Japan Display prezintă viitorul monitoarelor: rezoluţie 8K şi frecvenţă ridicată

05.10.2015
Japan Display prezintă viitorul monitoarelor: rezoluţie 8K şi frecvenţă ridicată

Rezoluţia 4K încă nu este norma pentru monitoare sau televizoare, însă deja multe companii aspiră către viitor. Următoarea rezoluţie de înaltă fidelitate va fi 8K, care oferă de patru ori mai mulţi pixeli decât 4K. Japan Display a dezvăluit că a reuşit să realizeze un monitor de 17” cu rezoluţie 8K, care oferă în acelaşi timp o frecvenţă a cadrelor de 120 Hz. Desigur, este vorba despe un simplu concept, un astfel de monitor fiind departe de a ajunge pe birourile utilizatorilor.

Specificaţiile acestui monitor sunt cu mult peste ceea ce există în acest moment pe piaţă. Deşi încă nu există pe piaţă monitoare 4K cu frecvenţă de 120 Hz, monitorul de la Japan Display reuşeşte să afişeze o rezoluţie mai mare cu imagini mult mai rapide. În acelaşi timp, toţi aceşti pixeli (33 milioane) sunt îngrămădiţi pe un panou cu diagonala de 17”, ceea ce sugerează o densitate de 510 ppi (pixeli per inch), o valoare mai mare decât cea pe care o găsim pe smartphone-urile de top din zilele noastre. În acelaşi timp, acest prototip de display oferă un raport de contrast de 2000:1 şi luminozitate de 500 candele pe metru pătrat, fiind comparabil cu modele de top ale monitoarelor de pe piaţă.

Din păcate însă, este destul de clar că nu vom putea folosi un asemenea monitor prea curând. În acest moment, plăcile video pentru PC pot afişa maxim 5120 x 2880 pixeli, iar majoritatea se opresc la rezoluţia 4K cu frecvenţă a cadrelor de 60 Hz. Pentru a putea scoate semnal 8K la 120 Hz ar fi necesară o soluţie multi-GPU din următoarea generaţie de plăci video şi un nou standard pentru cabluri, care să poată oferi lăţimea de bandă necesară transferului de semnal video. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult