Asus PB278Q – excelenţă în afişarea imaginii

05.03.2013
Asus PB278Q - excelenţă în afişarea imaginii

În vara lui 2011, Asus lansa primul monitor profesional, modelul ProArt PA246Q. Cu o matrice P-IPS de 24” şi rezoluţie full HD, el era excelent pentru cei care lucrau în domeniul procesării imagini. După un an, Asus ne surprindea cu PA248Q. Acesta avea o matrice uşor mai modestă, însă era mai subţire şi avea o luminozitate mai bună, panoul fiind iluminat cu LED-uri. Asus PB278Q este următorul pas pentru cei care doresc să lucreze pe un monitor cu o calitate excepţională a imaginii. Mai mult, el oferă acum pe 27” o rezoluţie superioară.

Asus PB278Q - rezoluţie foarte mare pe o diagonală de 27”

Design şi construcţie

Monitoarele profesionale de la Asus nu s-au remarcat la nivel de design. Forma doar serveşte funcţia şi cea mai importantă facilitate a lui Asus PB278Q este calitatea imaginii. Ca şi în trecut, producătorul foloseşte plastic negru mat pentru carcasă. Acesta nu se simte rău la atingere, dar nici nu va genera vreo emoţie. Piciorul este ajustabil în toate modurile posibile, iar baza se roteşte în jurul axei verticale. Aici avem o mică menţiune de făcut. Deşi pare că are o bază destul de amplă, piciorul se susţine de fapt pe un disc rotativ central, cu picioare de cauciuc. În colţurile bazei se află nişte picioruşe, însă dintr-un material textil, moale, ce alunecă uşor şi permit rotirea bazei. Din fericire, această soluţie pare să fie destul de practică, iar monitorul nu se bălăngăne atunci când loveşti accindental biroul.

Asus PB278Q - o carcasă simplă, dar solidă

Pentru controlul monitorului, cel mai mult mi-a plăcut soluţia cu mini joystick oferită de PA248Q. Pe locul doi în topul preferinţelor se află butoanele amplasate frontal pe rama ecranului, ca la PA246Q. Nu pot să spun că sunt foarte deranjat de butoanele de pe latura inferioară a lui Asus PB278Q, însă aş fi preferat o altă soluţie. Conectorii sunt amplasaţi clasic, cu faţa în jos pe spatele monitorului. Oferta include cele mai importante opţiuni digitale şi analogice la ora actuală. Două jack-uri audio completează panoul de conectori.

Nu ştiu dacă Asus a vrut să facă o mică economie excluzând cititorul de carduri şi hub-ul USB. Este posibil ca lipsa lor să fie rezultatul unui studiu care a arătat că cei interesaţi de un asemenea monitor nu folosesc aceste facilităţi. Eu cred că nu toţi utilizatorii au unitatea centrală la îndemână, iar conectarea unui card sau stick USB la monitor este destul de elegantă. Un element de construcţie de pe spatele piciorului permite un management facil al cablurilor.

Asus PB278Q - amplasarea butoanelor

Specificaţii

  • Diagonală: 27”, 16:9
  • Rezoluţie: 2560×1440
  • Matrice: PLS
  • Dot pitch: 0,233 mm
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: – / 80.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 5 ms GtG
  • Gamut: 100% sRGB
  • Înclinare: +20 / -5 grade
  • Conectori video: HDMI 1.4, DVI-D DL, DisplayPort 1.2, VGA
  • Alţi conectori: 2 x audio
  • Difuzoare: 2 x 3 W RMS
  • Consum: 60 W max, 0,5 W stand-by
  • Accesorii: cablu HDMI, DVI DL, DP şi VGA, audio
  • Dimensiuni: 643 x 552 x 218 mm
  • Greutate: 8,8 kg

Aspecte legate de rezoluţie

După 1920×1080(1200) pixeli, următoarea rezoluţie posibilă pentru monitoare este 2560×1440 pixeli. Ea are raportul 16:9 şi ar trebui să afişeze filmele cu rezoluţie nativă full HD pe întreaga suprafaţă a ecranului, fără dungi negre. Rezoluţia 1440p nu este foarte populară deoarece este apreciată de un anumit tip de utilizatori. Pasionaţii de filme sau jocuri nu au o afinitate pentru ea.

Am spus cu alte ocazii că o rezoluţie full HD pe un ecran cu diagonala de 27” nu este chiar potrivită. Pixelii sunt prea mari, pe un ecran care stă pe birou, relativ aproape de ochii utilizatorului. Soluţia este rezoluţia de 2560×1440 pixeli. Imaginea este foarte fină, iar un wallpaper full HD va lăsa mult spaţiu negru în jurul său. Rezoluţia 1440p poate permite editarea unei imagini de 1920×1080 pixeli la dimensiune nativă sau a unui clip full HD fără ca interfaţa aplicaţiei să acopere zona de redare.

Asus PB278Q - conectorii monitorului

Calitatea imaginii

Panoul lui Asus PB278Q este de tip de PLS (Plane to Line Switching). El a fost dezvoltat de Samsung ca un urmaş al panoului IPS (In Plane Switching) şi ar trebui să aibă câteva avantaje importante: luminozitate mai mare cu 10%, costuri uşor mai scăzute şi chiar o îmbunătăţire a unghiurilor de vizbilitate optime. Toate aceste avantaje nu sunt însă vizibile în orice situaţie şi pot fi prea subtile pentru ochiul uman. În plus, fiecare producător de monitoare optimizează panourile primite pentru anumite specificaţii.

În cazul de faţă avem de-a face cu un ecran excelent din aproape orice punct de vedere. Cei care fac prelucrare grafică vor aprecia reproducerea foarte bună a culorilor şi unghiurile de vizibilitate excepţionale. Testat cu un colorimetru, Asus PB278Q are performanţe reale foarte aproape de specificaţii la capitolul contrast real şi luminozitate. El pare să fie precalibrat din fabrică, deoarece corecţia culorilor a fost infimă.

Asus PB278Q - ecranul se poate roti cu 90 de grade

Timp de răspuns

Să rulezi jocuri pe acest monitor nu este chiar o alegere înţeleaptă. El nu a fost creat pentru această aplicaţie. Am vrut să văd însă cum stă la capitolul timp de răspuns real. Am rulat un joc de tip FPS la rezoluţia nativă a ecranului, cu multe setări reduse ce-i drept şi am fost surprins de ghosting-ul acceptabil. Filmele trebuie să aibă rezoluţia full HD pentru a se vedea foarte bine pe Asus PB278Q. Dacă redaţi un film 720p, un pixel al imaginii va fi afişat pe patru pixeli ai panoului.

Pentru cei care fac design şi DTP

Asus PB278Q împrumută de la gama profesională PA o facilitate utilă celor care fac design. Pe ecran pot fi supra-afişate chenare de diverse dimensiuni, cum ar fi Letter, A şi poze 4”x6”. În felul acesta se poate verifica aranjarea în pagină a materialului la dimensiunile reale, imprimabile.

Asus PB278Q - profilul relativ subţire

Preţ şi disponibilitate

Asus PB278Q este disponibil în ţara noastră la un preţ de aproximativ 2.500 lei.

Concluzie

Dacă un ecran full HD este atrăgător pentru un număr foarte mare de utilizatori, cel cu rezoluţia de 2560×1440 se adresează unei nişe. Aici sunt incluşi cei care vor o suprafaţă cât mai mare de afişare, din punct de vedere al numărului de pixeli. Cei care fac prelucrare video sau a imaginii sunt direct vizaţi de monitorul de la Asus. Este adevărat că productivitatea poate să crească şi în cazul unui utilizator obişnuit, care poate avea mai multe ferestre deschise simultan. Dacă pe birou nu este loc pentru un al doilea monitor, atunci Asus PB278Q este soluţia pentru pixeli în plus.

Asus PB278Q - ecranul ridicat în poziţia superioară

Preţul monitorului poate să pară mare, însă vorbim despre un echipament profesional, calibrat şi care răspunde nevoilor unor specialişti. Panoul stă excelent la capitolul reproducerea culorilor şi luminozitate. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, iar piciorul este foarte flexibil. Este foarte uşor să recomanzi Asus PB278Q celor care caută excelenţă în afişarea imaginilor.

Produs de top

Părţi pozitive

reproducere foarte bună a culorilor
construcţie solidă, cu picior multifuncţional
rezoluţie mare, pe o matrice foarte fină

Părţi negative

amplasarea butoanelor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News