LCD – Ghid de buzunar

15.11.2006
LCD - Ghid de buzunar
Cu şi despre LCD-uri

Să spunem adio CRT-urilor

Ultimii ani au adus pe piaţa monitoarelor câteva schimbări care ar fi trebuit de mult să te orienteze către un monitor LCD în detrimentului vechiului CRT. Tehnologia cristalelor lichide a ajuns de ceva vreme la maturitate şi e timpul să profiţi din plin de oferta pieţei.

Designul modern, ergonomia şi nivelul de radiaţii foarte scăzut sunt doar câteva avantaje oferite de monitoarele LCD. Diferite aspecte legate de performanţă vor fi prezentate în continuare şi vei avea astfel oMonitor LCD idee generală despre ce ar trebui să cauţi la o viitoare achiziţie a unui LCD.

Dimensiunea monitorului este primul lucru la care ne gândim. Cu cât foloseşti rezoluţii mai mari cu atât trebuie să te orientezi către monitoare cu o diagonală mai mare. Rezoluţia nativă specificată de fabricant este recomandată intocmai pentru a pentru a evita distrorsiuni de imagine produse de neconcordanţa între formatul monitorului şi formatul rezoluţiei. Valoarea 1280 x 1024 este tipică pentru un format 5:4 şi o diagonală de 19”. Atenţie însă cu formatul 16:9 (wide) care este o încântare la vizionarea unui film, dar poate fi un cosmar în jocuri.

Interfaţa poate fi analogică sau digitală. Este recomandat un monitor cu interfaţă digitală dacă placa video suportă asa ceva.

Multe caracteristici depind în principal de tipul de aplicaţii ce urmează a fi rulate pe calculator. Timpul de răspuns nu este foarte important în aplicaţii office, dar este prioritar în jocuri, o valoare cât mai mică fiind de preferat în acest ultim caz. Acest indicator arată timpul necesar unui pixel să treacă între două stări. Cu cât pixelul îşi schimbă starea mai greu cu atât utilizatorul va întâmpina efecte vizuale neplăcute (ghosting) la tranziţiile de imagini foarte rapide (filme, jocuri).

Luminozitatea şi contrastul sunt de preferat a fi cât mai mari pentru imagini cât mai clare. Luminozitatea este măsurată în candele pe metru pătrat (cd/m²), iar contrastul exprimă raportul între luminozităţile nuanţelor de alb şi de negru.

Culorile reproduse de monitor depind de adâncimea de culoare care este pe 6 sau 8 biţi. În funcţie de aceasta se pot reproduce 262K sau 16.7M de culori. Acest parametru contează mult în special în aplicaţiile de dezvoltare grafică.

Unghiul de vizibilitate variază de la un model la altul în funcţie de tipul de matrice a monitorului însă majoritatea nu vor creea probleme în cazul unei utilizări normale.

Ajuns la magazin consulţi oferta şi te opreşti asupra câtorva modele care sunt pe placul şi pe măsura buzunarului tău. Mai sunt încă două lucruri care trebuie luate în considerare.

Din păcate producătorii nu folosesc aceeaşi metodologie la testarea monitoarelor, alegând procedee care să îi avantajeze. Din acest motiv valorile întâlnite în specificaţii nu sunt întotdeauna în concordanţă cu realitatea. Este bine să verifici la faţa locului aspectele legate de performanţă care te interesează.

Pixelii defecţi sunt tot mai rari iar politica producătorilor legată de ei este tot mai avantajoasă pentru cumpărător, dar asta nu înseamnă că poţi trece peste testele specifice de detectare a lor. Un pixel defect nu cataloghează monitorul ca fiind defect, însă este pur şi simplu mai convenabil să fie evitat în special dacă este poziţionat într-o zonă centrală. Vei găsi destule programe gratuite pe internet care să te ajută să îi identifici dacă există.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News