Acer XZ350CU: ultra-wide curbat imens dedicat gamerilor [REVIEW]

11.01.2018
Acer XZ350CU: ultra-wide curbat imens dedicat gamerilor [REVIEW]
Design, construcţie şi specificaţii

În ciuda faptului că are deja un brand de gaming, Acer nu lansează toate produsele sale orientate către acest segment de piaţă sub numele „Predator”. Monitorul de faţă, XZ350CU, cu format ultra-wide şi panou capabil să afişeze imagini la 144 Hz, este comercializat sub brandul standard, însă motivul pentru care nu este integrat în gama dedicată gamerilor este ciudat, fiind echipat cu hardware similar cu cel al altor modele Predator. Desigur, este interesant de aflat şi cât de mare este cererea de monitoare foarte mari cu rezoluţie mică, acest aspect fiind de departe cel mai mare neajuns al lui XZ350CU.

Design, construcţie

În ciuda faptului că nu este integrat în gama Predator, Acer XZ350CU beneficiază de un design foarte apropiat de cel pe care l-am întâlnit anterior pe Z301C. Monitorul beneficiază de un panou cu diagonală de 35” în format ultra-wide, cu o curbură subtilă, însă eficientă. Motivul pentru care acest monitor avea neapărată nevoie de un ecran curbat este faptul că a fost folosit un panou VA în construcţie. Tehnologia VA (Vertical Allignment) pierde intensitatea culorilor la anumite unghiuri de vizionare, iar lăţimea monitorului ar fi asigurat în cazul unui panou plat pierderea unor nuanţe la marginile monitorului din poziţia normală de utilizare la birou.

Piciorul în formă de „V” oferă stabilitate foarte bună, însă singurele tipuri de ajustare ale monitorului sunt pe verticală. Acesta poate fi coborât sau ridicat şi poate pivota la 30 de grade (de la -5 la 25). Toate aceste comenzi sunt foarte uşor de folosit, fiind nevoie de foarte puţină forţă pentru a seta monitorul în poziţia dorită. De asemenea, acesta rămâne fix până la „noi ordine”.

La capitolul conectivitate, XZ350CU oferă două port-uri HDMI, două DisplayPort 1.2, un jack audio pentru căşti şi o mufă pentru alimentare. Avem de a face şi cu un hub USB 3.0 cu patru mufe, care ar putea fi util pentru conectarea de căşti USB sau de alte accesori precum stick-uri USB, adaptoare wireless pentru mouse sau chiar pentru încărcarea unui smartphone. Prima mufă din stânga poate rămâne activă chiar şi când monitorul este oprit, fiind prezentă o setare care controlează acest lucru în meniul de configurare.

Toate butoanele de control sunt amplasate în partea dreaptă, pe muchia inferioară. Acestea sunt cinci la număr şi sunt la fel de complicat de folosit precum oricare alte butoane de monitor. Acestea primesc funcţii noi în fiecare meniu accesat, iar faptul că nu sunt marcate în niciun fel la exterior poate duce la puţină confuzie atunci când monitorul necesită configurare. Cel de-al şaselea buton este butonul de power, care beneficiază şi de un LED albastru în utilizare (care poate fi stins).

Şi că tot vorbim despre luminiţe, monitorul are în partea de jos, sub logo-ul Acer trei LED-uri multicolore, pentru „lumină ambientală”, care poate fi configurat să afişeze culorile roşu, albastru, verde, alb sau portocaliu, sau să îşi schimbe culoarea la întâmplare între acestea. Nu în ultimul rând, lumina ambientală poate să se sincronizeze cu framerate-ul afişat în jocuri, însă pentru acest lucru este necesară o placă video AMD compatibilă cu standardul FreeSync.

Specificaţii

  • Nume: Acer XZ350CU
  • Diagonală: 35” (88,9 cm)
  • Rezoluţie: 2560 x 1080 pixeli @ 144 Hz FreeSync
  • Tip panou: VA
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Timp de răspuns: 4 ms GtG
  • Conectori video: 2 x HDMI, 2 x Display Port 1.2
  • Alţi conectori: 4 x USB 3.0, jack audio
  • Consum: 52 W
  • Altele: boxe stereo 2 x 9W DST
  • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu HDMI, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC
  • Greutate: 9,9 kg

Părţi pozitive

Multe port-uri de conectivitate
Sistem audio neaşteptat de bun
Bine calibrat din fabrică pentru gaming şi utilizare normală
Timp de răspuns mic şi rată de împrospătare ridicată cu suport FreeSync

Părţi negative

Monitorul este foarte lat, fiind greu de pus pe majoritatea birourilor
Rezoluţia este foarte mică pentru diagonala mare
Meniuri neintuitive

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult