BenQ ZOWIE XL2411, pentru gamerii profesionişti (REVIEW)

10.11.2016
BenQ ZOWIE XL2411, pentru gamerii profesionişti (REVIEW)
Prezentare

Creat pentru pasionaţii de jocuri PC dar încadrat la un nivel de preţ accesibil, BenQ ZOWIE XL2411 pune la dispoziţie un ecran Full HD cu rată de refresh la 144 Hz şi funcţie Blur Reduction, oferind vizibilitate crescută în jocurile cu acţiune rapidă.

Prezentare

Preluând caracteristicile monitorului BenQ XL2411Z, foarte apreciat în comunitatea de gaming, noul model BenQ din gama ZOWIE este recomandat utilizatorilor cu buget mediu, dornici să experimenteze jocuri PC pe un ecran de bună calitate special adaptat pentru acest scop.

Constituind un avantaj decisiv în faţa monitoarelor clasice pentru PC, ecranul cu rată de refresh la 144 Hz este special optimizat pentru jocuri şi multimedia, acordând importanţă deosebită reducerii efectului de LAG şi păstrarea unei imagini clare în orice situaţie.

Printre funcţiile speciale, care deosebesc BenQ XL2411 de monitoarele obişnuite pentru birou, se numără Low Blue Light mode – pentru reducerea oboselii ochilor în sesiunile nocturne de jocuri, Black eQualizer – evidenţiază detaliile din zonele umbrite în imagine. Un loc aparte îl ocupă funcţia Blur Reduction.

Oferind sincronizarea procesului de actualizare a imaginii cu sursa de lumină LED, funcţia Blur Reduction permite îmbunătăţirea dramatică a clarităţii scenelor în mişcare. Acţionând pentru optimizarea timpului de răspuns, funcţia Blur Reduction opreşte iluminarea ecranului de până la 144 ori pe secundă (la folosirea ratei de refresh 144 Hz), ascunzând privirii etapa de împrospătare a imaginii. Rezultatul este o experienţă de vizionare similară monitoarelor CRT de odinioară, fără efectul de blur specific ecranelor LCD.

BenQ ZOWIE XL2411

Totuşi, există şi unele dezavantaje care fac din Blur Reduction o funcţie pe care să o dorim activă doar in jocurile care respectă anumite cerinţe stricte. Pentru a da rezultatele dorite este necesar ca PC-ul folosit să poată susţine în jocuri un framerate identic ratei de refresh a monitorului: 144 fps pentru rată re refresh la 144 Hz, respectiv 120 fps sau 100 fps. Cu funcţia vSync activată în meniul jocului şi păstrând un framerate constant, ZOWIE XL2411 poate oferi imagini la un nivel de claritate de neegalat pentru monitoare LCD obişnuite. În schimb, pentru jocurile care nu pot susţine un framerate constant este mai bine să păstrăm dezactivată funcţia Blur Reduction, obţinând astfel o imagine cu luminozitate şi contrast superior.

Astfel, dacă scăderea luminozităţii indusă de activarea modului Blur Reduction nu este pe placul tuturor, monitorul mai are câteva atuuri importante: funcţia Instant Mode pentru reducerea efectului de Lag, respectiv Auto Game Mode pentru ajustarea automată a setărilor în funcţie de jocul rulat. Un alt aspect demn de luat în seamă pentru cei care obişnuiesc să petreacă foarte mult timp în faţa monitorului este tehnologia Flicker-Free, permiţând sursei de lumină LED să ilumineze ecranul la orice nivel de intensitate fără a apela la procedeul de modulare (PWM), luminozitatea constantă având efect odihnitor asupra ochilor.

BenQ ZOWIE XL2411 este oferit într-o carcasă din plastic rezistent la murdărire, susţinută pe un suport foarte solid cu structură din aluminiu. Piciorul ajustabil prezintă opţiuni ample pentru ajustarea ecranului pe înălţime şi înclinaţie, respectiv rotirea în mod portret. Pe latura stângă a ecranului găsim şi o ieşire audio, utilă pentru conectarea setului de căşti.

În dreapta ecranului avem 5 butoane fizice pentru accesarea sistemului de meniuri, plasate la vedere lângă butonul Power.

BenQ ZOWIE XL2411 – detalii tehnice:

  • Ecran – TN, 24˝, Full HD
  • Tip iluminare – LED, cu tehnologie Flicker-Free
  • Timp de răspuns – 1 ms GtG
  • Unghi de vizibilitate – 170°/160°
  • Dimensiune punct – 0,276 mm
  • Luminozitate maximă – 350 cd/m2
  • Contrast – 1000:1 (real), 12.000.000:1 (dinamic)
  • Înclinare – -5/+20°
  • Reglaj înălţime – 140mm
  • Rotire în mod portret – Da
  • Consum – max. 45W
  • Motare perete – VESA 100 x 100 mm
  • Greutate – 5,9 Kg
  • Tehnologii – Motion Blur Reduction, Flicker-free, Low Blue Light, Black eQualizer
  • Conectori – HDMI, DVI-D, VGA, căşti

Din păcate monitorul nu include printre dotări şi o pereche de difuzoare, astfel că pentru sunet avem de ales doar între folosirea unui set de căşti, sau boxe audio achiziţionate separat.

 

Părţi pozitive

Ecran cu rată de refresh 144 Hz
Timp de răspuns 1 ms şi input lag neglijabil
Bine calibrat din fabrică (profilul Standard)
Construcţie solidă şi multiple opţiuni pentru ajustare
Funcţia Blur Reduction

Părţi negative

Unghiuri de vizibilitate mai puţin permisive, specifice ecranului cu tehnologie TN
Lipsa difuzoarelor încorporate
Lipsa suportului AMD FreeSync sau NVIDIA GSYNC
Fără conector DisplayPort

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult