Un Lamborghini în haine de notebook

18.10.2007
Un Lamborghini în haine de notebook
La drum cu VX2

La ASUS Lamborghini VX2 design-ul este aproape totul. Eu cel puţin dacă aş cumpăra un astfel de notebook, chiar nu m-ar interesa ce are sub capotă. Noroc că ASUS nu gândeşte la fel, iar tehnicienii companiei s-au ocupat la fel de bine de interior la fel cum au facut-o şi pentru exterior.

Din start trebuie menţionat că VX2 este un sistem cu o configuraţie high end, din faţa căruia fug chiar şi multe desktop-uri. Are aşadar un procesor Intel Core 2 Duo de 2.2 GHz (T7500), 2 GB de memorie, 200 GB spaţiu pe harddisk şi o placă grafică GeForce 8600m GT, cu 512 MB şi ea. Cireaşa tortului este reprezentată de inscriptorul Blu-ray. Având înşirate cele de mai sus se poate spune că VX2 este un sistem de viitor. Este unul dintre cele mai bine pregătite notebook-uri din punct de vedere tehnic.

ASUS Lamborghini VX2

Pentru a păstra dimensiunile şi greutatea în limite rezonabile (363x263x38 mm, 2.9 kg) ASUS a ales standardul 15.4” pentru ecranul LCD, a cărui rezoluţie numără 1680×1050 pixeli. Sincer să fiu, aş fi montat pe VX2 un ecran de 1440×900 pixeli, iar asta din două mari motive. Rezoluţia ecranului său este prea mare pentru o diagonală de 15.4” şi te cam chiorăşti la el. În acelaşi timp, placa video nu este capabilă să ruleze jocurile la rezoluţia nativă, ci trebuie aleasă una inferioară, iar aceasta înseamnă pierdere de calitate.

VX2 include aproape orice tehnologie de care are nevoie un utilizator pe al său PC: mouse extern pe Bluetooth, port SATA extern, reţea fără fir (Wi-Fi), cititor de memorii, Firewire şi USB 2.0, cititor de amprente pentru securitate, cameră web de 1.3 MP montată în marginea de sus a LCD-ului, şi nu în ultimul rând, ieşire HDMI.

Excelenţa se continuă cu accesoriile din cutie: cu învelitorile din catifea pentru sistem şi mouse, cu geanta din piele cusută cu aceeaşi aţă galbenă şi cu o carte în care este prezentată pe scurt istoria Lamborghini şi câteva imagini cu automobilele de succes ale companiei.

ASUS Lamborghini VX2

Cum se conduce?

Dacă ar fi să fac o paralelă cu lumea automobilistică, aş zice că se conduce singur. Se simte din plin prezenţa celor 2 GB de memorie, dar şi a harddisk-ului de 7200 rpm. Aceste două facilităţi fac ca VX2 să fie foarte rapid; să nu aibă timpi morţi specifici unui notebook, atunci când acesta se apucă să citească date de pe harddisk şi să le ducă în RAM.

Cele 7200 rpm au însă un revers al medaliei concretizat printr-un consum crescut de curent, adică lui VX2 îi este afectată autonomia. În mediu Office / Internet, acumulatorul de 4.800 mAh a ţinut în funcţiune sistemul aproximativ 2 ore şi 20 de minute. În aplicaţii 3D, cu luminiozitatea ecranului la maximum, timpul a scăzut spre 1 oră şi câteva minute. Trebuie menţionat faptul că testele de autonomie au fost efectuate cu bluetooth-ul activat pentru mouse, adică un consumator în plus.

În jocuri sistemul se descurcă. Nu excelează, însă pentru un notebook mă pot declara mai mult decât mulţumit de comportamentul său. Pentru cei interesaţi trec şi scorul obţinut de VX2 în 3DMark06 la 1680×1050 pixeli: 2631 puncte.

Să-i dăm şi un preţ

Cum "priceless" nu pot concluziona, spun că în jur de 8.000 lei trebuie plătiţi pentru VX2S: un notebook de 2.9 kg, cu ecran de 15.4”, foarte rapid chiar şi în Vista. Design ca cel al lui VX2 cam greu găseşti în tot domeniul IT&C şi din această cauză, go4it.ro îi acordă distincţia „Excelenţă în design”.

Aspectul în prim plan

Excelenta in designDespre calculatoarele portabile fashion a vorbit săptămâna aceasta şi colegul meu George într-un articol despre tipurile de notebook. Sunt sisteme la care aspectul contează într-o proporţie foarte mare, aş zice spre 80-90%. Iar pentru acestea, sfaturile mele referitoare la achiziţionarea unui notebook nu se prea aplică. Îl cumperi pentru că îţi place cum arată sau pentru că se potriveşte cu poşeta, şi punct.

Asus la braţ cu Lamborghini

Cele două companii au lansat recent cel de-al doilea lor notebook fashion: ASUS Lamborghini VX2, despre care voi vorbi în continuare ca urmare a câtorva zile de teste şi a unei şedinţe foto.

ASUS Lamborghini VX2

Odată ce ai luat contactul cu VX2, parcă uiţi că este un calculator şi că trebuie pornit, nu te mai saturi să îl priveşti. Galbenul aprins al carcasei m-a fascinat, sau mai bine zis, o să vă fascineze. Spun asta deoarece am avut plăcerea de a mă juca şi cu modelul anterior, VX1, şi din această cauză efectele primul contact cu VX2 au fost atenuate. Totuşi, notebook-ul este masiv, dar nu neapărat greu. Mi-ar fi plăcut să testez în schimb varianta al cărui capac imită fibra de carbon, VX2 existând şi în această îmbrăcăminte.

La VX2 regăsim elemente mai rar întâlnite la un notebook, precum: toate LED-urile sale sunt albe, în jurul tastelor şi al touchpad-ului este cusută cu aţă galbenă o învelitoare din piele neagră, iar tastele sunt acoperite cu o vopsea metalizată. Pa capacul lui VX2 este montată sigla „Automobili Lamborghini” iar ceva mai în spate regăsim o grilă ce imită fagurele de albine, element prezent şi la automobilul Gallardo (este primul care îmi vine în minte).

Am mai remarcat lipsa clemei de inchidere al capacului, funcţie preluată de balamale, ceva mai rigide însă. Interesant, dar nu pentru mult timp căci devine chiar enervant, este sunetul care se aude la pornirea sistemului şi care imită zgomotele scoase de accelerarea unui automobil, un Lambo evident.

ASUS Lamborghini VX2

Urmărește Go4IT.ro pe Google News