Asus LS221H – cu ornament din piele, pentru un birou cu stil

12.11.2008
Asus LS221H – cu ornament din piele, pentru un birou cu stil
Asus LS221H – Performanţe şi concluzie

Performanţe

Vom începe prin a spune că matricea lui Asus LS221H este de tip TN, cu o rezoluţie 1680×1050, standard pentru monitoarele cu diagonala de 22”. Aceasta a permis producătorului să poată specifica un timp de răspuns de doar 2 ms GtG, însă aceasta l-a costat. Pentru obţinerea acestei valori se folosesc de obicei tehnici de compensare electronică a timpului de răspuns, prin aplicarea unei supratensiuni care măreşte viteza de tranziţie a unui pixel de la o nuanţă de culoare la alta. Din nefericire, în unele cazuri cum este şi cel de faţă, această tehnică determină apariţia unor artefacte de imagine în cazul schimbărilor mai rapide ale imaginilor de pe ecran. Ele s-au putut observa uşor la LS221H atunci când plimbam o fereastră pe desktop.

Am fost de asemenea puţin dezamăgiţi să observăm efectul de ghosting. Ne aşteptam ca odată cu maturizarea tehnologiei LCD să nu ne mai lovim de probleme specifice matricelor de acum 3-4 ani. Unghiurile de vizibilitate sunt bune, deşi Asus specifică 170o şi doar 160o. Luminozitatea este de 300 cd/mp, standard pentru monitoarele actuale. La capitolul contrast, Asus menţionează o rată de 4.000:1 ce se obţine prin tehnologia proprie Asus Smart Contrast Ratio.

În ciuda problemelor menţionate mai sus, care s-ar putea să nu fi observate de un utilizator obişnuit, LS221H redă culorile destul de bine, fără a oferi un gamut extins precum MK241H. Comportamentul în jocuri a fost decent şi în afară de câteva momente în care ghosting-ul a fost evident, nu am avut ce să-i reproşăm. În cazul vizionării filmelor, monitorul s-a comportat destul de bine. Nu recomandăm însă folosirea presetărilor oferite de producătorul prin tehnologia Splendid. Ele tind să deterioreze de cele mai multe ori calitatea imaginii.

Asus LS221H - piciorul rabatabil cu LED-uri integrate

Am găsit că butoanele de pe faţa monitorului nu sunt foarte usor de apăsat, datorită faptului că nu ies în relief, ci sunt integrate în bara cromată de sub afişaj, fiind la acelaşi nivel cu ecranul de protecţie. Acesta din urmă s-a dovedit destul de eficient în a bloca lumina puternică din spatele utilizatorului. În pachet este oferită o bucată de material textil moale, utilă pentru înlăturarea amprentelor de pe ecran. Cele două intrări video pot fi folosite simultan, schimbarea semnalului afişat făcându-se cu un singur buton.

Concluzie

Deşi nu excelează la capitolul performanţă, Asus LS221H impresioneză prin construcţie şi design. Ornamentul din piele aduce pe birou o exclusivitate specifică accesoriilor de lux. Performanţele sale îl recomandă celor mai puţin pretenţioşi, care doresc însă un monitor cu design aparte. LS221H se va descurca destul de bine în mediul multimedia, fiind însă recomandat în mod special pentru aplicaţii office. Nu se exclude nici conectarea lui o sursă video high definition prin intermediul portului HDMI. În magazine, Asus LS221H poate fi găsit la un preţ aproximativ de 1.200 de lei.

Plusuri şi minusuri:

[+] design exclusivist cu ornament din piele naturală

[+] ecran de protecţie rezistent la zgârieturi

[+] port HDMI

[+] profil subţire

[] ghosting vizibil uneori

[] butoanele se apasă puţin cam greu

Asus LS221H – Construcţie şi dotări

Asus nu mai este un nume nou pe piaţa monitoarelor. Oferta lor este destul de bogată şi acoperă un spectru foarte larg. De-a lungul timpului am avut posibilitatea să facem cunoştinţă cu câteva modele reprezentative, cum ar fi monitorul pentru gaming cu sistem audio încorporat PG221, primul monitor de 24” din oferta lor, MK241H şi micuţul VW198T. În cele ce urmează vă vom prezenta monitorul de 22” LS221H despre care Asus spunea acum o jumătate de an că ar fi cel mai subţire din lume.

Construcţie şi dotări

Producătorul taiwanez are deja o tradiţie în domeniul produselor IT cu caracteristici exclusiviste. Colaborarea cu Lamborghini a produs seria VX de laptop-uri cu design inspirat de bolizii italieni, iar ultraportabilele S6 se remarcă prin ornamentele din piele. Monitorul LS221H se face la rândul său remarcat prin elemente de design aparte, fiind creat pentru cei care sunt interesaţi mai mult de aspect decât de performanţe.

Asus LS221H - un monitor cu ornament din piele naturală

Motivul pentru care Asus s-a lăudat că are cel mai subţire monitor de 22” este profilul de doar 2,5 cm al ecranului. Pe un birou elegant, acest fapt va de apreciat. Din păcate pentru cei care ar dori să monteze monitorul pe un perete, sistemul VESA 100 mm nu este în spatele afişajului, ci pe talpa piciorului. Acesta este rabatabil şi nu se poate detaşa deoarece încorporează mufele video şi de alimentare. Un buton blochează piciorul într-una din cele două poziţii. Pe birou, LS221H are o lăţime de aproximativ 25 cm, în ciuda profilului destul de subţire. Datorită modului dual de fixare al piciorului, monitorul nu dispune de reglaj pe înălţime.

Exclusivitatea modelului de faţă nu este dată însă de piciorul rabatabil, ci de ornamentul din piele maro de pe faţa sa. El reuşeşte să dea personalitate unui dispozitiv electronic ce tinde să devină banal. Deasupra zonei acoperită cu piele, pe o bară cromată îngustă, se găsesc cele şase butoane de control ale monitorului. Câteva LED-uri integrate nu strică nimănui, aşa că Asus a inclus în piciorul monitorului LED-uri multicolore, menite să indice, ca şi în cazul lui PG221, modul predefinit de funcţionare (Movie, Scenery, Game).

Asus LS221H - cu ornament din piele naturala

Pentru a proteja matricea, monitorul este dotat cu un ecran antireflexiv din sticlă ce oferă o rezistenţă la zgârieturi similară cu a cristalului de safir. Conectivitatea este asigurată de două mufe video, una D-Sub şi o alta HDMI. Se ştie că cel mai folosit conector video la ora actuală este cel DVI, compatibil cu HDMI prin intermediul unui adaptor. Asus s-a gândit şi la acest fapt şi a inclus în pachet, pe lângă cablul D-Sub, şi un cablu adaptor DVI-HDMI. Mai putem menţiona că alimentarea se face de la un transformator extern.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News