiuni potrivite

Alte aspecte

Îţi dai seama cât de uşor este Sony VAIO SE după ce-l schimbi cu un alt portabil de 15″. La cât de uşoară va fi geanta, partenerii de afaceri se vor minuna că din ea iese un laptop de dimensiuni standard. Materialele folosite pentru construcţie sunt impecabile, iar designul elegant este cât se poate de potrivit unui laptop business.

Preţ şi disponibilitate

Laptopul Sony VAIO SE poate găsit în magazinele de profil din ţara noastră la un preţ de 4.350 lei. Configuraţia include placa video discretă AMD Radeon HD 6630M.

Concluzie

Sony VAIO SE este un laptop creat pentru segmentul business, cu o greutate similară modelelor cu diagonală mai mică. Este un portabil subţire, bine construit şi cu un design simplu şi atrăgător. Sistemul de răcire este uşor gălăgios în unele cazuri, dar ecranul full HD şi tastatura iluminată compensează acest mic inconvenient. Preţul lui Sony VAIO SE este puţin cam mare pentru dotările sale, însă nu este ceva ieşit din comun pentru un portabil business din gama VAIO.

Sony VAIO SE - subţire, uşor şi bine construit

Plusuri şi minusuri:

[+] un laptop de 15″ foarte uşor
[+] construcţie impecabilă şi materiale de calitate
[+] un profil subţire
[+] design atractiv, cu balamaua ecranului ascunsă
[+] ecran full HD, de calitate
[-] sistemul de răcire este puţin zgomotos

Urmărește Go4IT.ro pe Google News