Tipuri de notebook-uri

16.10.2007
Tipuri de notebook-uri
UMPC, Tablet PC, Ultra portabile

Săptămâna dedicată laptopurilor a început cu istoria lor şi acum continuă cu prezentarea tipurilor de calculatoare portabile, cele mai cunoscute. Azi îţi voi spune ce trebuie să ştii despre ele până la momentul când vei decide ce tip de laptop şi de ce ţi se potriveşte cel mai bine.

În zilele noastre, un laptop reprezintă ceva mai mult decât o maşină de calcul pe care o iei cu tine în călătorii. Înseamnă un balans între design, dotări şi performanţe. Acestea sunt principalele criterii ce au determinat împărţirea laptop-urilor în următoarele categorii:

1. Ultra mobile (UMPC)

2. Tablet PC

3. Ultra portable

4. Thin & Light (Subţiri şi uşoare)

5. Mainstream

6. Desktop Replacement/Gaming

7. Fashion

1. Ultra mobile (UMPC)

În această categorie intră dispozitive mai performante decât telefoanele inteligente (smartphone), dar puţin sub ceea ce aşteptăm în general de la un notebook.

Au avantajul dimensiunilor reduse (comparabile cu ale unui PDA) şi beneficiază de o autonomie superioară, mulţumită componentelor foarte eficiente din punct de vedere al puterii consumate.

Samsung Q1 UMPC

Majoritatea UMPC-urilor sunt înzestrate cu touchscreen (de până la 7”) şi au la bază sisteme de operare prezente pe PC-uri (Microsoft Vista, Windows XP sau Linux).

Preţul unui UMPC se învârte în jurul a 4000 RON, în funcţie de configuraţie.

2. Tablet PC

Este un notebook cu posibilitatea de rotire/pivotare a touchscreen-ului.

Compaq tablet PC

Vine cu un sistem de operare special conceput (XP Tablet PC Edition) şi soft-ul de recunoaştere a scrierii de mână (handwriting recognition).

3. Ultra portable

Foarte mici şi uşoare, dar cu un preţ piperat, notebook-urile ultra portabile sunt dedicate în principal oamenilor de afaceri. Sunt ideale pentru aplicaţii tip Office (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) şi navigare pe Internet.

Diagonala ecranului este de maxim 12”, iar greutatea de aproximativ 1,5 Kg. Autonomia bună şi portabilitatea de nota 10 fac din ele o alegere excelentă.

Specialişti în ultra-portabile sunt Sony cu ale lor celebre Vaio (citeşte articolul dedicat liniei business Sony Vaio).

Sony Vaio ultra-portabil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News