Display-urile viitorului

18.12.2007
Display-urile viitorului
Display-urile flexibile

Cum isi imagineaza cercetatorii de azi display-urile viitorului? Vor fi flexibile, rezistente la apa, transparente si vor genera culori utilizand magneti sau vapori de apa. go4it! a adunat cinci trenduri ale industriei de afisare a imaginii.

Transparent display

Conceptul de ecrane complet transparente este un vis comun al inginerilor si oamenilor de stiinta de zeci de ani incoace. Un astfel de display ar putea fi incorporat in parbrizele automobilelor sau avioanelor, utilizate ca monitoare pentru computere sau televizoare pentru a afisa imagini clare care sa dispara cu totul atunci cand nu sunt utilizate. De fapt, acestea chiar au intrat deja in „configuratiile” masinilor de lux si a avioanelor de vanatoare, tehnologia fiind inca prohibitiva pentru consumatorul de rand.

Cercetatorii de la Northwestern University au gasit insa o solutie promitatoare si accesibila. Au creat tranzistori performanti dintr-o compilatie de materiale organice si anorganice. Costurile de productie sunt reduse, iar tranzistorii sunt transparenti si chiar mai buni decat cei din silicon care sunt incorporati in ecranele LCD. De altfel, profesorii care lucrau la proiectul universitatii, Tobin J. Marks si Antonio Facchetti, au fondat compania Polyera (www.polyera.com) cu scopul de a produce semiconductori organici. In prezent lucreaza la un procesor si module de memorie care ar putea fi incorporate intr-un ecran flexibil.

Primul prototip este anuntat pentru anul viitor. Alta solutie a fost dezvoltata de curand de americanii de la Planar cu a lor tehnologie TASEL (transparent and segment electroluminescent displays). Ecranele TASEL sunt transparente in proportie de 84% si pot fi produse in diferite forme si marimi, in functie de aplicatii. Ar putea fi utilizat de pilda la aparatele de bord in masini sau avioane. Un astfel de display are un timp de raspuns mai mic de 1 ms si un unghi de vizualizare de 179 de grade din orice directie l-ai privi.

Unele dintre cele mai spectaculoase ecrane sunt cele create de americanii de la Digital Video Enterprises (DVE). Compania se axeaza pe aplicatia de teleprezenta, cu alte cuvinte, un videochat cu o calitate video mult mai buna decat poti obtine cu un webcam pentru computer si rezolutia de 1.280×720 de pixeli. Ecranul este transparent, iar intreg sistemul este inzestrat cu o camera video care te priveste drept in ochi, astfel ca intr-un videochat la care toti participantii utilizeaza acelasi sistem ai impresia ca persoanele respective sunt chiar acolo in fata ta.

DVE este in afacerea cu sisteme de teleprezenta din 1995. „Lucram in special cu companii mari si guvernele multor tari printre care Singapore, Japonia, Dubai si Marea Britanie. Anul viitor avem planuri pentru a instala sisteme de teleprezenta pentru guvernul polonez”, spune Jeff Machtig, coproprietar al companiei, exclusiv pentru go4it!. El a adaugat ca un sistem Executive Telepresence System (unul minimal, pentru un sef care are nevoie de asa ceva in biroul personal) costa 28.000 USD. Bineinteles ca ecranele pot ajunge la dimensiuni impresionante, cat un perete din sala de sedinte. (www.dvetelepresence.com)

Flexibile si extensibile

N-ar fi minunat daca ai avea un PMP (portable multimedia player) cu ecran mare, care s-ar putea strange ca un sul pentru a-l purta in buzunar LG Philips a creat compania Polymer Vision (www.polymervision.com) pentru a dezvolta si lansa propriile ecrane flexibile bazate pe Organic Light Emitting Diode (OLED-uri – diode organice luminiscente) care sunt aplicate pe un strat subtire de plastic. De curand, aceeasi companie a patentat un alt tip de ecran flexibil, cu costuri de productie mult mai mici. Fiecare pixel in parte contine cantitati mici de apa si ulei. Cel din urma pluteste deasupra si acopera suprafata colorata de sub el. Cand pixelul este expus unui curent electric, uleiul se deplaseaza, iar culoarea pixelului se schimba. Rezultatul ar fi un ecran glossy, ca o coperta de revista, si, desigur, flexibil.

Display-ul magnetic

Alta tehnologie care ar putea revolutiona display-urile apartine departamentului de chimie al Universitatii din California. Cercetatorii americani s-au gandit sa creeze pixelii din particule extrem de mici (aproximativ 10 nanometri in diametru) de magnetita, acoperite cu un strat de polimer si suspendate in apa. Daca de acest camp de particule se apropie un magnet, pixelii se coloreaza. In functie de distanta la care se afla magnetul de particule si intensitatea acestuia, pixelii isi schimba culoarea si intensitatea. Problema este ca in acest moment, particulele isi schimba culoarea cu o viteza destul de mica, de doua ori pe secunda, asa ca tehnologia nu prea merge deocamdata pentru televizoare sau monitoare pentru computer.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News