BenQ EW2730 – panou de 27” cu potenţial şi design atractiv

19.04.2012
BenQ EW2730 - panou de 27” cu potenţial şi design atractiv

Potenţialii clienţi ai lui BenQ EW2730 caută două lucruri: un ecran mai mare de 24” şi o calitate mai bună a imaginii. Aşa cum am mai spus, după 24”, 27” este următoarea dimensiune pentru un monitor de birou. Alături de diagonala mărită, modelul de faţă vine şi cu o matrice avansată. Citiţi mai departe pentru a afla dacă BenQ EW2730 se potriveşte biroului vostru.

BenQ EW2730 - nu pare mare, însă are diagonala de 27

Un monitor impunător

Dacă nu aţi văzut până acum un monitor de 27” pe un birou, vă recomand să faceţi o vizită prin magazinele de profil. Nu vreţi să descoperiţi că nu aveţi biroul potrivit pentru un astfel de ecran. Un monitor de 27” trebuie să stea mai în spate pe masă decât unul de 24”. Modelul de faţă va fi şi vizibil mai înalt decât majoritatea monitoarelor de 24” deoarece are un picior fix. Centrul mai ridicat al ecranului vă va ajuta să aveţi o postură mai bună a corpului, dar s-ar putea să fie necesar să ridicaţi puţin şi scaunul. Vă reamintim că un monitor este privit optim atunci când ochii sunt situaţi deasupra planului orizontal, perpendicular pe centrul ecranului.

Un alt motiv pentru care trebuie să poziţionaţi BenQ EW2730 ceva mai departe de faţă este legat de luminozitatea ecranului. Nu vă simţiţi bine cu o sursă de lumină puternică aproape de faţă, nu? Luminozitatea de 300 cd/mp, combinată cu contrastul real de trei ori mai mare decât al unui monitor obişnuit produc un alb luminos. Având deschise o pagină web cu fundal alb şi un document Word pe tot ecranul, ochii s-au simţit confortabil la o distanţă de mai bine de 80 cm de monitor. Asta în condiţiile în care am folosit setările standard de luminozitate şi contrast ale lui BenQ EW2730.

BenQ EW2730 - inserţii metalice în picior şi ramă

Din punct de vedere al construcţiei, monitorul nostru arată bine. Rama şi capacul din spate, din plastic lucios tot nu au dispărut, dar producătorul a folosit şi elemente metalice pentru picior şi baza ecranului. Butoanele sunt situate pe spatele monitorului, dar în faţă sunt prezente simboluri pentru funcţiile lor. Nu vă grăbiţi să vă familiarizaţi cu ele. În cutia lui BenQ EW2730 este inclusă o telecomandă subţire, numai bună pentru navigarea prin meniurile ample.

Pe latura stângă a ecranului se găseşte un hub USB cu patru porturi. Pentru a-l folosi trebuie să conectaţi la calculator un cablu inclus în pachet. Poate că ar fi fost util şi un cititor de carduri, în condiţiile în care panoul ecranului are potenţial pentru editarea imaginilor. În ciuda proporţiilor sale bine definite, mi-ar fi plăcut ca poziţia ecranului să poată fi măcar puţin ajustată pe verticală.

Specificaţii

  • Diagonală: 27”
  • Rezoluţie: 1920×1080
  • Suprafaţă de afişare: 598×336 mm
  • Matrice: VA, iluminare LED
  • Dot pitch: 0,311 mm
  • Luminozitate: 300 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 3.000:1 / 20.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178/178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 8 ms GtG
  • Gamut: 72%
  • Culori: 16,7 milioane
  • Înclinarea ecranului: -5 / +20 grade
  • Conectori video: 2 x HDMI, DVI-D, D-Sub, Component
  • Alţi conectori: RCA audio in, jack 3,5 mm audio out, line out, 4 x USB 2.0
  • Difuzoare: 2 x 3 W
  • VESA: 100 mm
  • Consum: 70 W maxim, 28 W eco
  • Accesorii: telecomandă, cablu VGA, cablu USB tip B, cablu audio RCA, cablu audio 3,5 mm
  • Dimensiuni: 661 x 515 x 190 mm
  • Greutate: 7,4 kg

BenQ EW2730 - butoanele sunt ascunse pe spate

Matrice VA de calitate

Cunoscătorii sunt familiari cu avantajele unei matrice VA faţă de una TN. Pentru cei care se întâlnesc pentru prima dată cu acest termen, o matrice VA are unghiuri de vizibilitate mult mai bune şi afişează culorile cu o acurateţe mai mare. Un dezavantaj ar fi acela că timpul de răspuns al unei matrice VA nu este la fel de bun precum cel al unei matrice TN. În cazul de faţă, combinaţia între o matrice VA şi iluminarea cu LED-uri este una câştigătoare. Luminozitatea este vizibil peste medie, iar contrastul este clar superior monitoarelor obişnuite.

Performanţe multimedia

Dacă vorbim de lucru în mediul office, monitorul BenQ EW2730 este cât se poate de potrivit. Luminozitatea şi contrastul peste medie sunt excelente pentru editarea documentelor. Ba mai mult, dacă deţineţi un dispozitiv pentru calibrarea ecranului, monitorul de faţă s-ar putea descurca foarte bine la editarea imaginilor. Diagonala mare va fi o tentaţie pentru cinefili. Totuşi, experienţa la rularea filmelor este puţin umbrită de două aspecte. În primul rând, monitorul are un bleeding uşor vizibil în colţurile de jos ale ecranului. Dacă aceasta nu este o problemă, s-ar putea să observaţi ghosting-ul.

BenQ EW2730 vine cu matrice VA de calitate

Matricea lui BenQ EW2730 este de tip VA şi producătorul specifică pentru ea un timp de răspuns de 8 ms GtG. Aceasta este o valoare destul de mare pentru pasionaţii de jocuri, în special FPS-uri, dar poate fi şi pentru cinefili. În ciuda implementării unui algoritm de compensare electronică pentru timpul de răspuns, denumit AMA, cea mai bună setare a sa tot nu poate reduce destul ghosting-ul. La rularea unui titlu FPS plin de acţiune, doar setarea High pentru AMA ar putea fi decentă pentru un cunoscător. În filme ghosting-ul va fi mai puţin evident, însă un ochi atent îl va observa.

Alte aspecte

Monitorul de faţă este disponibil în două versiuni. Mai precis, există un BenQ EW2730 şi un BenQ EW2730V. V-ul din denumire indică faptul că respectivul model dispune de intrare video Component. Altfel, cele două modele sunt identice. Boxele cu care este dotat monitorul pot să fie folosite în lipsa unui sistem audio sau a unei perechi de căşti. Ele nu vor impresiona însă prin calitate sau volum.

BenQ EW2730 - hub-ul USB

Preţ şi disponibilitate

Monitorul BenQ EW2730 se găseşte în magazinele din ţara noastră la un preţ de aproximativ 1.550 lei. Versiunea EW2730V costă cu 50 lei mai mult.

Concluzie

Dacă sunteţi în căutarea unui monitor de 27” şi calitatea imaginii este foarte importantă, atunci puteţi alege BenQ EW2730. Într-un spaţiu potrivit, el va oferi o experienţă de lucru plăcută. După o calibrare, monitorul ar putea deveni un prieten bun şi pentru cei care editează imagini. Nu recomandăm însă BenQ EW2730 pasionaţilor de jocuri. Timpul de răspuns vă va dezamăgi.

Plusuri şi minusuri:

BenQ EW2730 - un monitor cu potenţial

[+] matrice VA de calitate
[+] bine construit
[+] constrast bun şi luminozitate peste medie
[+] mulţi conectori şi hub USB
[+] telecomandă
[-] timp de răspuns mare
[-] bleeding pe laturi

Urmărește Go4IT.ro pe Google News