BenQ BL3201PT Review

26.04.2015
BenQ BL3201PT Review
Prezentare

Aflate în plin proces de ieftinire, monitoarele UHD/ 4K sunt tot mai numeroase în ofertele magazinelor, cumpărătorii având de ales între modele accesibile, potrivite pentru divertisment şi jocuri PC, respectiv monitoare high-end care pe lângă claritatea specifică rezoluţiei înalte au de oferit şi o calitate a imaginii de invidiat. Adresat profesioniştilor care lucrează intensiv cu aplicaţii CAD/CAM, animaţie, editare video şi imagine, BenQ BL3201PT este un monitor UHD cu diagonală 32˝, echipat cu un panou LCD de ultimă generaţie bazat pe tehnologie IPS şi sursă de lumină W-LED cu gamut de culoare ridicat.

BenQ BL3201PT

Prezentare

Având în vedere faptul că această categorie de ecrane este relativ nou apărută în peisaj, vom discuta mai întâi despre terminologia corectă a rezoluţiilor. Din motive de marketing, mulţi producători aleg să promoveze în specificaţii „rezoluţie 4K” sau „filmare 4K”. Trebuie să recunoaştem că e mai simplu să spui 4K în loc de Ultra HD, UHD sau UHDTV. Rezoluţia de 3840×2160 este însă asociată indicativului Ultra HD (UHD). Ea înseamnă dublarea numărului de pixeli pe verticală şi orizontală al rezoluţiei Full HD (1920×1080). Termenul 4K, dacă nu este pus alături de UHD sau UHDTV, indică o rezoluţie de 4096×2160 pixeli, dublul rezoluţiei 2K (2048×1080). În cazul de faţă, producătorul referă BenQ BL3201PT ca fiind un monitor 4K2K (UHD), suportând rezoluţia 3840×2160 pixeli.

Pentru a vă face o idee despre dimensiunile acestui monitor nu trebuie decât să aruncaţi o privire la un televizor LCD cu diagonala de 32˝. În cazul de faţă, ecranul AHVA (variaţie a tehnologiei IPS) produs de AUO Optronics oferă de 4x rezoluţia unui ecran Full HD, claritatea imaginii fiind chiar şi la diagonala de 81.5 cm net superioară unui monitor obişnuit pentru PC. În fapt, densitatea de afişare este atât de mare (140ppi) încât pentru a putea citi în condiţii optime paginile web este necesar să activăm funcţia zoom, până la valoarea de 125-150%. Procedeul trebuie repetat şi pentru interfaţa Windows, alegând opţiunea pentru scalare la 125%. Ca şi beneficiu, scrisul şi elementele grafice sunt redate pe ecran mult mai fin, avantajând în mod special graficienii şi profesioniştii care lucrează cu aplicaţii CAD/CAM. Dezavantajul este că nu toate aplicaţiile Windows PC funcţionează corect dacă este activată funcţia de scalare interfeţei, rezultatul fiind redarea incorectă sau disproporţionată a anumitor elemente de interfaţă.

Părţi pozitive

matrice AHVA (IPS) cu o calitate excelentă a imaginii
picior ajustabil
hub USB 3.0 şi card reader
ecran precalibrat din fabrică
foarte multe setări pentru profesionişti
telecomandă cu fir
difuzoare de calitate
consum de energie redus

Părţi negative

preţ inaccesibil pentru utilizatori obişnuiţi

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult